Harry Potter en Fantastic Beasts

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Harry Potter en Fantastic Beasts

Welke Harry Potter-film was de grootste flop?

|
|

Laatste update:

Door het gigantische succes van de Harry Potter-boeken was het publiek voor de films al bijzonder groot. Omdat er nog nieuwe delen verschenen terwijl de films óók al draaiden, versterkten de boekenkast en bioscoop elkaar enorm. Aandacht voor de films was automatisch aandacht voor de boeken én andersom!

Tussen de reguliere Harry Potter-films is dan ook geen enkele flop te vinden. De minst succesvolle, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, haalde bijna 800 miljoen dollar op.

Het verhaal verandert als je kijkt naar de Fantastic Beasts-films. Het boek over magische fantasiedieren verscheen al in 2001 en bevatte eigenlijk geen echt verhaal. Toch werd er een film op gebaseerd, met in de hoofdrol Newt Scamander (Eddie Redmayne) de ‘auteur’ van het boek.

De Fantastic Beasts-films zijn een ‘nieuw hoofdstuk’ in de Harry Potter-reeks, en zijn eigenlijk een soort prequel. Ze gaan over de opkomst van superschurk Gellert Grindelwald en zijn strijd met Albus Dumbledore, die later het hoofd van tovenaarsschool Zweinstein zou worden. De eerste film was een behoorlijk succes, door de link met Harry Potter, maar niet zo succesvol als de eerdere films.

Wereldwijd haalde Fantastic Beasts ruim 800 miljoen dollar op, terwijl het budget 180 miljoen dollar was. Nog altijd prima! Pas bij de sequel Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald begonnen de problemen…

The Crimes of Grindelwald kostte 200 miljoen om te maken en haalde in Amerika slechts 160 miljoen op. Wereldwijd was de omzet nog steeds een behoorlijke 650 miljoen, maar het was wel een teken dat Harry Potter geen vanzelfsprekende hit (meer) is. De film was gewoon winstgevend, maar lang niet zo lucratief als de makers hoopten.

Fantastisch probleem: gevonden

Een probleem is dat The Crimes of Grindelwald de eerste Harry Potter-film is die behoorlijk veel negatieve recensies kreeg. Grindelwald is een soort ‘tussenfilm’ waarin eigenlijk de basis gelegd wordt voor meer verhalen. Daarom zit de filmserie even in een lastige positie: door verschillende controverses (o.a. rond Johnny Depp en schrijfster J.K. Rowling) is onduidelijk hoeveel mensen nog graag naar Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore willen.

Fantastic Beasts 3 kán natuurlijk gewoon flink scoren, maar het kan óók zo zijn dat de filmreeks al is gestruikeld en nog wacht tot hij de grond raakt…

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder