Recensie Disenchanted – ‘Enchanted verdient een beter vervolg dan deze teleurstelling’

Door Ruben Praster
Disenchanted

De fijne sprookjesfilm Enchanted wist met veel humor een frisse draai te geven aan het genre. Vervolgfilm Disenchanted probeert dat ook, maar 15 jaar na dato lijkt de creatieve koek op te zijn.

In Enchanted belandt sprookjesprinses Giselle (Amy Adams) vanuit een tekenfilmwereld in het hedendaagse New York. Haar vrolijke kijk op de wereld wordt flink op de proef gesteld door de onaardige en egoïstische New Yorkers, totdat zij de knappe Robert (Patrick Dempsey) ontmoet. Op aandringen van zijn dochter neemt de alleenstaande vader Giselle in huis en de twee worden verliefd. Na een groot avontuur leven zij nog lang en gelukkig, maar in Disenchanted is te zien wat lang en gelukkig betekent in de echte wereld.

Gefrustreerde puber

Giselle is in Disenchanted namelijk helemaal niet meer zo gelukkig. Het helpt ook niet dat Roberts dochter Morgan (Gabriella Baldacchino) een gefrustreerde puber is geworden, die niet lekker in haar vel zit en regelmatig ruzie maakt met Giselle. Een verhuizing naar het dorpje Monroeville moet de problemen oplossen, maar de nieuwe woning is een bouwval en het hele gezin is ongelukkiger dan ooit. Met een magische toverstaf in de hand probeert Giselle de situatie te redden en ze wenst dat haar leven weer een sprookje wordt.

Gemene koningin

Vanaf dat moment verandert Disenchanted in een moderne sprookjesfilm, waar er al zo veel van zijn. Visueel verschilt het weinig van het mislukte Cinderella uit 2021 of een aflevering van Once Upon a Time. En inhoudelijk stelt de Disney+ Original ook weinig voor. Onder de invloed van haar wens wordt Giselle langzaam een schurk en ook al weet Amy Adams dit heel leuk te spelen, heeft het verhaal al een slechterik. Maya Rudolph speelt Malvina Monroe, de machtigste vrouw in het dorp, die in de sprookjeswereld een gemene koningin wordt.

Disenchanted
© Disney+

Slecht tegen slecht

Met twee schurken die het tegen elkaar opnemen, wordt het verhaal al snel een rommeltje, omdat er geen duidelijke strijd is tussen goed en kwaad. Dochter Morgan moet de heldin zijn, maar haar rol is veel te klein. Ook de rol van echtgenoot Robert stelt weinig voor. Hij is opeens een onhandige ridder en vecht op een klunzige manier tegen draken en reuzen, die amper in beeld komen. Het budget voor de special effects werd duidelijk bewaard voor de spectaculaire finale, die jammer genoeg veel te lang duurt en nooit echt spannend wordt.

Love Power

Disenchanted zit daarnaast vol muziek, maar dit zijn geen bijzondere liedjes. Ze gaan het ene oor in en het andere oor uit. Alleen de power balad van Idina Menzel blijft in je hoofd zitten, maar niet omdat het zo’n lekker nummer is. Love Power is iets te duidelijk een kopie van Let It Go – ook gezongen door Idina Menzel – en werkt al snel op de zenuwen.

Conclusie

Disenchanted doet een poging om opnieuw met de verwachtingen te spelen. Lang en gelukkig bestaat niet en in een poging hier iets aan te veranderen, wordt heldin Giselle een schurk. Dat is een leuk idee, maar de uitwerking is veel te rommelig. Geen enkel personage komt goed uit de verf en het verhaal moddert wat aan. Dat is jammer want Enchanted is en grappige en originele film, die een beter vervolg verdient dan deze teleurstelling.      

Disenchanted is te zien op Disney+. 

Meer films en series op Disney+