Emily Blunt, Will Smith, Sandra Bullock, Tom Hanks

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Emily Blunt, Will Smith, Sandra Bullock, Tom Hanks

12 iconische rollen die grote acteurs aan zich voorbij lieten gaan

|
|

Laatste update:

Harrison Ford in Jurassic Park, Jack Nicholson in The Godfather, Halle Berry in Speed… Hoe zouden deze filmklassiekers eruit hebben gezien als de hoofdrollen door andere acteurs werden gespeeld? Een overzichtje van grote sterren die hebben bedankt voor iconische rollen.

1. Tom Hanks – Jerry Maguire

Op zich heeft Tom Hanks niks te klagen over zijn carrière. Maar van deze keuze heeft ‘ie nog steeds een beetje spijt… Hij bedankte namelijk voor een rol die speciaal voor hem was geschreven: die van Jerry Maguire! Tom koos voor That Thing You Do!, waarmee hij ook zijn regiedebuut maakte. Geen “show me the money”-momentje voor Tom, dus…

2. John Travolta – Forrest Gump

Wél een goeie keus van Tom Hanks was natuurlijk Forrest Gump, waarvoor hij ook een Oscar won. Maar het had niet veel gescheeld of die rol was naar John Travolta gegaan… Toegegeven, hij had best een goeie reden om die film af te slaan: hij koos namelijk voor Pulp Fiction, wat wij zijn coolste film vinden. Tijdens de Oscars van 1995 namen de twee films het tegen elkaar op in meerdere categorieën. Pulp Fiction was zes keer genomineerd en won er één, Forrest Gump had 13 nominaties en nam er maar liefst zes mee naar huis!

3. Laurence Fishburne – Pulp Fiction

Over Pulp Fiction gesproken: de beroemde Bijbel-monoloog van Samuel L. Jackson was bijna uitgesproken door… Laurence Fishburne! Tarantino schreef de rol van Jules Winnfield zelfs speciaal voor Laurence. Maar hij wees de rol af omdat hij vond dat de film heroïnegebruik promootte. Tja, daar heeft ‘ie misschien wel een punt…

4. Sandra Bullock – The Matrix

Laurence Fishburne was natuurlijk wel te zien in The Matrix. Het had niet veel gescheeld of hij had niet Keanu Reeves, maar Sandra Bullock laten kiezen tussen de rode en blauwe pil! Huh?! De makers hadden er moeite mee hun Neo te vinden en overwogen om de rol door een vrouw te laten spelen. Ze stuurden het script naar Sandra, maar zij was niet geïnteresseerd. Dus ging de rol uiteindelijk naar Keanu, met wie ze in Speed te zien was. We kunnen trouwens later dit jaar genieten van deeltje 4 van The Matrixgewoon weer met Keanu in de hoofdrol.

5. Halle Berry – Speed

Maar het had ook niet veel gescheeld of het was niet Sandra Bullock, maar Halle Berry geweest die achter het stuur van de bus was gekropen! Uiteindelijk bedankte Halle toch voor de rol omdat ze vond dat er te weinig dialoog in de film zat en in haar versie van het script de bus nooit de parkeerplaats verliet. Dat zou wel een vrij saaie film zijn geweest…

Met Voice Control van Ziggo wordt streamen nóg leuker

6. Will Smith – The Matrix

Je las net al hoe Sandra Bullock bedankte voor de rol van Neo in The Matrix. Maar er was nóg een acteur die deze rol liet gaan én die eigenlijk eerste keus was: Will Smith! Waarom? Dat legt ‘ie zelf even haarfijn uit in de onderstaande video. Dit is trouwens niet de enige rol die Will afsloeg: zo liet hij onder andere ook Django Unchained aan zich voorbij gaan.

7. Jonah Hill – The Hangover

Na het succes van Superbad werd Jonah Hill benaderd door regisseur Todd Phillips, of hij één van de drie rollen in de comedy The Hangover wilde spelen. Maar Jonah liet dit aan zich voorbij gaan, omdat hij niet altijd bekend wilde blijven staan als ‘die gast van Superbad’. “Ik wilde laten zien dat ik ook dramatische rollen kon spelen, maar ik wist ook dat ik niet van Superbad naar Schindler’s List kon gaan”, aldus Jonah. Wij zouden trouwens andersom deze serieuze acteurs in meer komische rollen willen zien!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

8. Jack Nicholson – The Godfather

Francis Ford Coppola gaf Jack Nicholson an offer he couldn’t refuse… maar dat deed ‘ie toch. Jack bedankte voor de rol van maffioso Michael Corleone, omdat hij vond dat de rol door een Italiaan gespeeld moest worden. En op zich heeft Jack best een paar andere goede films op z'n naam staan. Dustin Hoffman werd trouwens ook gevraagd, maar ook hij weigerde. En zeg nou eerlijk: had iemand die rol beter gespeeld dan Al Pacino?

9. Emily Blunt – Iron Man 2

Met Iron Man 2 bedoelen we natuurlijk Black Widow, het personage dat in Iron Man 2 werd geïntroduceerd maar daarna in nog veel meer Marvel-films te zien was. Emily Blunt was zelfs de eerste keus voor de rol, maar moest ‘m aan zich voorbij laten gaan omdat ze Gulliver’s Travels moest doen. Ironisch genoeg wilde ze die film niet eens maken, maar was het een moetje: in haar contract stond dat ze na The Devil Wears Prada nog een andere film moest maken. Wij vonden Gulliver's Travels trouwens ook niet al te best...

10. Denzel Washington – Se7en

“Een domme vergissing”, noemt Denzel Washington het zelf, dat hij de rol van detective Mills in Se7en afwees. Hij vond het verhaal te duister en dacht niet dat iemand de film zou gaan kijken. “Ik heb spijt, maar ik denk dat Brad (Pitt) mij dankbaar is.” Denken wij ook, Denzel!

11. Harrison Ford – Jurassic Park

Waar Denzel Washington spijt heeft van zijn keuze, kunnen we niet hetzelfde zeggen van Harrison Ford, toen hij Steven Spielberg vriendelijk bedankte voor Jurassic Park. Steven zag Harrison helemaal zitten voor de rol van Dr. Alan Grant, maar toen hij het voorstelde fronste Harrison slechts een wenkbrauw. Later zei hij: "Ik vond de rol en het verhaal als geheel niet bij mij passen. Het is gewoon niks voor mij, schreeuwend rondrennen in een dino-pretpark." Fair enough!

12. Marilyn Monroe – Breakfast at Tiffany’s

We gooien er tot slot nog even een oudje in: de iconische rol van Audrey Hepburn in Breakfast at Tiffany’s was eigenlijk bedoeld voor Marilyn Monroe. Truman Capote had de rol namelijk met haar in gedachten geschreven. Maar op advies van haar mentor Lee Strasberg besloot Marilyn het niet te doen, omdat ‘het spelen van een prostituee niet goed zou zijn voor haar imago’.

De meeste acteurs in dit lijstje hebben er spijt van dat ze deze rollen aan zich voorbij hebben laten gaan. Maar er zijn ook acteurs die spijt hebben van rollen die ze juist wél hebben gedaan

Lees verder