Judas II Willem Holleeder

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Judas II Willem Holleeder

Recensie Judas II: Dagboek van een Getuige – 'Kippenvel zonder dat er iets gebeurt'

|
|

Laatste update:

Topcrimineel Willem Holleeder is opgepakt, maar dat maakt het tweede seizoen van Judas juist een stuk spannender, al is dat vooral te danken aan een uitstekende Rifka Lodeizen.

In Judas II: Dagboek van een Getuige zit Willem Holleeder (Gijs Naber) achter slot en grendel, maar dat maakt het er niet veiliger op voor zijn zus Astrid (Rifka Lodeizen). Zij is een van de belangrijkste getuigen tegen haar criminele broer, waardoor ze ieder moment van de dag gevaar loopt. De politie doet nog een poging om haar te beschermen, maar omdat ze geen kroongetuige is, wordt het slachtoffer regelmatig aan haar lot overgelaten.

Even lijkt alles goed te komen

Het tweede seizoen van de misdaadserie begint met een positieve noot. Astrid zit met haar familie aan tafel en hoort dat haar boek Judas een prijs heeft gewonnen. Eventjes lijken alle problemen opgelost, maar op de terugweg naar huis voelt zij zich onveilig wanneer een man haar lijkt te volgen. En wanneer ze op een alarmknop drukt, verschijnt er geen politie. Astrid moet zelf bellen om een agent langs te laten komen en die vertelt haar heel nonchalant dat de alarmknop het al een tijdje niet doet.

Te gek voor woorden

Ook het kogelwerend glas voor haar woning laat erg lang op zich wachten. De beveiligingsmaatregel kost namelijk erg veel geld en een speciale commissie moet toestemming geven om het bedrag uit een ander potje te halen. Deze commissie is alleen wel met vakantie. Het is te gek voor woorden dat een belangrijke getuige, die de grootste misdadiger van Nederland ten val probeert te brengen, zo slecht wordt behandeld. Om het nog schrijnender te maken, worden kroongetuigen, die zware misdaden hebben gepleegd, uitgebreid in de watten gelegd.

Overal dreigt gevaar

Rifka Lodeizen speelt op voortreffelijke wijze hoe Astrid steeds wanhopiger wordt. Wanneer de voormalige advocate niet kan rekenen op de politie richt ze zich tot haar familie. Astrid neemt haar dochter en kleinkinderen in huis om zich veiliger te voelen, maar dat zorgt juist voor meer stress. Overal ziet zij gevaar en zelfs een autorit met haar moeder krijgt een dramatische wending wanneer een bestelwagen lullig geparkeerd is. Probeert iemand haar te liquideren? Of is het gewoon een erg druk straatje?

Een aardige man?

Die onzekerheid zorgt voor de spanning. De dreiging is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Wanneer Astrid wegvlucht naar een veilige locatie krijgt zij een nieuwe buurman. De man is erg vriendelijk en dat maakt haar juist bang. In flashbacks is te zien hoe Willem zijn rivalen op laat ruimen en de kogels komen altijd op een onverwacht moment. Daardoor snap je goed waarom Astrid schrikt van een aardige man die vraagt of zij alleen thuis is.

De neus van Gijs

Het is knap hoe Judas II voor kippenvel kan zorgen zonder dat er ook maar iets gebeurt. Rifka Lodeizen hoeft alleen maar paniekerig voor zich uit te kijken en je voelt de angst. Gijs Naber zet ook een hele sterke rol neer, maar zijn nepneus en foute pruik leiden nog steeds te veel af. Dat is jammer want zijn Willem Holleeder komt daardoor te vaak over als een typetje. Mark Rietman is daarentegen perfect gecast als Peter R. de Vries. Hij doet gelukkig geen poging om de stem van de misdaadverslaggever te imiteren en beperkt het tot de maniertjes waar we ons vroeger aan konden irriteren, maar die we nu missen.

Conclusie

Rifka Lodeizen verdient iedere acteerprijs die er bestaat voor haar rol als Astrid Holleeder. Ze draagt dit seizoen op haar schouders en heeft genoeg aan een paniekerige blik in haar ogen om een scène spannend te maken. Gijs Naber zet ook weer een sterke rol neer, maar is door de foute make-up tegelijkertijd het grootste minpunt van de serie.

Judas II: Dagboek van een Getuige is te zien op Videoland.

Meer over Judas

Lees verder