Recensie El Silencio – ‘Het lukt de spannende Spaanse serie om een moordenaar sympathiek te maken’

El Silencio vertelt het verhaal van een jonge man die zijn ouders heeft vermoord. Toch lukt het de Spaanse misdaadserie om de killer sympathiek te maken, maar dat maakt de Netflix Original wel minder spannend.

El Silencio
© LANDER LARRAÑAGA/NETFLIX

Toen Sergio (Arón Piper) nog een tiener was, vermoorde hij zijn ouders door hen van het balkon te gooien. Hij belandde in de gevangenis en heeft vanaf dat moment geen woord meer gezegd. Zes jaar na de moord wordt hij vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis. Zogenaamd wegens goed gedrag, maar zijn vrijlating is onderdeel van een uitgebreid psychiatrisch onderzoek.

Waarom vermoordde Sergio zijn ouders?

Psychiater Ana (Almudena Amor) volgt hem op de voet doormiddel van camera’s en een team van agenten. Ze hoopt op deze manier te ontdekken waarom hij zijn ouders heeft vermoord. Want ook al zegt Sergio geen woord tegen politie en psychiaters, hij is wél openhartig tegenover andere mensen, waaronder zijn jonge bewonderaarster Marta (Cristina Kovani) en pastoor Natanael (Ramiro Blas), die hem helpt om uit de problemen te blijven.

De tekst gaat verder onder de trailer van El Silencio

De moordenaar is de held van El Silencio

Het is fijn dat Sergio niet de hele tijd stommetje speelt, want het begint al snel te irriteren dat hij geen woord zegt. Dat is ook de bedoeling van de jongen, want hij is niet alleen een moordenaar, maar ook bijzonder manipulatief. Het maakt van hem een lastig hoofdpersoon om leuk te vinden, maar de serie doet er van alles aan om ‘De Balkonmoordenaar’ de held van het verhaal te maken.

El Silencio begint spannend

Psychiater Ana is duidelijk onder de indruk van Sergio en zij gaat ver in haar fascinatie. Ze spant Marta voor haar karretje en krijgt de jonge vrouw zo ver dat zij Sergio gaat bespioneren. Dat brengt Marta in groot gevaar en zeker in de eerste paar afleveringen weet je niet hoe gevaarlijk Sergio eigenlijk is. Dit zorgt voor veel spannende scènes, maar de angel wordt er een beetje uitgehaald wanneer je meer over hem leert.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

El Silencio
© LANDER LARRAÑAGA/NETFLIX

El Silencio zit vol mysteries en plotwendingen

Sergio wordt zelf steeds meer een slachtoffer. Ana ziet hem als een proefdier, Marta liegt tegen hem, de pastoor heeft een eigen agenda en ook zijn ouders hadden geen schone handen. Het is onmogelijk om geen sympathie te krijgen voor de tragische mooiboy die gewoon met rust gelaten wil worden. Maar wanneer hij niet meer zo dreigend overkomt, is de serie gelijk een stuk minder spannend. Dat wordt wel gecompenseerd met een dosis mysteries en een reeks plotwendingen.

Conclusie

El Silencio zit goed in elkaar en weet de spanning goed op te voeren. Vooral in het begin zit je nagelbijtend op de bank, maar Sergio afschilderen als tragisch hoofdpersoon heeft meer prioriteit en de spanning wordt halverwege ingeruild voor karakterontwikkeling. Maar wie dan al verliefd is geworden op de bad boy zal dat geen enkel probleem vinden.

El Silencio is te zien op Netflix.

Meer van Netflix

El Silencio

El silencio
Cast
Arón Piper, Almudena Amor, Ramiro Blas, Cristina Kovani
Lengte
Zes afleveringen van circa 45 minuten