Recensie About My Father - ‘Een slaapwandelende Robert De Niro in een derderangs Meet the Parents-variant’

De tijd dat Robert De Niro garant stond voor kwaliteit ligt alweer een poosje achter ons. Na komedies met veelzeggende titels als Dirty Grandpa en The War with Grandpa, slentert de tweevoudig Oscar-winnaar nu door de melige klucht About My Father.

About my father
© Dan Anderson/Lionsgate

De verliefde Sebastian (Sebastian Maniscalco) wil indruk maken op de familie van zijn verloofde Ellie (Leslie Bibb). Hij is echter een hotelklerk van simpele komaf en zijn aanstaande komt uit een dynastie van steenrijke snobs. Alsof dat nog niet ingewikkeld genoeg is, wil Sebastians nogal onbehouwen vader Salvo (Robert De Niro) – een Italiaanse migrant van de oude stempel – de familie van Ellie ontmoeten voordat hij zijn zege kan geven aan het huwelijk. Als dat maar goed gaat!

De tekst gaat verder onder de trailer van About My Father

About My Father begint als sympathieke film

Hoofdrolspeler Sebastian Maniscalco schreef ook het scenario. Daarbij gebruikte hij zijn relatie met zijn eigen vader als inspiratiebron. Aanvankelijk levert dat een sympathieke film op, met persoonlijke verhalen over zijn immigrantenfamilie en grappige herinneringen aan zijn jeugd. Zo ging Sebastian als kapperszoon ieder jaar met Halloween langs de deuren als Chewbacca. De vacht van zijn kostuum bestond uiteraard uit het afgeknipte haar van zijn vaders klanten. 

De flauwe grap gaat te lang door

Deze charmante anekdotes maken echter al snel plaats voor een derderangs variant op Meet the Parents. Helaas zijn de grappen opvallend lui en oubollig, zeker als je bedenkt dat Maniscalco naam heeft gemaakt als stand-up comedian. Voorbeeldje: Sebastian wordt uitgenodigd door zijn schoonfamilie om te gaan watersporten. Terwijl hij de ene na de andere stoere stunt uithaalt, heeft hij niet door dat zijn zwembroek op zijn enkels rust. Blijkbaar waren de makers behoorlijk in hun sas met deze vondst, want er lijkt geen einde te komen aan deze scène.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

About my father
© Dan Anderson/Lionsgate

About My Father doet Meet the Parents na

Ook zit de film vol platte comedytypetjes die eind vorige eeuw al een achterhaalde indruk maakten. Triest dieptepunt is de zwager van Sebastian, een zweverige lamlul die zich bezighoudt met chakra’s en, jawel, klankschalen. Alsof we in een duffe jaren 90 sitcom zijn beland. Over lui gesproken: de scène uit Meet the Parents waarin Ben Stiller zich verliest in een potje volleybal wordt nog eens dunnetjes (lees: belabberd) overgedaan. Aangezien De Niro in beide films zit, zullen we het maar als ‘hommage’ beschouwen. 

Robert De Niro slaapwandelt

Tot overmaat van ramp vertilt Sebastian Maniscalco zich door zelf de hoofdrol te spelen. Hij timmert lekker aan de weg in Hollywood met bijrollen in The Irishman en The Super Mario Bros. Movie, maar een hele film dragen is nog wat hoog gegrepen. De Niro slaapwandelt ondertussen van de ene onnozele scène na de andere. Het blijft een raadsel waarom de Goodfellas-acteur zich in de nadagen van zijn carrière leent voor dit soort ongein. Een film als About My Father maakt dat mysterie er alleen maar groter op.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

About My Father
© Dan Anderson/Lionsgate

Conclusie

About My Father begint als sympathieke familiefilm, maar ontpopt zich al snel tot een oubollige klucht vol luie en achterhaalde grappen. De Niro lijkt alle schaamte voorbij door te tekenen voor deze zouteloze variant op zijn eerdere komediekraker Meet the Parents

About My Father is te zien in de bioscoop.

Meer bioscoopfilms

About My Father

About My Father
Cast
Robert De Niro, Sebastian Maniscalco, Leslie Bibb, Kim Cattrall
Lengte
90 minuten