Recensie Incognito – ‘De spanning in deze misdaadserie verdwijnt wanneer de acteurs hun mond openen’

Met Sleepers heeft Videoland de lat enorm hoog gelegd. Misdaadserie Incognito doet een poging om zich te meten aan dit meesterwerk, maar blijft ondanks een aantal spannende momenten steken in de middenmoot.

Door Ruben Praster
Incognito

Undercoveragent Felix (Dragan Bakema) doet onderzoek naar de mysterieuze Lize (Melody Klaver). Op het eerste gezicht lijkt zij een doodnormale alleenstaande moeder, maar volgens een anonieme bron is zij eigenlijk een crimineel meesterbrein genaamd Samantha. Met gevaar voor eigen leven infiltreert Felix in haar leven.

Agent met een dubbelleven

Het verhaal van een agent met een dubbelleven doet denken aan Sleepers, waarin een crimineel infiltreert binnen de politie. Incognito is daarentegen meer een ouderwetse serie over een undercoveragent die een misdadiger moet ontmaskeren. Het is alleen de vraag of Lize inderdaad fout is. Al lijkt daar weinig twijfel over te bestaan, want als Felix zomaar in het leven van een willekeurige vrouw infiltreert, is dat niet heel spannend.

Gruwelijke flashbacks

De spanning komt daarom vooral uit de flashbacks. Een paar jaar eerder ging een undercoveroperatie helemaal fout en Felix werd op gruwelijke wijze gemarteld. Hij heeft daar een flink trauma aan overgehouden en wil wraak nemen op de daders. Tijdens zijn onderzoek hoort hij dat ene Samantha een grote speler is in de Europese onderwereld en dat zij verantwoordelijk is voor al zijn leed.

Nagelbijtende spanning

Door in de flashbacks te tonen wat voor verschrikkelijke dingen er met Felix zijn gebeurd en de indruk te wekken dat de onschuldige Lize hier eigenlijk voor verantwoordelijk is, lijkt de undercoveragent ieder moment gevaar te lopen. De makers weten ook heel goed de spanning op te voeren, waardoor een simpele achtervolging al een reden is om je nagels kapot te bijten.

Houterige dialogen

Het is daarom zo ongelooflijk jammer dat die voortreffelijke spanningsopbouw verdwijnt wanneer de acteurs hun mond openen. De dialogen zijn houterig en leggen veel te veel uit. Je hebt natuurlijk wat informatie nodig over de helden en schurken, maar Incognito gaat daar veel te ver in en neemt de kijker bij de hand om het simpele verhaal nog verder te versimpelen.

De tekst gaat verder onder de video

Waar is de emotie?

De acteurs weten ook weinig raad met de uitleggerige dialogen. Veel van de teksten klinken alsof ze worden opgelezen en er zit weinig emotie in. Alleen Dragan Bakema krijgt de kans om wat woede en frustratie in zijn personage te stoppen, maar hij gaat daar soms weer iets te ver in. Melody Klaver lijkt ook te worstelen met haar rol. Gekleed in zwart en met een strenge blik is zij overtuigend als gevaarlijke vrouw, maar wanneer ze een kwetsbare kant moet tonen, is dat zelden geloofwaardig.

Conclusie

Incognito is een wisselvallige misdaadserie met veel spannende scènes die onderbroken worden door houterige dialogen. De cast bestaat niet uit de grootste talenten van eigen bodem, maar Dragan Bakema en Melody Klaver hebben meer in hun mars dan wat ze in deze Videoland Original laten zien. Het resultaat is daardoor een serie die bij vlagen heel goed is en net zo vaak keihard teleurstelt.

Incognito is vanaf 17 februari te zien op Videoland. 

Meer van Videoland