7 redenen om toch echt met The Expanse te beginnen

Door Cintha Rood
The Expanse seizoen 5
© Amazon Prime Video

Op 10 december gaat het zesde en laatste seizoen van The Expanse van start op Amazon Prime Video. De sciencefictionserie is absoluut de moeite waard om te bingewatchen, maar voor het geval je twijfelt, geven we je 7 redenen waarom je nu toch echt moet beginnen aan The Expanse

1. De serie is gebaseerd op een boekenreeks

The Expanse is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van James S.A. Corey, een pseudoniem van schrijversduo Daniel Abraham en Ty Franck, en biedt vanaf de eerste minuut een rijke historie vol diepgang. De serie speelt zich zo'n 200 jaar in de toekomst af en de mensheid leeft inmiddels kriskras door het universum, op verschillende planeten. De bewoners in de buitengebieden, genaamd de Belt, hebben het slecht en dat zorgt voor spanningen met de machthebbers op aarde en Mars. 

2. Sympathieke anti-helden

De gespannen relatie tussen de Belt, de VN en de Martian Congressional Republic is een belangrijk onderdeel van het plot, maar The Expanse draait voornamelijk om de crew van het ruimteschip Rocinante. De bemanning bestaat uit een aantal diverse personages, die allemaal een rauw randje hebben en niet betrokken willen raken in het conflict, maar wanneer de anti-helden in actie moeten komen, staan ze wel aan de goede kant. 

3. Game of Thrones in space

The Expanse wordt vaak vergeleken met megahit Game of Thrones. Hoewel de fictieve werelden niet verder uit elkaar kunnen liggen, gaat het in beide series over een machtsstrijd, politieke spelletjes, misdaad en spanning. Toen zender Syfy na 3 seizoenen de stekker uit The Expanse wilde trekken, steunde Game of Thrones-bedenker George R. R. Martin himself de #SaveTheExpanse-campagne.

4. Jef Bezos is ook fan

Ondanks de steun van George R.R. Martin zette Syfy de serie toch stop, maar The Expanse werd direct opgepakt door Amazon Prime Video. Dat de streamingdienst de sciencefictionserie een nieuwe kans gaf, was niet heel onverwacht, ook Amazon-baas Jef Bezos bleek namelijk een grote fan. 

5. Sterke personages

De vergelijking met Game of Thrones zit 'm ook in hoe gedetailleerd de personages worden neergezet. VN-secretaris Chrisjen Avasarala (Shohreh Aghdashloo) is bijvoorbeeld een meestermanipulator die zich kan meten met GoT's Littlefinger en het brute bemanningslid Amos Burton (Wes Chatham) blijkt het hart op de goede plaats te hebben, waardoor hij direct je favoriete bad boy wordt. Naast deze twee fan favorites zit de serie vol met gelaagde karakters, die je aandacht vast houden. 

7 redenen om toch echt met The Expanse te beginnen

6. Perfect om te bingen

Als je van plan bent te beginnen aan The Expanse dan kun je alvast kilo's popcorn inslaan, want je hebt 6 seizoenen voor de boeg, van elk tussen de 10 en 13 afleveringen. Door de verrassingen when you least expect it, nieuwe werelden en space battles is de serie ook perfect om te bingewatchen. 

7. Voer voor meer

The Expanse volgt de boekenreeks tot op zekere hoogte, maar met het zesde seizoen zijn de boeken nog lang niet allemaal behandeld. Wanneer de laatste credits rollen, pak je gewoon de overgebleven verhalen erbij voor nog meer The Expanse-pret en met een beetje geluk duikt er weer een miljardair op om een zevende seizoen te financieren (Mark Zuckerberg: we're looking at you).

Het zesde seizoen van The Expanse is vanaf 10 december te zien op Amazon Prime Video.

Nog meer sciencefiction-pareltjes? De mooiste op Netflix vind je hier. En waar we natuurlijk allemaal naar uitkijken: Keanu Reeves in het vervolg van sciencefiction classic The Matrix.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.