Dobby in Harry Potter and the Chamber of Secrets

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Dobby in Harry Potter and the Chamber of Secrets

De 7 grootste verschillen tussen de Harry Potter boeken en films

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Niet elke boekverfilming duurt zo verschrikkelijk lang als The Irishman. Vandaar dat veel films het boekmateriaal wat korter en overzichtelijker houden. Uiteraard gebeurde dit óók bij de Harry Potter-films. Dit zijn de 7 grootste verschillen met de boeken.

1. Peeves the Poltergeist

Hogwarts zit natuurlijk vol met ronddwalende geesten en gedaantes in schilderijen en die zien we gelukkig ook gewoon voorbijkomen in de films. Dat geldt echter niet voor Peeves. Deze plaaggeest spookte al jáááren rond op de tovenaarsschool, komt best vaak voor in de boeken en hielp uiteindelijk zelfs bij het grote eindgevecht tussen Hogwarts en de Death Eaters in het laatste boek.

De 7 grootste verschillen tussen de Harry Potter boeken en films
Acteur en komiek Rik Mayall (Blackadder) speelde Peeves in The Sorcerer’s Stone, maar die scène haalde de eindversie niet. En zo is het personage – dat studenten regelmatig het leven zuur maakte – helaas voor altijd blijven liggen… Máár: als je ooit een Harry Potter-game hebt gespeeld, kom je Peeves wél tegen!

2. Invisibility Cloak

In de boeken gebruiken Harry, maar ook Ron (die we laatst nog zagen in de Efteling) en Hermione zijn mysterieuze onzichtbaarheidsmantel vaker dan in de films. Véél vaker. En zeg nu zelf: als er bij jou zo’n ding in je kledingkast hangt, doe je die toch te pas en te onpas om?

De 7 grootste verschillen tussen de Harry Potter boeken en films

3. Animagus

Remus Lupin, Peter Pettigrew, Sirius Black en James Potter waren vroeger de beste maatjes – totdat Peter een snitch bleek en voor Voldemort ging werken. De ‘Marauders’, zoals ze zichzelf noemden, konden allemaal in een dier veranderen. Die kracht maakt je een ‘Animagus’.

Waarom wilden ze deze krachten? Nou, Remus Lupin lijdt aan lycanthropy waardoor hij bij vlagen in een weerwolf verandert. Zat uiteraard óók gewoon in de films, maar wat men daar niet heel duidelijk uitlegt: waarom konden Sirius (zwarte hond) en Peter (rat) in dieren veranderen? Dit hadden ze – illegaal – geleerd zodat ze Remus in hun dierenvorm konden ondersteunen wanneer hij weer in een weerwolf veranderde. Wat lief! James Potters animagus-vorm was overigens een hert.

4. Triwizard Tournament

Hoe konden Fred en George hun krankzinnige magic-shop, te zien in The Half-Blood Prince, eigenlijk betalen? Malfoy herinnert iedereen steeds aan het feit dat de Weasleys arme sloebers zijn. Toch lukt het twee van school gestuurde jongens om een winkelpand te huren. In de boeken vinden we – je raadt het al - wél een uitleg. Harry schonk het prijzengeld van het Triwizard Tournament (1000 Galleons) aan Fred en George. In de The Goblet of Fire-film zit helaas geen enkele verwijzing naar wat voor prijs dan ook. Ontdek hier meer irritante Harry Potter-plot holes.

5. Peter Pettigrew

Over Peter Pettigrew gesproken: die gluiperd verschilt nogal in de films. In Goblet of Fire zien we dat ‘wormtail’ zijn hand opoffert om Lord Voldemort een lichaam te geven. Hierna schenkt de Dark Lord ‘m een zilveren hand. Oké, cool. In de boeken neemt die hand echter een nogal duistere wending.

De 7 grootste verschillen tussen de Harry Potter boeken en films

Wat blijkt? Die zilveren hand heeft blijkbaar ook een eigen willetje. In het Deathly Hallows-boek begint Peter Harry te wurgen in Malfoy Mansion. Wanneer Harry ‘m herinnert aan het redden van zijn leven in Prisoner of Azkaban twijfelt ‘Wormtail’ eventjes en trekt hij zijn hand terug. Als straf begint die zilveren hand opeens uit zichzelf Peter te wurgen. Hartstikke dood. In de films zien we het personage na Deathly Hallows Part I opeens nergens meer terug. We gaan er maar vanuit dat ‘ie ook doodging?

6. Dobby

Veel Harry Potter-diehards zullen het jammer vinden dat huiself Dobby maar in twee films zit. En dat is toch raar. In de boeken duikt hij veel vaker op (slechts in twee verhalen doet ‘ie niet mee). Zo is hij degene die Harry Gillyweed geeft om onderwater te kunnen ademen tijdens het Triwizard Tournament. En niet Neville, zoals in de film. Tja: zo kunnen we wel even doorgaan. Er zijn namelijk nog meer voorbeelden van dingen die Dobby in de boeken doet en die in de film door andere personages worden gedaan. Jammer…

7. Winky

Wat ook jammer is: de films laten Winky gewoon volledig weg! Deze vrouwelijke huiself hoorde bij de familie van Barty Crouch (die haar later dumpte). Op een gegeven moment ging ze tegen haar zin in werken in de Hogwarts-keuken. Uit pure wanhoop begon ze daarom maar stevig te zuipen. S.P.E.W. – the Society for the Promotion of Elfish Welfare – is overigens óók genegeerd door de films. Dit is een soort goed doel dat Hermione begon om voor de rechten van elfen te strijden.

Lees verder