De Verborgen Parel: Bates Motel

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De Verborgen Parel: Bates Motel

De Verborgen Parel: Bates Motel

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Ruben Praster

Naast de talloze aanraders van vrienden, social media-pagina’s en zelfbenoemd serie-experts, ben ook jij vast weleens het overzicht kwijt: welke serie moet ik nou echt gaan kijken? Dit keer: Bates Motel.

Bates Motel

De horrorfilm Psycho staat bekend als een van de spannendste films ooit gemaakt en het was maar de vraag of de dramaserie Bates Motel, die losjes gebaseerd is op de klassieker, net zo goed zou zijn. Bewerkingen van horrorfilms zijn zelden geslaagd maar Bates Motel is dankzij een onheilspellende sfeer en twee geweldige hoofdrolspelers de uitzondering op die regel.

Bates Motel, waarvan de eerste drie seizoenen op Netflix staan, draait om Norma Bates en haar zoon Norman die hun verleden ontvluchten door een hotel te beginnen in White Pine Bay. Maar niets is wat het lijkt in het kleine stadje en in de eerste aflevering valt al gelijk een dode. In de afleveringen die daarop volgen, is te zien hoe de lieve, sympathieke Norman Bates uiteindelijk uitgroeit tot een horroricoon die, verkleed als zijn dode moeder, de gasten in zijn hotel afmaakt.

Als dat nog niet reden genoeg is, geven wij je nog acht redenen om Bates Motel te gaan kijken.

- Norman Bates wordt gespeeld door voormalig kindsterretje Freddie Highmore die je vast nog wel kent als Charlie uit Charlie and the Chocolate Factory en het schattige jochie uit Finding Neverland. In de rol van Norman rekent hij af met zijn lieve imago. Zijn versie van Norman is op het eerste gezicht een verlegen, onhandige knul maar tegelijkertijd ook doodeng en geloofwaardig als (toekomstige) seriemoordenaar.

- Nog belangrijker dan Norman is zijn moeder Norma die gespeeld wordt door Vera Farmiga (uit The Conjuring en Up in the Air). Deze koningin van de bijrol krijgt eindelijk de kans om de hoofdrol te spelen en zet de rol van haar leven neer. Norma is een manipulatief, leugenachtig kreng en heeft een ongezonde relatie met haar zoon. Maar toch krijg je sympathie voor haar en hoop je dat ze wegkomt met al haar leugens en bedrog.

- Achter de schermen is er ook een groot talent aan het werk. De serie is gemaakt door Carlton Cuse en hij heeft al eerder topseries ontwikkeld als The Strain, The Returned, Colony maar iedereen kent hem vooral als de man achter Lost.

- Bates Motel is geen simpele bewerking van Pyscho. Het is een prequel op de horrorklassieker en draait om de ontwikkeling van Norman als normale knul naar seriemoordenaar. Om dat geloofwaardig te maken, zijn er een aantal personages toegevoegd die een grote invloed hebben op Normans leven. Zoals zijn rebelse broer Dylan en de mooie Bradley.

- Die ontwikkeling van Norman wordt ook goed in beeld gebracht door het sterke verhaal en de goede cast. Norman wil het liefst een normale tiener zijn, maar zijn moeder, enkele mysterieuze black-outs en een ongezonde interesse in de dood maken dat zo goed als onmogelijk voor hem.

- Bates Motel is de perfecte serie om te bingewatchen. Iedere aflevering eindigt met een cliffhanger en het intro is lekker kort waardoor je makkelijk door kan blijven kijken.

- En als je eenmaal begint aan een aflevering wil je ook door blijven kijken. De serie is namelijk retespannend! De lijken stapelen zich op en niemand in het stadje is veilig. Iedereen kan op ieder moment doodgaan en een spannende situatie loopt zelden met een sisser af.

- Van Bates Motel zijn in totaal vijf seizoenen, waarvan de eerste drie op Netflix staan en de vijfde gaat over een maandje van start in Amerika. In dit laatste seizoen wordt ingehaakt op Psycho en speelt Rihanna een hele belangrijke bijrol.

Lees verder