Recensie Ant-Man and the Wasp: Quantumania – 'Met deze matige superheldenfilm heeft Marvel een groot probleem'

Ant-Man wordt altijd gezien als een van de zwakkere helden in het Avengers-team, maar voor de derde film pakt Marvel groot uit met de kleine held. Phase 5 van het filmuniversum wordt officieel gestart met Quantumania en de nieuwe hoofdschurk roert zich: Kang the Conqueror gespeeld door Jonathan Majors.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania

Sinds de intergalactische tiran Thanos letterlijk tot stof verging hebben de MCU-films last van een identiteitscrisis. Vechten tegen een Russisch huurmoordenaarsnetwerk of een New Yorkse misdaadbaas, voelt wat suf aan nadat je het hele universum hebt gered. Kang the Conqueror verandert de zaak. Deze briljante wetenschapper met geavanceerde technologie, lukt het om te reizen door het multiversum: iedere tijdlijn, iedere variant van The Avengers, is hij de baas. Dat maakt hem praktisch een god van de tijd en daarom is hij verbannen naar het Quantumverse.

Quantum-wat?

Wat is het Quantumverse? Als je ver genoeg krimpt kom je in een atomaire wereld terecht vol met z’n eigen buitenaardse beschavingen en monsters. Kang heeft daar z’n imperium gebouwd en hij lokt Scott Lang (Paul Rudd) en z’n familie naar de Quantumverse omdat zij de technologie om te krimpen en te groeien hebben. Zo wil Kang ontsnappen.

Te veel

Wat volgt is een somber, bruin getint Star Wars-achtig science-fiction avontuur. Net zo wild en vreemd als Guardians of the Galaxy en Thor: Ragnarok, alleen het mist de charme en de humor van die Marvel-toppers. Het is schokkend hoe weinig plezier de indrukwekkende cast brengt naar de film. Naast Paul heb je Evangeline Lily, Michelle Pfeiffer, Michael Douglas en zelfs Bill Murray. De meeste acteurs voelen alsof ze te gast zijn in de film, zo weinig hebben ze te doen. En dan introduceert Ant-Man nog eens een half dozijn inwisselbare zijpersonages en secundaire schurken. Het is gewoon te veel voor een coherente film.

Ongemakkelijk hoofd

Bijna alle scènes in Quantumania zijn met green screen opgenomen, vanwege de wonderlijke locatie. De computeranimaties zijn beter dan in de meest recente Marvel-films en Disney+ series. Daarvoor kreeg de stripboekgigant kritiek, al moeten ze nog hard hun best doen om in de buurt van Avatar: The Way of Water te komen. Een dieptepunt is zelfs de onthulling van MODOK; een komische superschurk die door zijn enorme hoofd permanent in een vliegstoel zit. Het met de computer opgeblazen gezicht is zo slecht gedaan dat het ongemakkelijk kijken is.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania
© Jay Maidment/Marvel

Kang de redder van de film

De eerste twee Ant-Man films stonden al te boek als middenmoot Marvel-films, maar de derde is ronduit matig. Alleen de verstokte Marvel-fan heeft hier een topavond mee. Jonathan Majors als Kang is misschien nog wel het hoogtepunt van Quantumania, voornamelijk omdat zijn dreigingen en krachten nog veel interessante ontwikkelingen beloven, die over een paar jaar uitmonden in de volgende Avengers-film. Maar als Ant-Man and the Wasp: Quantumania de standaard voor Phase 5 neerzet, dan heeft Marvel een groot probleem.

Conclusie

Te veel personages, te weinig karakterontwikkeling voor Ant-Man, The Wasp en hun medestrijders. Quantumania brengt zeker de manie, maar dat levert geen goede film op. Kang the Conqueror is wel een interessante nieuwe schurk waar Marvel op kan voortborduren. Hopelijk in betere films.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania draait nu in de bioscoop