Deze serie mag je niet missen! The Gilded Age is de nieuwe Downton Abbey

The Gilded Age

Downton Abbey heeft een Amerikaans broertje genaamd The Gilded Age en deze nieuwe serie van Jullian Fellowes is al een grote hit in de VS! Wij spraken met het creatieve genie en de cast over dit indrukwekkende kostuumdrama van HBO Max. 

 

Bedenker Julian Fellowes was verrast door het grote succes van Downton Abbey, zelfs in de VS. Dat vroeg om een Amerikaanse tegenhanger. “De periode van 1870 tot 1900 wordt door de enorme economische groei The Gilded Age genoemd. In die ‘vergulde tijd’ stopten ze in Amerika met Europa nadoen en drukten ze op alles hun eigen stempel.” Met als resultaat: een eigen samenleving met een unieke sociale mix. Dat is natuurlijk geweldig materiaal voor een topserie. 

Oud vs Nieuw geld

In de serie staat de familie Van Rhijn-Brook centraal, met aan het hoofd de strenge Agnes van Rhijn. Zij vindt het maar niks dat de nieuwe rijken, zoals Bertha Russell, deel willen uitmaken van háár high society. Dit ontwikkelt zich tot een pittige strijd tussen twee verschillende generaties en de jonge, naïeve Marian Brook komt middenin dit conflict terecht wanneer zij bij haar tante Agnes intrekt. 

 

Topcast

Vanwege de pandemie hadden zo'n beetje alle topacteurs op zijn verlanglijstje een lege agenda, en wie zegt er nou nee tegen de bedenker van Downton Abbey? Zo werd de cast van The Gilded Age een perfecte combi van veteranen en jonge honden. Denk aan new talent Louisa Jacobson, de dochter van acteerlegende Meryl Streep - die ook nog lang niet met pensioen is.

 

Een strak korset

Louisa maakt in The Gilded Age haar debuut als Marian Brook. “Als voorbereiding op mijn rol las ik hele encyclopedieën. De kostuums en rekwisieten hielpen natuurlijk ook. Als je zo’n korset aantrekt, snap je meteen waarom die vrouwen vochten voor hun persoonlijke vrijheid.”

The Gilded Age
© HBO

Van musicals naar The Gilded Age

Marians vriendin Peggy Scott wordt gespeeld door Denée Benton. Een musicalactrice die te zien was in Broadway-hits Hamilton en The Book of Mormon. Denée: “Al leven we in een andere tijd, Peggy en ik hebben vergelijkbare ervaringen als zwarte vrouwen in de VS. Door schrijfster te worden, vertegenwoordigt zij de moderne werkende vrouw en de nieuwe middenklasse. Voor die tijd had je alleen de arbeidersklasse en de elite, met niets daartussenin.”

The Gilded Age
© HBO

Oud getrouwd stel

De rijke weduwe Agnes van Rhijn is geen fan van die nieuwe middenklasse. Agnes wordt gespeeld door Christine Baranski (The Good Fight). Fun fact: Christine is al jaren best friends met tegenspeelster Cynthia Nixon (Sex and the City), die haar zus Ada speelt. "Veertig jaar geleden speelde ik Cynthia's moeder in een toneelstuk. We werden toen dikke mik en zijn dat altijd gebleven, wat ontzettend hielp in deze serie. De relatie van onze personages is een beetje als een oud getrouwd stel: de zussen werken elkaar op de zenuwen maar houden ook van elkaar.”

The gilded age
© HBO

Idool als moeder

Behind the scenes ontfermden de oudere actrices zich ook over hun jongere collega’s. Benton: “Het was alsof ik weer naar school ging en elke dag een masterclass kreeg. Als tiener was Audra McDonald mijn idool, die liet zien dat iemand met mijn kleur wel degelijk actrice kon worden. Dus ik moest echt even een traantje wegpinken toen ik hoorde dat uitgerekend zij mijn moeder zou spelen.”

The gilded age
© HBO

Dé kus

Dit kostuumdrama toont durft ook buiten de lijntjes te kleuren en behandelt onderwerpen die je zelden ziet in dit soort series. Fellowes: “Kijkers van Downton Abbey waren verbaasd te horen dat homoseksualiteit in 1919 illegaal was. Nu we met The Gilded Age verder teruggaan in de tijd, wordt het helemaal een hachelijke situatie. Om dat te laten zien, bedacht ik het personage van Agnes’ zoon Oscar.”

The gilded age
© HBO

Think big

Voor dit Amerikaanse broertje van Downton Abbey is flink in de buidel getast. Van indrukwekkende decors tot prachtige kostuums: alles wordt uit de kast getrokken om de high society in het New York van 1882 neer te zetten. In de VS was het eerste seizoen van The Gilded Age net begonnen of het tweede seizoen werd al besteld.

 

Vanaf 8 maart is dit Amerikaanse kostuumdrama ook te zien in Nederland op HBO Max.