Recensie The Gilded Age – Een prachtige kostuumserie om van te smullen

The gilded ade
© Brunopress

Julian Fellowes won een Oscar voor Gosford Park, maar de meeste mensen kennen hem als de bedenker van Downton Abbey. Zijn nieuwe serie The Gilded Age is het Amerikaanse antwoord op deze parel. 

 

Tja, als een Europese film of serie succes heeft in de VS, willen ze daar graag een eigen versie van hebben. Na zes seizoenen van Downton Abbey, en binnenkort al de tweede bioscoopfilm, vond bedenker Julian Fellowes het ook tijd voor iets nieuws en dat werd The Gilded Age. Het speelt zich niet alleen verder af – New York – maar ook eerder – in 1882.

 

Oud geld heeft de kift op nieuw geld

Het echtpaar Russell (Carrie Coon en Morgan Spector) is sinds kort stinkend rijk en dat willen ze graag even laten zien door een kast van een huis te bouwen. Daarmee trekken ze meteen de haat aan van de deftige weduwe Agnes van Rhijn (Christine Baranski uit The Good Fight), die denkt dat zij beter is, omdat haar rijkdom al veel langer in de familie zit.

 

Problemen om huidskleur en seksualiteit

Naast die ‘vete op het eerste gezicht’ wordt er in The Gilded Age extra drama geleverd door de komst van Agnes’ verweesde nichtje Marian Brook (Louisa Jacobson), Marians vriendin Peggy Scott (Denée Benton) die door haar donkere huidskleur de nodige problemen krijgt en Agnes’ zoon Oscar (Blake Ritson), die zijn homoseksualiteit moet verbergen.

the gilded age
© Brunopress

Rijke types en hun arme bedienden

Net als in Downton Abbey wordt in The Gilded Age niet alleen het leven van de rijke types gevolgd, maar ook dat van hun arme bedienden. En het ziet er allemaal weer prachtig uit; de decors, de kostuums, de paardenkoetsen, enz. De acteurs zijn ook top; zowel de bekende koppen als nieuwkomers zoals Louisa Jacobson, die hier een mooie binnenkomer maakt. Zij heeft haar talent trouwens niet van een vreemde, want ze is de dochter van Meryl Streep

 

We zitten in hetzelfde universum…

Julian Fellowes heeft trouwens gezegd dat The Gilded Age zich afspeelt in hetzelfde universum als Downton Abbey dus je zou straks zo maar een jonge Cora Levinson, de latere lady Grantham, tegen het lijf kunnen lopen. Niet dat dit nodig is om de kijker te boeien; ook zonder haar is deze serie om van te smullen, dus het is maar goed dat er al een tweede seizoen is besteld.

The gilded age
© Brunopress

Conclusie

The Gilded Age is een groot opgezette serie die weer net zoveel drama, romantiek en mooie kostuums heeft als zijn voorganger Downton Abbey. De fans daarvan komen dus weer helemaal aan hun trekken, en door de nieuwe plaats en tijd is er nu ook meer diversiteit wat betreft etniciteit en seksualiteit. Wees dus gewaarschuwd: dit is je nieuwe verslaving.

The Gilded Age is te zien op HBO Max

Naast The Gilded Age zijn er nog veel meer coole series op HBO Max te zien. En dit is alles wat je moet weten over die nieuwe streaming dienst. Ondertussen staan alle seizoenen van Downton Abbey op Netflix. En komt daarvan binnenkort een nieuwe film in de bioscoop.