5 afleveringen waarmee Keuringsdienst van Waarde mijn leven verpestte

Nog even en dan begint het nieuwe seizoen van één van mijn favoriete programma’s: Keuringsdienst van Waarde. Je weet wel, dat programma waarbij binnen 25 minuten heel je wereldbeeld aan diggelen ligt. Een goed en informerend programma, maar met de nodige impact op mijn bestaan. Dit zijn afleveringen die mijn leven voorgoed hebben verpest.

Door Merel van Baal
Keuringsdienst van Waarde

​​​​​​Een kleine waarschuwing: na het lezen van dit artikel zal ook jouw leven voorgoed verpest zijn.

1. Carpaccio (mijn vrienden werden onuitstaanbaar)

De carpaccio-aflevering zorgde voor enkele maanden hel. Zoals iedere fatsoenlijke Nederlander neem ik, als ik uiteten ga, carpaccio als voorgerecht. Toen kwam ineens Keuringsdienst van Waarde met een aflevering over dit gerecht en hoppa, daar ging mijn eetlust. Want wat blijkt? Carpaccio is helemaal geen carpaccio. Lang verhaal kort: de echte carpaccio heeft helemaal geen rucola, pijnboompitjes of parmezaanse kaas. En carpaccio van vruchten is al helemaal onzin. Echte carpaccio is simpelweg platgeslagen lende met een beetje truffelmayonaise. Niks meer, niks minder. Nu kan ik best leven met mijn nep-carpaccio, maar mijn vrienden werden onuitstaanbaar. Want net als ik kijkt iedereen Keuringsdienst van Waarde en de opeenvolgende maanden moest ik iedere keer dit weetje aanhoren. Totdat ik het niet meer bestelde, puur omdat ik gek werd van dit wist-je-datje. En bedankt.

Keuringsdienst van Waarde - Carpaccio
© KRO-NCRV

2. Lokgroente (ik was niet langer gezond bezig)

Ik eet graag gezond, maar vooral zonder echt gezond te eten. Oftewel, de groentevervangers zijn mijn beste vriend. Denk aan groentechips, bloemkoolpizza of mijn favoriet: wortelwraps. Nu klinkt dat natuurlijk als te goed om waar te zijn en Keuringsdienst van Waarde bevestigde dat het inderdaad complete onzin is. Zo zit er in mijn favoriete veggie-wrap geen echte wortel, maar een paar procent wortelpoeder. Die producten met lokgroente zijn stiekem helemaal niet gezonder, maar vooral veel duurder. Conclusie, je kan beter gewoon verse groente eten. Nu kan ik dit zelf ook wel bedenken, maar tot deze aflevering kon nog altijd doen alsóf ik gezond bezig was. Nu niet meer. Wat een kloteprogramma is het toch eigenlijk.

Keuringsdienst van Waarde - Lokgroente
© KRO-NCRV

3. Eendagskuikentjes (ik moest dag zeggen tegen kipnuggets)

Net als de gemiddelde Nederlander ben ik een hypocriete vleeseter. Ik eet graag een koe, maar het moet vooral niet op koe lijken. En ja hoor, daar komt Keuringsdienst van Waarde weer met een uitzending over de schattigste wezens van de wereld die toevallig ook heel lekker zijn: kuikentjes. Want in hun aflevering over eendagskuikens leggen ze doodleuk uit dat er in Europa per jaar 300 miljoen haantjes worden vermoord omdat ze geen eitjes leggen. Sterker nog, ze worden vergast. En wat gebeurt er na deze massaslachting? Om hier antwoord op te geven gaat de presentator langs bij een man die in kuikenkadavers dealt (spoiler, de kuikens worden aan slangen gevoerd). De gehele aflevering is gevuld met dode kuikens op een lopende band. Kan het nog erger?  Na het zien van deze aflevering wilde ik niks meer te maken hebben met de kippenindustrie. Een eitje op zondagochtend? Nee. Een kipnugget? Absoluut niet. Ik kreeg na het zien van deze aflevering bijna een inzinking toen ik langs de KFC reed.

4. Witte of bruine eieren (ik werd een ongelooflijke krent)

Toen ik eindelijk weer het trauma van de eendagskuikens had overwonnen, kwam de volgende klap binnen: ik heb jarenlang te veel geld uitgegeven aan eieren. Keuringsdienst van Waarde ging namelijk het verschil uitzoeken tussen witte en bruine eieren. Wat blijkt? Er zit absoluut geen verschil in, behalve dan dat witte eieren soms wel 8 cent per stuk goedkoper zijn. Nu heb ik een prima baan, maar ben ik ook oer-Hollands en weiger ik 8 cent te veel uit te geven. Zo heb ik even uitgerekend dat als ik iedere dag de verkeerde eieren eet, ik per jaar zo’n 29,20 euro te veel betaal. En dat was voor mij blijkbaar reden genoeg om een tirade te houden tegen mijn vriend toen hij thuiskwam met de bruine eieren. Mijn innerlijke Dagobert Duck kwam naar boven en toegegeven, ik was een leuker mens toen ik dit feitje nog niet wist.

5. Dieren in dadels (ik bleef achter met constante angst)

Een van de meest gruwelijke afleveringen was nog wel die over dadels. Keuringsdienst van Waarde ging op onderzoek uit, want hoe krijgen dadels toch die lekker zoete smaak? Nu lijkt het in eerste instantie een zoektocht naar toegevoegde suikers, maar al gauw blijkt dat er ontzettend vaak beestjes zitten in de dadels. Tijdens de uitzending wordt doodleuk een kever en berg poep gevonden in het eten. De reactie van de onderzoeker is nog veel schokkender. “Tja, mensen weten vaak niet wat ze eten", zo legt hij uit. “Er mogen 5 insecten per 100 gram dadels zitten.” Dit is één van de meest smerige dingen die ik ooit heb gezien. Na deze aflevering heb ik lange tijd op een streng dieet gezeten van water en stukjes brood die ik goed inspecteerde. Ik zal voor de rest van mijn leven in angst leven.

Keuringsdienst van Waarde  is vanaf 14 februari iedere week te zien om 20.30 uur op NPO 1.