Will Smith, Django Unchained

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Will Smith, Django Unchained

Waarom wilde Will Smith niet in Django Unchained spelen?

|
|

Laatste update:

Jamie Foxx speelt de hoofdrol in de Amerikaanse westernfilm Django Unchained (2012), maar wist je ook dat hij niet de eerste optie was om Django te spelen? Say what! Will Smith weigerde de rol. Wij zochten eens uit waarom.

Regisseur Quentin Tarantino gooide in 2012 hoge ogen met Django Unchained, de Amerikaanse western die zich afspeelt in het zuiden van de Verenigde Staten, twee jaar voor de Amerikaanse burgeroorlog. Django (Jamie Foxx) wordt hierin als slaaf verkocht en gescheiden van zijn geliefde Broomhilda (Kerry Washington). Als hij vervolgens wordt bevrijd door dr. King Schultz, slaan de twee de handen ineen om Broomhilda te redden van Calvin Candie (Leonardo DiCaprio), de charmante maar wrede eigenaar van de Candyland-plantage.

Enorm succes roept vragen op

Deze rol legde acteur Jamie Foxx duidelijk geen windeieren. Django Unchained werd namelijk genomineerd voor vijf Oscars, waaronder die voor beste film, beste oorspronkelijke scenario en beste mannelijke bijrol. Daarnaast won de film ook meer dan dertig andere prijzen, waaronder een Golden Globe, BAFTA Awards, een Saturn Award en zo kunnen we nog uren doorgaan. Tja, een ongekend succes dus, maar waarom zag Will Smith er vooraf dan geen heil in? 

Waarom wilde Will Smith niet in Django Unchained spelen?

Te kleine rol

Nou, hij vond de rol... te klein! Ja, dat lees je goed. "De rol van Django was niet de belangrijkste, en ik wilde per se de hoofdrol spelen", zei hij destijds tegen Entertainment Weekly. De acteur had op basis van het script het idee dat Dr. King Schultz de ster van de show was, en dat accepteerde hij niet. Will haalde daarom alles uit de kast om Quentin Tarantino te overtuigen om zijn rol groter te maken. "Ik had zoiets van: nee, Quentin, alsjeblieft, ik wil de slechterik vermoorden." Maar daar zag de regisseur niets in. Tja, eigen schuld... dikke bult.

Geweld vs. liefde

Of nou ja, een dikke bult zal hij er niet aan over hebben gehouden. Er bleek namelijk nog een tweede reden te zijn om de rol te weigeren: zijn aversie tegen geweld. "Ik wilde het grootste liefdesverhaal maken dat Afro-Amerikanen ooit hadden gezien", legde hij kort na de aanslagen in Frankrijk uit. "We hebben gepraat, we hebben elkaar ontmoet, we hebben er uren en uren over gezeten. Ik wilde die film zo graag maken, maar alleen als het een liefdesverhaal werd, geen wraakverhaal."

Fitguy Will vindt namelijk niet dat geweld de oplossing is tegen geweld, en daar heeft hij best een punt!

Zoals te verwachten viel, was Tarantino, die nu niet echt bekend staat om zijn liefhebbende films, het hier niet mee eens. En zo geschiedde: de rol ging naar Jamie Foxx en Will Smith moest op zoek naar een andere rol. 

Django Unchained is te zien via Netflix. Liever een film kijken waar Will Smith wel aan meedoet? Dit zijn zijn acht beste films.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder