• Wie is de Mol?

Wie is de Mol? 2023: Alle hints en theorieën op een rij!

De jacht op de Mol is geopend! Wie geen diehard 'Molloot' is en wel wat hulp kan gebruiken: houd deze pagina goed in de gaten. Veronica Superguide speurt samen met kijkers volop mee tijdens Wie is de Mol? 2023 en bundelt hier per aflevering de allerbeste hints.

Niets missen? Volg al het laatste WIDM-nieuws op onze overzichtspagina!

Door Robin Heerkens
Wie is de Mol? - Rik van de Westelaken

Veronica Superguide volgt élke aflevering en speurt het hele internet af om de beste tips, theorieën, voorspellingen én hints van kijkers en Molloten te bundelen - zodat jij dat níet hoeft te doen en lekker kan focussen op je eigen voorspellingen in de Wie is de Mol?-app.

Aflevering 1 - 'Verbinden'

Welke hints kwamen er naar aanleiding van de eerste aflevering voorbij? Al voor de aflevering begonnen was, waren er diverse hints die naar Daniel leidden. Daniel is natuurlijk techjournalist bij RTL en er zijn allerlei hints die naar z'n werk lijken te verwijzen. Dat viel Molwatcher Gido Verheijen op.

Kijkers vonden ook Daniels gedrag tijdens de muziekopdracht erg verdacht. Hij was zo ontzettend druk dat andere kandidaten nauwelijks de kans kregen om iets bij te dragen. Aan de andere kant waren zijn antwoorden wel goed bij die opdrachten, dus misschien wil hij gewoon echt heel graag geld in de pot spelen.

Een andere hint wees op Ranomi. In de eerste opdracht zie je de kisten waar de kandidaten in zitten opgesloten. En op die kisten zitten allemaal gekleurde stippen. En laten die kleuren nou exact de kleuren zijn van de Olympische ringen, waar de oud-Olympisch kampioene maar al te bekend mee is.

Op alle kisten bij de eerste opdracht zat het Wie is de Mol?-logo in een bepaalde kleur. Dan is het interessant wie de groene had, wat natuurlijk de kleur van de Mol is, aangezien die altijd een groen scherm te zien krijgt. En dat blijken Jurre en Sarah te zijn. En aangezien Sarah is afgevallen, maakt dat Jurre de Mol?

De kist van Jurre en Sarah tijdens de eerste opdracht
© AVROTROS

Moltalk

Wat is de oud-deelnemers bij Moltalk opgevallen in de eerste uitzending? Oud-kandidaten Thomas van Luyn en Patrick Martens en oud-mol Kim Pieters waren te gast. Patrick viel het vooral op dat hem niks was opgevallen aan Ranomi. “Ik heb niks opgeschreven over haar!” Een kijker komt ook met de Olympische kleuren theorie. Daarbij merkt Patrick op dat op de plek waar de lijnen elkaar kruisten en de kandidaten dus Rik zouden treffen óók een kist stond. En wie zat er in die kist? Ranomi.

Twitter

Op Twitter kwamen we nog de volgende interessante theorieën tegen.

Ten slotte nog een hint uit de eerste aflevering, die pas later terug kwam. En dat heeft te maken met het bericht dat Rick naar de groep stuurt. Hij zegt 'goedemorgen', maar het tijdstip van het bericht is 14:01. Is dat een hint?

Aflevering 2 - 'Kunstgreep'

In de tweede aflevering namen we (definitief) afscheid van twee kandidaten. Sarah kwam dankzij de matige inzet van de kandidaten toch niet meer terug. Maar ook Froukje kreeg een rood scherm te zien. Zonder tweede kans dit keer. De mol lijkt redelijk achterover te kunnen leunen, want er wordt al te best. Met name de tweede opdracht was zo'n chaos dat er amper wat in de (virtuele) pot kwam. Ook qua hints en aanwijzingen was de opbrengst wat pover. Maar we delen toch enkele interessante hints met je die we tegenkwamen.

Een van de weinig (mogelijke) hints die we in de uitzending voorbij kwam, waren twee letters die bij het rekwisietenbedrijf te zien waren. De M en de A. Wijst dat op een mol wiens naam met een A begint? Oftewel Anke of Annick?

Soy

Kijkers vonden dat Soy wel heel erg opzichtig aan het mollen was gedurende de aflevering. Maar ja, we hebben het eerder gezien als moltactiek. Waren de stand van zijn handen tijdens de eliminatie van Froukje een aanwijzing naar hemzelf als mol? Hij lijkt namelijk de letter M te vormen met zijn handen. Dat zagen we ooit eerder bij mol Inge Ipenburg, die op elke groepsfoto met gebarentaal een letter vormde, wat uitspelde dat zij de mol was.

Nabil

Een wat verder gezochte hint is de aanwezigheid van een man in een veiligheidsvestje achter Rick. Dat zou dan weer verwijzen naar Nabil, omdat hij in de eerste aflevering een man in een veiligheidsvestje verdacht vond. En tijdens de eerste opdracht droeg hij blauwe helm, net als de figuur achter Rick. Eh, ok.

Ook de moeite die Nabil deed bij de eerste opdracht vonden mensen verdacht. Wist hij misschien dat Sarah het geld potentieel uit de pot zou spelen? Maar dat kan ook gelden voor andere kandidaten zoals Soy.

Aflevering 3 - 'Spelbreker'

Inmiddels heeft de derde kandidaat, Sander de Kramer, het spel verlaten en komen we steeds dichterbij de identiteit van de Mol. In de derde aflevering kwamen er weer interessante hints voorbij. En nu we een paar afleveringen verder zijn valt het ook op dat bepaalde hints steeds terug lijken te komen. Zijn de badeendjes jou opgevallen? En waarom valt het woord 'Pokerface' al drie afleveringen op rij?

Alles eendjes zwemmen...

Wat is er toch met die badeend? Al tijdens de voorpret voor dit seizoen kwam de badeend voorbij, als sleutelhanger van de sleutel waarmee de kisten werden opengemaakt waar de kandidaten van dit seizoen in werden bekend gemaakt. En ook in de verschillende afleveringen komen telkens badeendjes voorbij. Bij de aftiteling van deze derde aflevering zagen we een preview naar volgende week, waarin de kandidaten kennelijk een grote badeend een berg op moeten duwen. Is dat een verwijzing naar de ultieme badeend, Ranomi? En ondanks het feit dat je haar amper hoort of ziet, vindt Molhunter Gido Ranomi ook behoorlijk verdacht, zo vertelt hij in de onderstaande video.

Maar Ranomi deed zelf dus ook nog een duit in het eendenzakje, met de definitie die zij verzonnen had tijdens het Afrikaanse woordenspel. Zij dacht dat het woord 'glansgans' misschien wel een Peking eend kon zijn. En wie won er tijdens de Olympische spelen in Beijng (Peking) een gouden medaille? Juist ja..

'Model' Nabil?

Ook Nabil maakt zich behoorlijk verdacht deze aflevering. Niet alleen loopt hij zo blind als een mol drie keer langs een kistje, ook zijn er andere hints die naar hem verwijzen. Bijvoorbeeld het woord dat Nabil en Anke in de tweede opdracht 'verzonnen'.

Maar ook zijn er weer 'onthullende' cijfers gevonden..

Modekoningin Anke

Van Elle-hoofdredactrice Anke weten we dat ze wel van een fijne accessoire houdt. Maar probeert ze daar ook iets mee te zeggen? Eerst was er een groen petje en nu had ze ook weer een groene ring om. En laat groen nou niet de kleur van de Mol zijn, die immers altijd een groen scherm krijgt.

Jurre Geluk(svogel)

En dan was er nog Jurre, die tijdens de derde opdracht in plaats van € 2000 in de pot even lekker jokers scoorde. Dat deed hij dan wel samen met Daniel en Soy, maar de manier waarop hij vervolgens in beeld kwam vonden kijkers dan wel weer verdacht.

Aflevering 4 - 'Weglopen'

Wat een ontzettende achtbaanrit was deze aflevering zeg! Toegegeven, we begrepen niet alle opdrachten helemaal van buiten, maar vermakelijk was het in elk geval! Behalve voor Annick, want die moest het spel verlaten. Nadat de eigenlijke afvaller, wie dat ook mag zijn, zich handig in het spel heeft weten te handhaven dankzij het ingewikkelde onderhandelingsspel aan het einde van de aflevering.

Opzichtig mollen

Opvallend genoeg kwamen er vooralsnog niet veel hints uit deze aflevering voorbij op de socials. Tegelijkertijd hebben we de mogelijke mol behoorlijk opzichtig aan het werk gezien in de eerste en de tweede opdracht. Want wat ging er nou mis in het labyrinth? En wie riep er nou het hardst dat die envelop snel opengemaakt moest worden, daar boven op die berg? Maar ook de laatste 'opdracht' was een breinbreker. Zou de Mol nou juist wel of niet een koffertje met een hoog bedrag willen hebben? Niet als daarmee een speler die er uit vliegt ook direct een groot bedrag uit de pot trekt. Maar wél als er volgende week nog een bedrag verdwijnt uit de pot. Want waarom werden Soy en Nabil met de hoogste koffers bij Rick geroepen?

Terugkerende hints

En weer kwamen bepaalde hints terug uit vorige afleveringen. In de vierde aflevering op rij kwam weer de term 'pokerface' voorbij. Maar naar wie zou dat dan een verwijzing zijn? Is Jurre stiekem een enorme Lady Gaga fan?

En dan was er natuurlijk overduidelijk weer die gigantische gele badeend. Eerder schreven we al dat dit natuurlijk makkelijk te linken is aan zwemster Ranomi. Maar dat zou wel een erg makkelijke hint zijn. Een beetje zoals dat seizoen waarin Klaas van Kruistum de Mol was er waarin er zoveel duidelijke hints zaten dat iedereen al bij de derde aflevering doorhad dat hij het was. Toch is er ook een andere theorie over die badeend en die verwijst juist naar techjournalist Daniël.

Grieke mythologie

Een andere mogelijke hint zagen kijkers in de verwijzingen naar de klassieke Grieken. Zou was het labyrinth geïnspireerd op het labyrinth van Knossos, op Kreta. En ook in de gele badeend die de berg opgeduwd werd, zagen mensen een verwijzing naar het Paard van Troje. Al liepen de kandidaten in dit geval ernaast en zaten ze niet in de eend verstopt. En dat Griekse zou dan weer verwijzen naar de Olympische spelen, oftewel naar Ranomi. Of verwijst dat ook weer naar Daniël? Een trojan horse is immers een bedreiging voor computers, waar Daniël alles van weet.

Andere hints

Dan zagen we nog wat losse hints op de socials, die toch ook best interessant zijn. Maar voorlopig blijven we nog even spreiden.

Aflevering 5 - 'Portretten'

Het seizoen is weer doormidden! Maar echt veel verder in onze zoektocht naar de Mol zijn we niet gekomen, aangezien er niemand afviel. Wel werd er lekker veel gemold in de twee opdrachten die we deze aflevering zagen. We hebben de hints en aanwijzingen van de socials weer voor je verzameld.

Naar de kerk

In de eerste opdracht moesten de kandidaten kerkgangers op de juiste plek in de kerk weten te zetten en dat bleek nog best een uitdaging. Een kijker heeft bijgehouden hoe succesvol Jurre en Anke waren in hun missie.

Daarnaast was er veel te doen over de afbeeldingen van de stoelen op de plattegrond van Daniël en Ranomi in de kerk. Even leek het alsof er makkelijk te zien was wie waar moest zitten door naar de afbeelding van de stoel te kijken. Maar nader onderzoek leert dat de plaatjes van de stoelen niet daadwerkelijk overeenkwamen met de echte stoelen.

Dan de tweede opdracht, de uit de hand gelopen escape room in het spookhotel. Daar gebeurde van alles wat kijkers verdacht vonden. Een kleine selectie:

Onder het portret van Soy stond 'Ik ben' en dat is in het Spaans dan weer 'Soy'.

Dan werd Ranomi nog uitgesloten van het spel, doordat haar karaktereigenschap uit de morse code niet klopte. Wat ging daar mis? Of ging het niet mis?

Deze aflevering waren er weer erg vaak problemen met de portofoons, dus Ellie Lust zal zich hebben zitten opvreten voor de tv. Maar waar aan wie lag dat?

Is jou nog iets anders opgevallen?

Wie is de Mol? 2023 is elke zaterdag om 20.30 uur te zien op NPO 1.