Recensie Savage Salvation – ‘Het blijft pijnlijk om de ooit iconische Robert De Niro in zo’n slechte film te zien’

Robert de Niro moet in de actiefilm Savage Salvation de vrede zien te bewaren in een stad die geteisterd wordt door drugs en geweld. Ooit stond de acteur nog voor kwaliteit, maar met deze rol bewijst hij opnieuw hoe ver hij is afgegleden sinds Heat.

Robert De Niro in Savage Salvation
© WW Entertainment

De namen Robert de Niro en John Malkovich moeten de publiekstrekkers zijn in Savage Salvation, maar als ze 20 minuten te zien zijn in de film, dan zal het veel zijn. Deze actiefilm draait vooral om de drugsverslaafde Shelby John (Jack Huston) en zijn verloofde Ruby Red (Willa Fitzgerald uit Reacher). Het stel probeert met de steun van Ruby's familie, waaronder schoonbroer Peter (John Malkovich), af te kicken. Wanneer Ruby overlijdt aan een overdosis, verliest Shelby de controle over zichzelf en gaat hij als een rondvliegende rambo de strijd aan met het hele drugskartel. Sheriff Church (Robert De Niro) racet achter Shelby aan in een poging om een einde te maken aan het bloedvergieten en hopelijk Shelby te redden van zichzelf.

Een tragisch liefdesverhaal of low-budget Rambo?

De eerste helft van de actiefilm Savage Salvation wordt er flink de tijd genomen om Shelby en Ruby te leren kennen. Het lijkt vooral een tragisch verhaal over drugsverslaving. Net wanneer het stel weer op de rit lijkt te zijn en ze plannen maken voor hun bruiloft, maakt een overdosis een bruut einde aan hun prille geluk. En dan gaat het mis. Dat geldt niet alleen voor hoofdpersoon Shelby, maar eigenlijk ook voor de kwaliteit van de film. Waar er eerst een uur is uitgetrokken in een poging om een integer en tragisch liefdesverhaal te vertellen, wordt het al snel een ordinaire slachtpartij van bijzonder lage kwaliteit. Shelby verandert in een low-budget Rambo.

De tekst gaat verder onder de trailer van Savage Salvation

Ongeloofwaardige actiefilm

Shelby gaat gewapend met een spijkerpistool op zoek naar wraak en schiet zijn eerste slachtoffer direct in zijn oog. Bijzonder genoeg roept de eenogige schurk wel "auw", maar daar is ook alles mee gezegd. Ook een andere crimineel wordt in elkaar geslagen en geschoten in beide knieschijven, maar kan alsnog stil zijn wanneer Shelby een gesprek voert met een drugsdealer. Het zijn maar enkele voorbeelden van de ongeloofwaardigheid van deze actiefilm. Het lukt Shelby zelf om ongezien door een grasveld naar een zwaar bewaakt kartelhuis te lopen. De enige hulp die onze held heeft is een kudde koeien. Het moet waarschijnlijk bewijzen dat hij gewoon écht heel gevaarlijk is, maar het maakt Savage Salvation een ongeloofwaardige en goedkope actiefilm.

Nektattoos en gouden kettingen

Waar Shelby het evenbeeld van action man is, zijn de bad guys gestyled door een team dat snel heeft gegoogled ‘Hoe ziet een drugsdealer eruit?'. Dealer nummer 1 kan niet missen. Hij heeft nektattoos, een zwarte tanktop en natuurlijk de gouden kettingen. De échte zware jongens hebben zwarte mitrailleurs met gouden details. Eentje heeft zelfs een half gouden kettingzaag op zijn geweer gemonteerd. Want dat schreeuwt natuurlijk GEVAARLIJK. Er zit geen greintje creativiteit of liefde in de actiefilm Savage Salvation. Je ziet aan alles dat de makers het publiek niet serieus nemen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Robert De Niro en Jack Huston in Savage Salvation
© WW Entertainment

Conclusie

De film weet niet wat het wil zijn. Savage Salvation is in het begin een verhaal over liefde en verslaving en in de tweede helft een bijzonder slechte actiefilm. Het is daardoor onduidelijk welk publiek de makers willen trekken. Het had nog een hersenloze wraakfilm kunnen zijn waar je heen kan als je gewoon lekker popcorn wil snacken, maar dan moet je eerst een uur lang kijken naar een tragisch liefdesverhaal. Al met al blijft het vooral pijnlijk om de ooit iconische Robert De Niro in zo’n slechte film te zien.

Savage Salvation is nu te zien in de bioscoop.

Savage Salvation