De 10 beste films op Videoland

Zit je af en toe door Videoland te scrollen en weet je het gewoon niet meer? No worries. Wij hebben Videoland afgestruind op zoek naar de beste films en een top 10 gemaakt. 

Door Ruben Praster
Moonlight
© A24

10. Bumperkleef (2019)

Wegpiraat Hans (Jeroen Spitzenberger) haast zich met zijn gezin om op tijd bij zijn ouders te zijn. Wanneer een wit busje naar zijn mening veel te langzaam rijdt, neemt de frustratie alleen maar toe en veroorzaakt hij bijna een ongeluk. De bestuurder van de bus vindt het daarom tijd om Hans een dodelijk lesje te leren. Bumperkleef is heerlijke pulp van eigen bodem en zou zo uit de koker van Dick Maas kunnen komen. 

9. Her (2013)

Veel series en films met een technische twist schetsen een niet zo rooskleurig beeld van de toekomst. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Black MirrorHer is in dat opzicht anders. Geen killer-robots of horror-VR. Toch komt hoofdrolspeler Joaquin Phoenix deze film niet geheel zonder kleerscheuren door... Hij wordt namelijk echt verliefd op zijn virtuele assistent. Maar of die gevoelens wederzijds zijn?

8. The Florida Project (2017)

De meest 'indie'-film op deze lijst is The Florida Project, maar laat je niet door dat label afschrikken. De zesjarige Moonee (Brooklynn Prince) brengt de zomer door in een motel met haar jonge moeder, die enorm veel moeite heeft om rond te komen en worstelt met de opvoeding. Dé rol van deze hartverscheurende, rauwe film komt van Willem Dafoe, die de liefdevolle conciërge van het gebouw speelt.

7. You Were Never Really Here (2017)

Deze wrede psychologische thriller volgt Joe (Joaquin Phoenix), een getraumatiseerde oorlogsveteraan, die de opdracht krijgt om de vermiste dochter van een politicus te vinden. Verwacht geen hersenloze wraakfilm, maar een brute en poëtische thriller waar veel geweld buiten beeld plaatsvindt. Joaquin Phoenix is een fenomenale acteur en heeft veel mooie dingen gemaakt, maar als kwetsbare huurling is hij breekbaarder dan ooit. 

6. Arrival (2016)

Een scifi-topper mag natuurlijk niet ontbreken bij de top 10 van beste films op Videoland. Arrival van regisseur Denis Villeneuve laat op realistische wijze zien wat er zou gebeuren als ruimtewezens naar de aarde komen en contact proberen te maken. Om te voorkomen dat er per ongeluk een oorlog uitbreekt, wordt de hulp ingeschakeld van een taalkundige, die de taal van de aliens moet zien te ontcijferen. 

5. Slumdog Millionaire (2008)

Jamal (Dev Patel) is een jongen uit de sloppenwijken. Hij doet mee aan spelshow Who Wants To Be a Millionaire? en tot ieders verbazing heeft hij elk antwoord goed. Speelt hij vals of weet hij echt zo veel? Als Jamal zijn tragische verhaal vertelt, blijkt dat de vragen een connectie hebben met de belangrijkste momenten in zijn leven. Met visuele flair heeft regisseur Danny Boyle een pareltje gemaakt, dat regelmatig weet te ontroeren.

4. Hereditary (2018)

Hereditary is het type horrorfilm dat de liefhebbers van het genre in twee kampen verdeelt; de een vindt de film doodsaai en de ander durft geen oog meer dicht te doen. Wij horen bij het tweede kamp en hebben nog steeds nachtmerries. Wanneer de moeder van Annie (Toni Collette) overlijdt, gebeuren er steeds meer vreemde dingen en verandert het leven van de vrouw langzaam in een hel.

3. The Wolf of Wall Street (2013)

Regisseur Martin Scorsese en meesteracteur Leonardo DiCaprio wisten de gestoorde, zwendelende beurshandelaar Jordan Belfort perfect te vangen voor de epische, op waargebeurde verhalen gebaseerde film The Wolf of Wall Street. DiCaprio zet de beste rol van zijn leven neer en vooral de scène waarin Jordan stijf van de drugs zijn auto in probeert te komen, is even hilarisch als tragisch.

2. Moonlight (2016)

In drie hoofdstukken wordt het tragische leven van Chiron (Trevante Rhodes) verteld. De Afro-Amerikaanse jongen groeit op in Miami, waar drugsdealer Juan (Mahershala Ali) de knul onder zijn hoede neemt. Daarna is te zien hoe hij worstelt met zijn seksualiteit als tiener en het beste van zijn leven probeert te maken als volwassene. Moonlight wordt nooit sentimenteel, maar het is bijna onmogelijk om het droog te houden bij dit meesterlijke drama. 

1. Mad Max: Fury Road (2015)

In een apocalyptische woestenij wordt dictator Imortan Joe (Hugh Keays-Byrne) bestolen van zijn vrouwen door Imperiator Furiosa (Charlize Theron). Zij wil de vrouwen naar een veilige plek brengen, maar moet eerst zien te ontsnappen aan Joe en zijn gigantische leger van psychopaten. Tijdens deze wilde rit wordt ze geholpen door de brute held Max (Tom Hardy). Het verhaal heeft niet meer om het lijf dan dat en is in feite een aaneenschakeling van fenomenale actiescènes, waardoor de genadeloze blockbuster boeit van begin tot eind en een onvergetelijke indruk achterlaat.