Recensie Sleepers – ‘Videoland gaat knallend het jaar uit met dit meesterwerk’

Videoland gaat knallend het jaar uit met één van de beste series van 2022. Sleepers telt maar zes afleveringen en weet in zo’n kort tijdbestek alsnog een episch misdaaddrama neer te zetten dat je direct laat verlangen naar een tweede seizoen.   

Door Ruben Praster
Sleepers
© Videoland

Zijn rol als Tatta in Mocro Maffia smaakte naar meer en Robert de Hoog bedacht een eigen misdaadserie. We zijn blij dat hij dat heeft gedaan want Sleepers is een meesterwerk. Voor inspiratie is duidelijk gekeken naar misdaadklassiekers zoals The Departed, Collateral, Miami Vice, Uncut Gems en Widows. Maar de Videoland Original is op geen enkel moment een simpele kopie en geeft met rauw realisme een eigen draai aan het bekende verhaal over een corrupte agent.

Crimineel op de academie

Net zoals in The Departed draait Sleepers om een jonge crimineel die door een gangster naar de politieacademie wordt gestuurd. Martin (Robert de Hoog) moet zich omhoog werken binnen de politie zodat hij informatie kan doorspelen naar zijn criminele stiefvader Henk (Hans Kesting). Wanneer de serie begint is Martin een eigenzinnige, maar gerespecteerde rechercheur en ligt Henk doodgeschoten in een Chinees restaurant.

Alles verandert

Met de dood van zijn stiefvader verandert alles voor Martin. Er duiken nieuwe spelers op om Henks zaakjes over te nemen, tegelijkertijd moet Martin trouw blijven aan zijn criminele familie, begint zijn echtgenote Noura (Maryam Hassouni) hem te wantrouwen, doet de Rijksrecherche onderzoek naar een collega en ontdekt rechercheur Tarik (Chems Eddine Amar) dat een vermoorde agent corrupt was.  

Sleepers
© Videoland

Hindernissen

Het zijn veel verhaallijntjes, maar op geen enkel moment wordt dit een rommeltje. Alles draait namelijk om Martin en hoe hij omgaat met de hindernissen die op hem afkomen. Terwijl de corrupte agent het ene brandje probeert te blussen, moet hij tegelijkertijd een ander probleem oplossen en zelfs wanneer de rechercheur een collega probeert te helpen, werkt hij zichzelf dieper in de shit.

Eerst denken en dan doen

Ondanks die talloze kopzorgen blijft Martin in controle. Robert de Hoog speelt hem als een man die nooit in paniek raakt, al zie je regelmatig de angst in zijn ogen wanneer een situatie uit de hand dreigt te lopen. Sleepers weet ook goed gebruik te maken van de stilte. Met de uitzondering van Martins criminele broertje Willem (Teun Kuilboer) zijn de anti-helden in dit verhaal bedachtzame mensen, die eerst denken en dan doen.

Sleepers
© Videoland

Koude rillingen

Daardoor bevat de Videoland Original weinig actiescènes, maar Sleepers heeft geen heftige schietpartijen nodig om voor koude rillingen te zorgen. De serie is spannend omdat Martin ieder moment ontmaskerd kan worden en vanaf de eerste aflevering wordt duidelijk dat niemand veilig is. Wanneer er dan een schot wordt gelost, komt dit ook een stuk harder binnen.

Conclusie

Sleepers is zo’n zeldzame serie waar niks op aan te merken is. De geloofwaardige personages houden de aandacht vast en het uitstekende verhaal ontwikkelt zich op een manier waardoor iedere aflevering beter is dan de vorige. De finale is ook fenomenaal en nadat je je nagels kapot hebt gebeten, begint het lange wachten op het tweede seizoen.

Sleepers is te zien op Videoland.