De 5 gevaarlijkste psychopaten op televisie!

Ruth Wilson is de levensgevaarlijke Alice Morgan in Luther

Nu seizoen twee van Mindhunter online staat, kunnen we wel een paar psycho’s bedenken met wie agenten Ford en Tench even zouden moeten praten!

Op televisie wemelt het van de geflipte griezels, maar gelukkig zijn ze fictief. Ehm… meestal tenminste… De echte creeps laten we even voor wat ze zijn! En Dexter? Dat is weliswaar een psychopaat, maar hij vermoordt alleen ándere seriemoordenaars. Dat is flauw, want zó veel psychokillers lopen er nou ook weer niet vrij rond!

Alice Morgan

Luther

Alice Morgan (Ruth Wilson) is een meedogenloze wetenschapster, die haar ouders omlegt zonder bewijs achter te laten. Omdat ze weet dat rechercheur John Luther (Idris Elba) haar niet kan arresteren zonder bewijs, reageert ze laconiek op zijn duistere vermoedens.

Later helpt ze Luther uit de brand, als hij zelf verdachte is van een misdrijf. Je weet echter nooit zeker of ze dat doet om Luther echt te helpen, of omdat ze nog niet uitgespeeld is met haar studieobject.

Luther is de held uit de serie, maar hij gaat zó op in zijn werk dat je je kunt afvragen of Alice wel de enige gestoorde is… Als het goed is verschijnt er over een tijdje een film over dit duivelse detectiveduo.

Villanelle

Killing Eve

Jodie Comer speelt de kwaadaardige huurmoordenares Villanelle in de thriller Killing Eve. Weinig interesseert deze koelbloedige moordenares, maar als ze een scherp voorwerp bij zich heeft en een slachtoffer, dan blijkt ze toch veel creativiteit in zich te dragen!

MI5-pennenlikker Eve (Sandra Oh) maakt jacht op deze killer, maar dan herkent ze toch iets van haarzelf in de vrije, doch redelijk gestoorde, geest van Villanelle. Andersom valt Villanelle ook als een blok voor Eve, dus begint er een gevaarlijk kat-en-muis-spel.

Norman Bates

Bates Motel

In Psycho (1960) leerden we de modeleigenaar Norman Bates kennen als… nou ja, psycho! Hoewel: de geestesziekte die hij heeft zouden we tegenwoordig heel anders noemen. Onder invloed van zijn overleden moeder, van wie hij ehm… héél veel houdt, pleegt hij de enige gruwelijke moord na de andere.

Bates Motel is een prequel-serie die de jeugd van Norman Bates (Freddie Highmore) laat zien. We spreken zijn gemoord niet goed, maar we begrijpen wel dat hij een klap van de molen heeft gekregen!

Zijn moeder Norma beseft dat er iets niet helemaal goed is et haar zoon, maar ze probeert hem zo goed mogelijk te beschermen, en hem de hand boven het hoofd te houden. Dat lukt… niet helemaal!

Ramsay Snow/Bolton

Game Of Thrones

Weinig personages zijn zó wreed als Ramsay Snow (Iwan Rheon), de bastaardzoon van het huis Bolton. Hij doet alles om de meester te worden van dit huis (een baby vermoorden, samen met zijn schoonmoeder en vader) en dan tellen we het wrede gedrag dat hij voor de lol vertoont nog niet eens echt mee.

Alsof het nog niet erg genoeg is dat hij Theon Greyjoy castreert, maakt hij daarna grapjes over Theons penis, en loopt hij de hele tijd worsten te eten in zijn bijzijn.

Als hij zijn extravagante martelingen een beetje binnen de perken kon houden, zou hij nog een effectief (geen goed!) heerser zijn ook! Gelukkig eindigt Ramsay’s gezicht uiteindelijk in de maag van zijn eigen bloedhonden. Eind goed al goed is een beetje overdreven (zó veel doden!), maar in Westeros gaat het meestal om de kleine overwinningen die je kunt boeken.

Hannibal Lecter

Hannibal

We leerden Hannibal Lecter kennen in Manhunter, Red Dragon én het meesterwerk Silence Of The Lambs. Na hoofdrollen in Hannibal (1999) en Hannibal Rising (2006) verscheen er in 2013 eindelijk een serie over Hannibal The Cannibal.

Het mooie aan de serie is dat je veel dieper in de briljante, maar hopeloos verknipte, geest van Lecter duikt; veel dieper dan je in een speelfilm kunt komen. Mensen worden gekruisigd, eten elkaar op (of zichzelf!), en dat zijn waarschijnlijk nog degenen die er goed vanaf komen!

Hannibal was een schitterende serie, maar wel heel erg gruwelijk wat ten koste ging van de kijkcijfers. Wat psychokillers betreft gaat er weinig boven! Fans hopen nog altijd op een vervolg bij bijvoorbeeld Netflix.