De beste (en slechtste!) sitcomvaders

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De beste (en slechtste!) sitcomvaders

De 8 beste sitcom-vaders (en de 3 slechtste!)

|
|

Laatste update:

Sitcoms draaien vaak om families die er het beste van maken, ondanks alle bizarre situaties waarin ze terecht komen. Het levert een rijk assortiment op aan leuke vaders. Én vervelende klootviolen.

Comedyseries gaven ons onvergetelijke vaders als Archie Bunker, Al Bundy en Fred Sanford. Maar welke pa’s gaven nou eigenlijk het beste voorbeeld, of... juist het slechtste?

8. Piet Bovenkerk

Het Zonnetje in Huis

John Kraaijkamp stal de show als de geniepige oude Piet Bovenkerk. Hij trok in bij zijn zoon Erik (Johnny Kraaijkamp Jr.) en zijn vrouw Cath (Martine Bijl) en zette de boel daar volledig op stelten.

Meestal was Piet Bovenkerk zijn huisgenoten tot last als hij weer eens een wild plan had bedacht voor zijn oude dag. Op de momenten dat het telde was Piet er echter wel, en zijn fratsen herinnerden de yuppen Erik en Cath eraan dat er ook gelachen moet worden in het leven!

7. Jack Geller

Friends

De ouders van Ross en Monica lijken op het eerste gezicht niet zulke beste opvoeders. Ze hebben beiden een voorkeur voor Ross, en Monica’s moeder doet zelfs de hele tijd lullig tegen haar eigen dochter! Jack Geller vormt gelukkig een soort steunpilaar, waardoor Monica zich toch geliefd voelt.

Jack Geller is niet blij met alle keuzes die Rachel maakt, maar steunt zijn dochter bijna altijd. En hij heeft het soms niet makkelijk!

Nadat de relatie tussen Monica en Jacks beste vriend(!) uitgaat, blijft hij haar steunen.

6. Phil Dunphy

Modern Family

Phil Dunphy (Ty Burrell) heeft een unieke kijk op het vaderschap. Hij probeert zó cool te zijn dat zijn kinderen alles van hem aannemen.

Phil Dunphy is verre van perfect (hij laat aan zijn dochter Hailey vaak weten dat hij haar dom vindt), maar als hij een fout maakt probeert hij zijn gedrag altijd te verbeteren.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify.

5. Martin Crane

Frasier

Radiopsycholoog Frasier Crane (Kelsey Grammer) en zijn broer Niles (David Hyde Pierce) zijn enorme snobs, maar dat hebben ze niet van hun vader Martin (John Mahoney). Waar zijn zoons intelligent maar neurotisch zijn, is de oud-politieagent wijs en onverstoorbaar. Tenminste, meestal: vaak zit hij ook een beetje te zeiken in zijn leunstoel.

Marty botst ook regelmatig met zijn pretentieuze zoons en zet ze graag met beide benen op de grond. Toch houdt hij echt van Frasier en Niles, ook al heeft hij weinig met ze gemeen. Op dit moment is er trouwens een vervolg op Frasier in de maak. Marty Crane is er helaas niet bij: acteur John Mahoney overleed in 2018.

4. Dan Conner

Roseanne

Dan Conner (John Goodman) is de stereotype pa in Roseanne. Hij kijkt graag sport, is niet vies van een biertje en werkt hard om zijn gezin te onderhouden. Daarnaast is hij bijna altijd aardig, en probeert hij zijn kinderen belangrijke levenslessen te leren.

Dan Conner is niet perfect (in het laatste seizoen van Roseanne gaat hij vreemd met een andere vrouw), maar over het algemeen is hij één van de populairste sitcomvaders aller tijden. Acteur John Goodman had het wel te stellen met zijn collega Roseanne Barr. Barr gedroeg zich zó vaak onmogelijk op de set dat Goodman op een dag gewoon wegliep. De makers moesten praten als brugman om de acteur terug te krijgen voor de laatste paar seizoenen.

3. Howard Cunningham

Happy Days

Hoewel Howard Cunningham (Tom Bosley) een goedlopende doe-het-zelfzaak had, zat hij in Happy Days meestal op de bank de krant te lezen. De vriendelijke pa van Richie (Ron Howard) is populair bij de jeugd, die hem steevast ‘Mr. C.’ noemt.

Door zijn goede omgang met de vrienden van Richie is Howard goed op de hoogte van hun doen en laten. Hij past goed op zijn kinderen, maar snapt ook heel goed dat hij ze een beetje vrij moet laten. Tegen het einde van de serie, als Richie naar Californië verhuist, valt dat hem heel zwaar. Maar ja, kleine kinderen worden groot!

2. Danny Tanner

Full House

Het leven van Danny Tanner (Bob Saget) krijgt in Full House een dramatische wending. Zijn vrouw overlijdt bij een verkeersongeluk en plots moet hij zijn vier(!) dochters alleen opvoeden. Zijn beste vriend Joey en zwager Jesse Katsopolis trekken bij hem in om hulp te bieden. Daarnaast presenteert Danny óók gewoon een ontbijtshow op televisie: alsof het niets is!

Het klinkt allemaal geweldig, maar daardoor vergeet je bijna dat Danny’s kinderen geen moeder meer hebben! Danny Tanner is toegankelijk: hij wordt nooit écht boos maar wijst zijn kids wel op de consequenties van hun daden. Zijn belangrijkste les: “Als kinderen op hun vervelendst zijn, betekent het dat ze juist wat extra liefde nodig hebben!”

1. Uncle Phil

The Fresh Prince of Bel-Air

Advocaat (en later rechter) Philip Banks is vader van Hilary, Carlton en Ashley. Hoewel zijn neefje Will aangetrouwd is, is Philip wel écht een vaderfiguur voor de Fresh Prince. Hij is streng en pusht zijn kinderen om het beste uit zichzelf te halen, maar Phil is ook een echte knuffelbeer. Hoewel hij een beetje streng is gaat hij voor de Banks-kids voor het vuur: ook waarschuwt hij Will als zijn biologische vader weer met hem probeert aan te pappen.

Volgens Will Smith heeft iedereen in zijn leven een uncle Phil nodig.” Hij schopt je onder je kont als je er een bende van maakt, maar is er ook altijd voor je in moeilijke tijden.

En deze halvegaren zijn er ook nog!

3. Peter Griffin

Family Guy

Peter uit Family Guy is één van de slechtste vaders uit de televisiegeschiedenis. Hij probeert constant vreemd te gaan, is zowat altijd dronken en negeert zijn zoons Stewie en Chris. Zijn dochter Meg loopt hij constant te kleineren en verder gedraagt Peter zich als een gewelddadige psychopaat.

In de eerste seizoenen waren er nog momenten dat Peter Griffin het goed bedoelde, maar zijn gedrag werd door de jaren heen steeds extremer.

2. Roger Peralta

Brooklyn 99

Jake Peralta uit Brooklyn 99 is een (soort van) coole rechercheur. Stiekem heeft hij een enorm minderwaardigheidscomplex omdat zijn vader Roger Jake en zijn moeder op jonge leeftijd verliet. Als Jake bij de politie werkt wil Roger het ineens goedmaken met zijn zoon. Jake is enthousiast totdat hij ontdekt dat zijn pa met drugs gearresteerd is en Jake gebruikt om de aanklacht te laten vallen.

Jake knijpt voor één keer een oogje dicht, om zijn vader nog een kans te geven. Zodra de dreiging van de celstraf weg is, is Roger echter óók meteen vertrokken.

1. Frank Reynolds

It’s Always Sunny in Philadelphia

Frank Reynolds (Danny DeVito) is in It’s Always Sunny in Philadelphia nog gestoorder dan Peter Griffin! Een hele prestatie, want als levend personage ben je aan véél meer wetten gebonden dan een tekenfilmfiguur. Hij is de vader van Dennis, Dee en Charlie (en waarschijnlijk Mac), en zet zijn kinderen in voor criminele ‘meesterplannen’.

Hij hoereerde zijn zoon om lid te worden van de maffia; bombardeerde een dorp in Irak tijdens de Golfoorlog; ging bijna naar bed met zijn dochter Dee (en martelde haar in een wc) en heeft meerdere moorden op zijn naam staan.

Het is altijd lachen om Frank, maar we zijn blij dat we hem niet als vader hebben!

Lees verder