De beste documentaires op Netflix om achter elkaar te bingen

Veronica Superguide logo
De beste documentaires op Netflix om achter elkaar te bingen

De beste documentaires op Netflix om achter elkaar te bingen

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Documentaires zijn allang niet meer de saaie, tergend langzame beeldverslagen van zaken waar bijna niemand zich voor interesseerd. Het zijn geweldige, indrukwekkende films en seris die je met zweet in je handen op de bank achterlaten. Er staan er heel wat op Netflix, en we gaan je niet vertellen dat je de zoveelste serie over het gevangenisleven moet kijken. Deze documentaires zijn zeker de moeite waard. (deze docu's uit 2018 staan ook nog grotendeels online, voor als je nog meer zoekt)

Heroin(e)

Korte, maar niet te missen docu over het Amerikaanse plaatsje Huntington in West Virginia. Hier is iets bijzonders aan de hand: het aantal doden door overdosis ligt tien keer(!) hoger dan het landelijk gemiddelde. Drie vrouwen gaan aan de slag om dit te veranderen. De docu Heroin(e) duurt 39 minuten, dus is perfect voor een late night Netflix-moment. Een fictieserie over de narigheid rondom drugs is 6 Baloons. Ook goed te doen. 

The Legend of Cocaine Island

Zelden was criminaliteit zo aanstekelijk vrolijkmakend. The Legend of Cocaine Island is een soort Breaking Bad meets Narcos, meets Treasure Hunters. Het is een documentaire over het bizarre avontuur van Rodney Hyden. Een man uit Florida, die iets hoort over een partij cocaïne die begraven zou liggen op een eiland. Ergens. Misschien. Hij besluit met een team mensen te gaan zoeken, niet wetende of het überhaupt waar is. Wist je trouwens dat er een Breaking Bad film wordt gemaakt? Komt uiteraard ook op Netflix. 

The day I met El Chapo

Op 11 juli 2015 ontsnapt de Mexicaanse drugsbaron Joaquín Guzmán Loera uit de gevangenis, oftewel: El Chapo. De drugsbaron vluchtte de  Mexicaanse jungle in en was onvindbaar. En toen stond er ineens een artikel in Rolling Stone. Waarin hij doodleuk wordt geïnterviewd door acteur Sean Penn. Eh, wat? Er was dus iemand die gewoon wist hoe El Chapo bereikt kon worden en dat was de Mexicaanse actrice Kate del Castillo. In deze documentaire vertelt zij haar verhaal. Voor fans van sterke en groteske verhalen over drugssmokkel een must-see (net als deze series, trouwens)

Amanda Knox

Al wat ouder, maar als je ‘m nog niet gezien hebt… De Amerikaanse Amanda Knox is als jonge vrouw terecht gekomen in een slangenkuil van de Italiaanse justitie. Ze werd opgepakt voor de moord op Meredith Kercher en de media-hetze was gigantisch. Amanda, een apart en intelligent type die van nature niet overkomt als de meest empathische vrouw van de wereld, doet haar verhaal in deze bijzondere documentaire. 

Flint Town

Indrukwekkende docu over het stadje Flint, een gehucht in Michigan. Filmmakers volgden twee jaar lang een politiekorps. In de jaren ’60 was Flint een prima stad om te wonen, maar dat is nogal veranderd. Inmiddels is het een van de gevaarlijkste steden in de VS, met veel problemen met drugs, geweld en criminaliteit (gehalte The Wire) De politie probeert met beperkte middelen dit alles te bestrijden.

The Keepers

Zuster Catherine Cesnik is 26 jaar als ze wordt vermist in Baltimore. Ze was enorm geliefd en niemand begreep wat er gebeurd zou zijn. Het blijkt dat haar mond heeft opengetrokken over het misbruik door een priester. Twee maanden later wordt ze ineens dood gevonden. De documentaire gaat over de vraag wat er is gebeurd. En de enorme beerput van misbruik en cover-ups wordt opengetrokken. En iedere keer komt er meer bij, je ogen rollen uit je kassen.

When They See Us

Officieel geen docu, maar een serie van een waargebeurd verhaal. When They See Us haalde in de VS de voorpagina's van alle media. Zelfs Oprah Winfrey maakte er een special over, nou dan ben je wat. Het gaat over de 'Central Park 5', de naam die de vijfkoppige groep jongens kreeg die werden veroordeeld voor verkrachting en poging tot moord op een hardloopster in Central Park. De jongens, waarvan niet eens DNA werd gevonden in de buurt van het slachtoffer, werden schuldig bevonden. Donald Trump kocht zelfs een paginagrote advertentie in een nationale krant op waarin hij stelde dat de jongens de doodstraf verdienden als die er zou zijn in New York. Heel indrukwekkend. Het heeft hetzelfde shock-effect als Making A Murderer.

Lees verder