Tranentrekkers

Veronica Superguide logo
Tranentrekkers

De Top 25 zwijmeligste tranentrekkers ooit

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Romy van Krieken

De beste romantische drama’s draaien rond onmogelijke liefdes, die daardoor des te romantischer worden. Dit zijn onze favoriete zwijmelfilms waar we het niet droog bij houden. Zakdoekjes klaar en kijken maar!

25. The Lucky One (2012)

We beginnen met een verfilming van een Nicholas Sparks boek, want die zwijmel-maestro heeft al elf van zijn schrijfsels op het witte doek gezien en het zakdoekjesgehalte is altijd hoog. Bijvoorbeeld als in The Lucky One een marinier na zijn derde (!) missie in Irak terugkeert met een foto, die zijn leven heeft gered. Als hij de vrouw op de foto ontmoet, ontstaat een romance. Je kunt meteen al aan de zwoele plaatjes van kapitale panden met zonovergoten tuinen in ‘the deep South’ zien dat dit een Sparks-film is. Daar gaan we graag een potje janken.

Te zien bij: Google Play, Prime Video, iTunes

24. After We Collided (2020)

Dit vervolg schurkt – net als het origineel - dicht tegen het niveau van de Bouquet-reeks aan. In After We Collided is het jonge wicht nog steeds niet genezen van haar gevoelens voor de ‘bad boy’, die haar in het vorige deel heeft belazerd. Zo gaat het aantrekken en afstoten lustig verder. Dit is geschikt voor types die net iets te jong zijn voor Fifty Shades of Grey en een wat minder kinky tienerversie willen. Of voor mensen die houden van melodramatisch gedoe om niks en geen zin of tijd hebben om de boeken uit de After-reeks te gaan lezen.

Te zien bij: Ziggo, Pathe Thuis, Prime Video

23. Legends of the Fall (1994)

Drie broers groeien samen op tot drie compleet verschillende kerels. Na zijn studie keert de jongste terug met een verloofde, die ook zijn broers niet ongevoelig laat. Alsof dat nog niet voor genoeg problemen zorgt, breekt de Eerste Wereldoorlog uit en vertrekken ze alle drie naar het front. Er is in Legends of the Fall niets romantischer dan Brad Pitt met woeste blonde manen, die er op zijn best uitziet, huilt als een gewond dier om zijn onmogelijke liefde, en het hart van zijn overleden broer eruit snijdt (!) zodat diens verloofde het bij haar in de tuin kan begraven.

Te zien bij: iTunes, Prime Video, Google Play, Netflix

22. My Girl (1991)

De jonge Vada, die haar moeder nooit gekend heeft, woont bij haar saaie piet van een vader. Ze simuleert voortdurend allerlei ziektes en alleen haar vriendschap met de snoezige Thomas brengt licht in haar leven. Voordat Macaulay Culkin een rare gast werd en Anna Chlumsky een actrice in de serie Veep, waren ze in My Girl het soort snoezige kindjes dat we graag als buren wilden hebben. Alles is superfijn tot een groep bijen opduikt, een snoezig iemand daar allergisch voor blijkt te zijn, en er bij de kijkers geen droog oog meer te vinden is. 

Te zien bij: Google Play, iTunes

21. Call Me By Your Name (2017)

Elke zomer neemt Elio’s vader een assistent in huis en daar heeft de nukkige tiener tabak van. Hij verandert snel van gedachten als de grote blonde knappe Oliver opduikt. Hoewel die laatste in Call Me by Your Name wordt gespeeld door de inmiddels foute Arme Hammer, ziet hij er niet ineens minder goed uit. En Timothée Chalamet is als Elio helemaal om op te vreten. Het lome Italiaanse klimaat en de bijpassende cameravoering zorgen ook voor een fijn gevoel van een lekker lome vakantieliefde. Aan het einde zit Elio te janken bij de open haard – en wij doen vrolijk (nou ja) met hem mee. 

Te zien bij: iTunes, Google Play, Prime Video

20. Like Crazy (2011)

Niets lijkt het geluk van de Britse Anna en de Amerikaanse Jacob in de weg te staan. Ze gaan zelfs trouwen, maar dat betekent helaas niet dat zij in zijn land mag blijven. Like Crazy is naast een schets van een lange afstandsrelatie ook een aanklacht tegen het strenge beleid van de Amerikaanse immigratiedienst, dat een smoorverliefd stel uit elkaar drijft en houdt. Het acteerwerk is top en zelfs na het einde van de film weten we nog steeds niet of een lange afstandsrelatie nou extra romantisch is of gewoon extra kut.

Te zien bij: Prime Video, Google Play, iTunes

19. Pearl Harbor (2001)

Een piloot wordt dood gewaand, zijn liefje zoekt troost bij zijn beste vriend, en dan blijkt dat het overlijdensbericht niet klopte… Dat is goed bekeken: een romantisch drama vermomd als oorlogsfilm, zodat ook mannen het kunnen volhouden. Een oorlogsfilm waarin het niet belangrijk is of Amerika de oorlog wint, maar wie het meisje krijgt. Net als in Titanic (rustig aan, hij eraan) willen in Pearl Harbor twee mannen dezelfde vrouw, maar deze keer zit er geen natte dweil bij die bij voorbaat kansloos is; het zijn allebei binken. 

Te zien bij: Google Play, Prime Video, iTunes

18. Dear John (2010)

Eindelijk weer een Sparks-titel! Tijdens zijn verlof ontmoet soldaat John de vrouw van zijn dromen. Ze worden knetterverliefd en als hij terug moet naar het front, beperkt hun contact zich noodgedwongen tot brieven. De vraag is natuurlijk of de liefde bestand is tegen de afstand. Het melodramatische verhaal van Dear John werkt beter op papier, maar het is geen straf om naar de mooie blonde blikvangers Channing Tatum en Amanda Seyfried te kijken. En omdat het wordt verteld vanuit de man z'n perspectief, is het niet al te sentimenteel en dat is ook wel eens fijn. 

Te zien bij: Pathe Thuis, iTunes

17. Five Feet Apart (2019)

Hoewel deze film is gebaseerd op een boek over een door ziekte gedoemde tienerliefde, vervalt het gelukkig nergens in schaamteloze tranentrekkerij. De kwaal is de taaislijmziekte, die ervoor zorgt dat je speeksel taai en dik wordt. Twee tieners worden daarvoor in het ziekenhuis behandeld, maar vanwege infectiegevaar moeten ze twee meter van elkaar af blijven. Best lastig als je dan verliefd wordt… Het frisse acteurskoppel zorgt ervoor dat Five Feet Apart zelfs goed te pruimen is voor mensen die geen meisjes van veertien zijn. 

Te zien bij: Google Play, Prime Video, iTunes

16. Love, Rosie (2014)

Rosie en Alex zijn sinds hun jeugd dikke mik en allebei stiekem verliefd op de ander. Hun plan om samen te gaan studeren in Amerika valt in duigen als zij onverwachts zwanger wordt. Hij gaat in zijn uppie en dan dreigt de afstand hen uit elkaar te drijven. Britse romcoms hebben een reputatie hoog te houden als de meest charmantste en spitsvondige van het stel en Love, Rosie komt een heel eind. Dat is te danken aan de sympathieke personages en een volwassen aanpak van de bestseller van Cecelia Ahern, die ook de verfilmde zakdoekenfilm P.S. I Love You schreef. 

Te zien bij: Google Play, Netflix, Pathe Thuis

15. Marriage Story (2019)

De twee hoofdrolspelers, Adam Driver en Scarlett Johansson, laten in Marriage Story pijnlijk duidelijk zien hoe een relatie ondanks alle goede bedoelingen toch de mist in kan gaan. Het is alsof je kijkt naar de begrafenis van een ooit zo fijne relatie. Er zijn geen winnaars; beide gaan er kapot aan – en toch is er geen weg meer terug. De zakdoekjes helpen helaas niet tegen het kippenvel.

Te zien bij: Netflix

14. Me Before You (2016)

In een soort ‘Intouchables 2.0’ wordt Louisa door een rijkeluisechtpaar ingehuurd om voor hun zoon Will te zorgen. Hoewel die verlamde jonge vent door haar vrolijke energie weer lol in het leven krijgt, neemt hij toch een drastisch besluit. We snotterden al onze complete verzameling zakdoeken vol toen we het boek van Jojo Moyes lazen en hebben extra zakdoeken nodig als we het zien gebeuren met de snoezige Emilia Clarke en Sam Claflin. Me Before You is soms zo suikerspinzoet dat de vullingen zowat uit je mond schieten, maar dermate vakkundig gemaakt dat zelfs een geharde kijker naar de tissues grijpt.

Te zien bij: Pathe Thuis, Google Play, Prime Video, iTunes

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

13. Ghost (1990)

Nadat Sam wordt vermoord, kan hij als geest geen rust vinden, omdat zijn vriendin Molly wordt bedreigd door een gevaarlijke crimineel. Om haar te waarschuwen, schakelt Sam een oplichtster in die zich voordoet als paranormaal medium. De mierzoete romantiek wordt in Ghost gecompenseerd door de humor van Whoopi Goldberg, die daar een Oscar voor kreeg. Het – letterlijk hemelse - moment dat Molly en Sam elkaar weer kunnen zien, is een van de grootste snotterscènes in de filmgeschiedenis. We worden al week in de knietjes als we een pottenbakkerswiel zien of Unchained Melody van The Righteous Brothers horen.

Te zien bij: Prime Video, Videoland, iTunes, Google Play

12. The Notebook (2004)

Zij is arm, hij is rijk en we zijn weer in Sparks-land. De tortelduifjes worden dus verliefd en haar ouders halen die twee uit elkaar. Hij gaat het leger in, zij krijgt zijn brieven niet. En zo kunnen we nog wel even doorgaan met alle clichés in The Notebook. Als de geliefden elkaar zoenen in de regen, houdt de kijker het ook niet droog. Het tranentrekkers-gehalte wordt nog eens versterkt, doordat een bejaarde man het liefdesverhaal vertelt aan een demente oude dame. Als de romance tussen de jonkies je niet naar de strot grijpt, doet het verhaal van de oudjes dat wel.

Te zien bij: Netflix, Google Play, Prime Video

11. Blue Valentine (2010)

Dean en Cindy zien hun huwelijk langzaam uit elkaar vallen. Ze nemen een hotelkamer en kijken terug op het leven en de liefde die ze ooit deelden. De regisseur van Blue Valentine wist het beste te halen uit zijn acteurs: Michelle Willams kreeg een Oscar-nominatie en Ryan Gosling kwam hierna op de A-list van Hollywood terecht. Het meest effectieve drama gaat vaak schuil in alledaagse dingen; dat heeft weinig toeters en bellen nodig om ons in het hart te raken. Door de eerlijke blik op een uitdovende liefde zijn je traanklieren hoe dan ook de pineut

Te zien bij: Pathe Thuis, Videoland, Google Play, iTunes

10. The Bridges of Madison County (1995)

Het gegeven is bijna te simpel voor woorden: een rondreizende fotograaf ontmoet een huisvrouw, waarvan het gezin een paar dagen weg is en zee beleven een stormachtige romance van een paar dagen. Eastwood (tevens regisseur) laat zich van zijn softste kant zien en dat was voor zijn fans even slikken. The Bridges of Madison County is een sterk staaltje onvervalst Hollywoodmelodrama, met in de hoofdrol twee toppers, die je niet zo snel zou verwachten als romantisch stel samen, maar die subliem vakwerk afleveren. Gewoon een prima film en een onvergetelijk liefdesverhaal.

Te zien bij: Prime Video, Pathe Thuis, iTunes, Google Play

9. Carol (2015)

Als Carol verliefd wordt op een jonge winkelverkoopster lijkt dat weinig problemen op te leveren. Ware het niet dat dit de jaren vijftig zijn, Carol in scheiding ligt en homoseksualiteit toen nog een reden was om de voogdij over je kind kwijt te raken. Saillant detail: Patricia Highsmith schreef het verhaal in 1952, toen het nog vet controversieel was. Beide actrices zetten hun tanden in dit stevige drama (en kregen daar dikverdiende Oscar-nominaties voor). De prachtige, glamourvolle plaatjes van Carol verhullen niet de pijn die onder deze onmogelijke liefde ligt - het maakt de boel juist extra tragisch. 

Te zien bij: Google Play, Videoland, Prime Video, iTunes

8. Sense & Sensibility (1995)

Een vrouw en haar drie dochters worden na een erfeniskwestie het huis uitgezet en hun enige uitweg is een vent vinden. De oudste heeft een oogje op een man die al bezet is en haar zus valt voor een onbetrouwbare gast die kiest voor een rijker wicht. Niemand kan beter onmogelijke, afstandelijke liefde verbeelden dan de Britten. En niets romantischer dan Jane Austens boek Sense & Sensibility. Het is vooral knap dat het ondanks de ouderwetse dialogen nooit stoffig of oubollig wordt.

Te zien bij: Prime Video, Google Play, iTunes, Pathe Thuis

7. A Star Is Born (2018)

De alcoholistische rocker Jack ontdekt in een bar de geweldige zangeres Ally. Ze worden ook nog eens stapelverliefd op elkaar, maar hoe beter het gaat met haar carrière, hoe harder zijn verslaving hem begint op te breken. Dit is alweer de vierde keer dat dit verhaal is verfilmd, maar het sterke van deze versie van A Star Is Born is dat je de boel kan uittekenen zonder dat de kracht minder wordt. Bradley Cooper en een prima Lady Gaga blazen emotie in deze relatie en de uitstekende muziek doet de rest. 

Te zien bij: Prime Video, Google Play, iTunes, Ziggo, Netflix

6. Shakespeare in Love (1998)

Het uitgangspunt is een echte vondst: William Shakespeare kampt met gebrek aan inspiratie en liefde doet wonderen als de schrijver hoteldebotel wordt op een rebelse jongedame. Iedereen sloeg steil achterover toen deze charmante film de Oscarfavoriet Saving Private Ryan versloeg. Shakespeare in Love is een lust voor het oog, met prachtige kostuums en twee hoofdrolspelers waar iedereen bij weg kan zwijmelen. Het zal niemand ontgaan dat het liefdesverhaal gebaseerd is op Romeo & Julia, waardoor nieuwkomers bij deze gewaarschuwd zijn voor het ‘unhappy end’.

Te zien bij: Pathe Thuis, ITunes

5. Brokeback Mountain (2005)

Het scenario van ‘de gay cowboy film’ ging al zes jaar rond in Hollywood, maar niemand had het lef, tot regisseur Ang Lee de boel van de grond kreeg en vitrines vol prijzen binnensleepte. Het gaat over twee mannen die bij elkaar de liefde vinden, maar daar op het Amerikaanse platteland van 1963 niet voor uit kunnen komen. Het is zo zielig en mooi, dat het alle barrières van homo en hetero moeiteloos opzij veegt. Brokeback Mountain trekt je het verhaal in met zijn prachtige beelden, en de tragische personages laten je niet meer los door de steengoede cast. Dit is echte liefde bij echte kerels.

Te zien bij: Pathe Thuis

4. The Fault in Our Stars (2014)

De zestienjarige Hazel kampt met terminale kanker en om haar ouders een plezier te doen, gaat ze naar een praatgroep waar ze Augustus ontmoet. Voor beiden is het liefde op het eerste gezicht, maar hoe ga je daar mee om als je leeft met een houdbaarheidsdatum? Kanker is hartverscheurend en dat geldt vaak ook voor films over die ziekte. Deze film barst echter uit zijn voegen van hoop en optimisme. Met de ijzersterke chemie tussen de acteurs en het prachtige Amsterdam als decor van de tweede helft, is The Fault in Our Stars de tranen meer dan waard.

Te zien bij: Google Play, Pathe Thuis, Disney, Ziggo, iTunes, Prime Video

3. Moulin Rouge! (2001)

De arme schrijver Christian maakt in Parijs kennis met een gestoord stelletje artiesten en wil meedoen met hun show. Hij raakt gecharmeerd van de nachtclub-zangeres Satine, die denkt dat hij een rijke vent is en hem daarom probeert te verleiden. Moulin Rouge! begint met een spectaculaire show en een bonte lawine van beelden, kleuren en geluiden. Nicole Kidman en Ewan McGregor zijn allebei om op te vreten en zingen een fijn moppie, Parijs bij nacht was nog nooit zo mooi… en vervolgens wordt je hart eruit gerukt met een tragisch liefdesverhaal. 

Te zien bij: Pathe Thuis, Google Play, Prime Video, iTunes

2. Love Story (1970)

Een even romantisch als aangrijpend verhaal; twee jonge mensen worden verliefd en een van hen sterft. Melodrama ten top, inclusief alle clichés, maar het valse sentiment uit het gelijknamige boek wordt bedekt met een mantel van filmisch vakmanschap. Love Story is de ultieme tranentrekkende klassieker en je kunt menigeen al opvegen met het beroemde filmcitaat “Love means never having to say you’re sorry.” Een iconische zakdoekenfilm, waarin de dame over de drempel wordt gedragen, want zo hoorde dat en dit is ‘old school’ romantiek. 

Te zien bij: Prime Video, Netflix, Google Play, iTunes

1. Titanic (1997)

Aan boord van het schip Titanic wordt de rijke Rose verliefd op de arme Jack. Er ontstaat een weergaloze romance, die is gedoemd te worden verstoord door een ijsberg. Een meesterwerk van de eerste orde, en een geweldige combinatie van een romantisch liefdesdrama en een rampenfilm. De special effects zijn waanzinnig, maar verdringen de emoties nooit naar de achtergrond. De ondergang van het schip is adembenemend en de acteerprestaties zijn kolossaal. Titanic scoorde niet voor niets het recordaantal van elf Oscars; dit is de ultieme romantische tranentrekker!

Te zien bij: Pathe Thuis, Prime Video, Google Play, iTunes, Ziggo

Lees verder