Recensie Guardians of the Galaxy Vol. 3 – 'Harde emotionele klappen in een degelijke afsluiter'

De Guardians of the Galaxy zijn de gekste superhelden uit het Marvel Cinematic Universe, met onder andere een pratende boom die alleen maar “I Am Groot” zegt en een intelligente wasbeer genaamd Rocket. Die blijkt in de derde film een tragisch achtergrondverhaal te hebben dat de smaakmaker is in deze degelijke trilogie-afsluiter.

Guardians of the Galaxy Volume 3
© Marvel

De Guardians hebben na hun gevecht tegen Thanos een nieuw thuis gebouwd in een gigantische ruimteschedel. Toch dreigt de familie uit elkaar te vallen, want Peter Quill (Chris Pratt, die meerdere keren door Marvel is afgewezen) is nog steeds niet over het verlies van geliefde Gamora (Zoe Saldaña) heen - wat ook al speelde in de Holiday Special. Een andere versie van haar leeft voort maar heeft nooit van hem gehouden, dus drinkt hij z’n lever kapot.

Het beste aan Guardians of the Galaxy

Weinig tijd voor zelfmedelijden is er niet, want de maker van Rocket (die Bradley Cooper weer inspreekt) heeft de wasbeer gevonden en eist hem terug. The High Evolutionary (Chukwudi Iwuji) is zijn naam en hij wil de perfecte samenleving creëren. Daarvoor heeft hij z’n oude, ontsnapte experiment Rocket nodig. De tweestrijd wordt grotendeels in flashbacks getoond en zijn met afstand het beste aan Guardians of the Galaxy Vol. 3.

De tekst gaat verder onder de trailer van Guardians of the Galaxy Vol. 3

Een imposante Marvel-schurk

De wasbeer had dierlijke vriendjes, die ook werden toegetakeld door The High Evolutionary. Chukwudi Iwuji speelt de schurk als een heerlijk overdreven gestoorde wetenschapper, maar in tegenstelling tot de eerdere expres suffe Guardians-tegenstanders, komt deze een stuk imposanter en sluwer over.

James Gunn zorgt voor kwaliteit

James Gunn schreef en regisseerde opnieuw de derde Guardians-film en de thematiek is weer een van z’n sterkste punten. De tweestrijd tussen The High Evolutionary en Rocket, als een perfectionistische schepper die gedwarsboomd wordt door z’n imperfecte creatie, is geweldig verweven in het avontuur. James brengt ook wat van z’n horrorachtergrond naar Guardians of the Galaxy, want er zitten meer bizarre aliens, dierhybrides en monsters in dan alle Marvel-films bij elkaar. De make-up en buitenaardse sets zijn fantastisch en zelfs de computeranimaties komen boven de Marvel-standaard uit, die toch wat is ingezakt door onder andere het tegenvallende Ant-Man and the Wasp: Quantumania.

Minder grappen

Helaas zijn er nog meer Guardians en die hebben veel minder te doen, behalve Rocket helpen. Zelfs Peter ‘Star-Lord’ Quill voelt als een bijfiguur in de film en z’n knipperlichtrelatie met Gamora kennen we nu wel, ook al is ze zogenaamd een multiverse variant. De andere Guardians kibbelen voornamelijk met elkaar; altijd de troefkaart van Gunn. Alleen de humoristische dialogen komen veel minder van de grond in de derde film. Er zijn zeker wat hilarische vondsten, maar de grapdichtheid mist die Guardians of the Galaxy Vol. 1 en 2 megahits maakten. Er lijkt meer ruimte voor improvisatie door de acteurs en dan vallen sommigen toch een beetje uit de toon. Alleen Dave Bautista bewijst opnieuw dat hij als de gortdroge Drax de lachers op z’n hand heeft.

De tekst gaat verder onder de backstage video van Guardians of the Galaxy Vol. 3

Weg bij Marvel

Het voelt alsof James Gunn het script nog een herschrijfronde of twee had moeten geven, om het tot het niveau van de eerdere films te krijgen. Misschien zat hij al een beetje te staren naar de uitgang van het Marvel-gebouw. De regisseur zegt de Guardians of the Galaxy vaarwel en gaat bij Marvels grootste concurrent DC Studios aan de slag als codirecteur. Onder andere een nieuwe Superman-film staat op de planning. Met Guardians of the Galaxy Vol. 3 levert hij een degelijke trilogie-afsluiter af. Goed genoeg om opnieuw te bewijzen dat dit de leukste Marvel-helden zijn.

Conclusie

Guardians of the Galaxy Vol. 3 is goed maar niet zo vlijmscherp geschreven als de eerste twee films. Veel personages, waaronder Star-Lord, hebben weinig te doen, al is het kloppende hart van de vorige film er zeker nog. De relatie tussen Rocket en z’n schepper The High Evolutionary is het hoogtepunt. Die reis door het verleden levert harde emotionele klappen op die voldoende zijn om deze trilogie-afsluiter te zien.

Guardians of the Galaxy Vol. 3 is te zien in de bioscoop.

Meer bioscoopfilms

Recensie Guardians of the Galaxy Vol. 3