The wolf of wallstreet

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
The wolf of wallstreet

De 7 beste biopics ooit

|
|

Laatste update:

Ana de Armas schittert als Marilyn Monroe in de biopic Blonde - vanaf vandaag te zien op Netflix. De levens van bijzondere mensen leverden al vaker mooie films op.

7. Walk the Line (2005)

Joaquin Phoenix lijkt niet eens op Johnny Cash en de stem van de man in black kan niemand nadoen, maar dat gevoel is na een kwartiertje weg. Hij maakt indruk als de legendarische countryzanger. Het wordt nog beter, wanneer de sprankelende Reese Witherspoon verschijnt die zijn vrouw en podiumpartner speelt. Zij mocht een Oscar mee naar huis nemen voor haar inspanningen.

6. Milk (2008)

San Francisco mag nu dan bekend staan als dé homohoofdstad, eind jaren ‘60 viel ook daar bitter weinig te lachen voor de queer community. Harvey Milk (Sean Penn) schreef geschiedenis als eerste openlijk homoseksuele politicus en zette daarmee de deur open voor vele anderen, die hun geaardheid tot dan verborgen hadden gehouden. Penn laat zijn personage overtuigend de ontwikkeling doormaken van middelmatig man in midlifecrisis tot flamboyant strijder die de barricades met zowel wilskracht als humor bestormde.

5. The Aviator (2004)

Als jongeman erft Howard Hughes (Leonardo DiCaprio) een godsvermogen, dat hij uitgeeft aan zijn grote passies: film en luchtvaart. Helaas wordt hij geplaagd door smetvrees, een dwangneurose die zijn leven gaat beheersen. Deze biopic zit vol onvergetelijke scènes, zoals het maken van de film Hell’s Angels en Hughes’ bezoek bij de familie van Katharine Hepburn (Cate Blanchett). De mooie cast laat zich niet ondersneeuwen door het visuele spektakel.

4. I, Tonya (2017)

Er zitten de talentvolle kunstschaatsster Tonya Harding twee dingen in de weg om mee te doen aan de Olympische Spelen: haar vulgaire outfits en het bijbehorende gedrag. Vooral dat laatste maakte haar berucht, toen ze de benen liet breken van concurrente Nancy Kerrigan. Wat de waarheid is, blijft expres in het midden en zo wordt weer eens duidelijk hoe mensen – en de media! – een verhaal kunnen kleuren. Met deze film liet Margot Robbie, die de titelrol speelt, zien wat een topactrice zij is. 

3. The Wolf of Wall Street (2013)

Regisseur Martin Scorsese is een levende legende die nog steeds werkt alsof hij net van de filmacademie komt. Dat hij de magie nog niet kwijt is, bewees hij met The Wolf of Wall Street, een kanon van een film die de wereld van stinkend rijke beursmakelaars in de eighties laat zien, maar dan op de manier van Scorsese’s meest legendarische misdaadfilms. Het resultaat is enerverend en grappig. Leonardo DiCaprio laat een ware tour de force zien als foute yup die non-stop tript op coke, seks en geld.

2. The Social Network (2010)

Deze film over de bedenker van Facebook gaat ook over vriendschap, loyaliteit, macht, verraad en nog meer van die essentiële dingen. Jesse Eisenberg is uitstekend als de razendsnel pratende en denkende whizzkid Mark Zuckerberg, die een site begint, waarop Harvard-studenten met elkaar kunnen communiceren. De jonge miljardair komt er als persoon bekaaid af in dit fascinerende portret, zodat de sympathie bij zijn gepiepelde studiemaatje ligt, die gespeeld wordt door Andrew Garfield.

1. 12 Years a Slave (2013)

De walgelijke toestanden in het zuiden van de VS ten tijde van de slavernij zijn helaas maar al te bekend. Wat minder mensen weten, is dat er halverwege de negentiende eeuw geregeld donkere mensen vanuit de noordelijke staten werden ontvoerd en verkocht in slavernijgebieden. Het waar gebeurde 12 Years a Slave gaat over Solomon Northup, die dat meemaakte. Regisseur Steve McQueen begrijpt dat effectbejag met zo’n schrijnend verhaal alleen maar averechts werkt en stuurt de film en zijn geweldige acteurs bijna onzichtbaar.

Lees verder