Nicholas Cage in World Trade Centre (2006)

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Nicholas Cage in World Trade Centre (2006)

De 12 meest indrukwekkende 9/11 documentaires en films

|
|

Laatste update:

We blikken iedere 11 september terug op de dag waarop twee vliegtuigen in het New Yorkse World Trade Center vlogen. We vieren de heldhaftige helden, we herdenken de vele slachtoffers én we leren steeds meer over de terroristische aanslag. Wij maakten een lijstje van de meest indrukwekkende documentaires en films over 9/11. 

12. 9/11: Inside the President's War Room (2021)

Deze documentaire uit 2021 zoomt in op 9/11 vanuit het oogpunt van George W. Bush, die destijds president was. De docu wordt vooral geprezen door het uitgebreide interview met de voormalig president, waardoor je als kijker tóch wat meer meekrijgt van de politieke lading van de aanval. 

 

 

9/11: Inside the President's Room is te zien op Apple TV+

11. 2Doc - 9/11: De dag die de wereld veranderde (2011)

Deze Nederlandse documentaireserie uit 2011 behandelt in drie afleveringen welke impact de terroristische aanval had op Amerika en de rest van de wereld. De 2Doc onderzoekt de onderliggende oorzaken die hebben geleid tot de verschrikkelijke dag. 

2Doc - 9/11: De dag die de wereld veranderde is terug te kijken op de website van 2Doc.

10. The Women of 9/11 (2021)

Er zijn talloze helden die hun leven hebben gegeven op 11 september in 2001. Denk aan brandweerlieden, politieagenten en natuurlijk ook artsen en verpleegkundigen. In The Women of 9/11 staan de heldhaftige vrouwen centraal. En terecht, want ook deze badass heldinnen mogen niet vergeten worden. 

The Women of 9/11 is te zien op Disney+

9. Extremely Loud and Incredibly Close (2011)

Deze film uit 2011 -gebaseerd op het gelijknamige boek- vertelt het verhaal van de 9-jarige Oskar (Thomas Horn). Hij vindt een sleutel van zijn vader (Tom Hanks) een jaar nadat hij is omgekomen tijdens de aanval op 11 september. Om te rouwen en om de dood voorgoed achter zich te laten dwaalt Oskar door New York om het passende slot te vinden.

Je huurt Extremely Loud and Incredibly Close op Pathé Thuis

8. 9/11: One Day in America (2021)

Bij National Geographic kun je altijd terecht voor indrukwekkende documentaires. Dat is met 9/11: One Day in America dan ook absoluut niet anders. De docu neemt de kijker doormiddel van archiefbeelden en interviews met ooggetuigen en overlevenden in stappen mee door de gebeurtenissen op 11 september. De miniserie van zes afleveringen geeft daarbij een sterk beeld van de impact die 9/11 had op mensen. 

9/11: One Day in America is te zien op Disney+

7. Turning Point: 9/11 and the War on Terror (2021)

Als je denkt dat Netflix zich heeft gewaagd om hetzelfde verhaal wéér opnieuw te vertellen, heb je het mis. Hoewel deze docuserie 9/11 als focuspunt neemt, wordt er vooral gekeken naar de situatie van die tijd in Afghanistan en de Verenigde Staten. De documentaire legt de zogenoemde 'War on Terror' sterk uit, waardoor je als kijker meer leert over de oorzaken én de nasleep van de aanval. Waardoor je snapt hoe 9/11 het wereldbeeld heeft veranderd.

Turning Point: 9/11 and the War on Terror is te zien op Netflix. 

6. George W. Bush: The 9/11 Interview (2011)

Niet helemaal een documentaire, maar wel enorm interessant. De korte film van 45 minuten uit 2011 laat het interview zien waarin George W. Bush voor de allereerste keer naar buiten treedt over 9/11. We horen de oud-president niet over alles wat er gebeurd is, maar juist hoe hij het heeft ervaren. Een baanbrekend interview van de hand van National Geographic. 

George W. Bush: The 9/11 Interview is te zien op Disney+

5. The Anthrax Attacks: In the Shadow of 9/11 (2022)

Slechts enkele dagen na 9/11 duikt er een nieuwe variant van terroristische aanvallen op: de zogenoemde 'anthrax-attacks'. Redacties ontvingen brieven in de post met het giftige en fatale stofje antrax en het werd daardoor gezien als 'de tweede aanval vanuit terroristen'. Deze gloednieuwe film volgt het FBI-onderzoek van een gebeurtenis die gaandeweg op de achtergrond is geraakt, maar niet minder belangrijk is geworden. 

The Anthrax Attacks: In the Shadow of 9/11 is nu te zien op Netflix.

4. United 93 (2006)

Vier vliegtuigen. Twee vlogen in de Twin Towers, één daarvan in het Pentagon dichtbij Washington en de ander stortte neer in Pennsylvania. Deze spannende dramafilm van regisseur Paul Greengrass volgt de vlucht United 93 op een documentaire-manier en laat zien hoe de passagiers de kapers konden overmeesteren. 

3. Rudi - Achtervolgd door 9/11 (2021)

Nederlander Rudi Dekkers komt erachter dat studenten van zijn vliegschool in Florida achter de aanslag van 11 september zaten. Hoe ga je daarmee om? In deze documentaire blikken oud-Amerika-correspondent Max Westerman en voormalig FBI-agent Kerry Myers terug op de aanslagen en op Rudi's betrokkenheid. Bijzonder, want de voormalige vliegschoolhouder komt ook zélf aan het woord. 

Rudi - Achtervolgd door 9/11 is te zien op Videoland.

2. Fahrenheit 9/11 (2004)

Een film van filmmaker Michael Moore zorgt bijna áltijd voor ophef (of juist voor veel lof). Zijn uitgesproken mening en overduidelijke politieke voorkeur voeren vaak genoeg de boventoon in zijn documentaires en dat is in Fahrenheit 9/11 niet anders. De film uit 2004, die de gebeurtenissen rondom 9/11 portretteert, werd positief ontvangen, maar kon ook rekenen op veel kritiek. Reden genoeg om 'm zelf te gaan checken!

Fahrenheit 9/11 is in zijn geheel te zien op YouTube. 

1. World Trade Center (2006)

Op 11 september vieren we de helden van 9/11. Dat kan niet beter dan met World Trade Center. Deze ontroerende film geeft een intiem inkijkje van de politie- en brandweereenheden in New York. Het team van politieofficier John McLoughlin (Nicolas Cage) komt tijdens een reddingsactie vast te zitten onder het puin van een van de torens. En dan zit er maar één ding op: wachten op hulp. 

World Trade Center is te zien op Prime Video

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast-apps.

Lees verder