Wie is de Mol? - ‘Snappen de makers het zelf wel?’

Veronica Superguide's social editor Marieke van Zoelen heeft drie keer vanaf aflevering 1 op de juiste Mol gezeten. Eerlijkheid gebied te zeggen dat dat drie keer toeval was. Met deze wekelijkse terugblikcolumn hoopt ze het spel van Wie is de Mol? beter te doorgronden.

Niets missen? Check hier onze Wie is de Mol?-overzichtspagina met het laatste nieuws én meer.

VSG WIDM - Aflevering 4

Vorige week kwamen de Jokers in het spel, waardoor Wie is de Mol? goed opgang kwam. Deze week keerde een ander vertrouwd onderdeel van het programma terug: de onduidelijke opdrachten. En nee, dat lag niet aan mij. Tijdens de aflevering kreeg ik meerdere appjes binnen met de strekking; ik begrijp er geen hol van.

Zuid-Afrika

Maar laten we bij het begin beginnen. Zoals Jurre zelf ook zei, we gaan eindelijk meer van Zuid-Afrika zien! En dan is gelijk duidelijk dat het land meer te bieden heeft dan de Tafelberg en Krugerpark. De deelnemers rijden door prachtige natuur met watervallen en een rivier. Een beetje jammer is wel dat je van die natuur weinig meekrijgt in de eerste opdracht. Ik hoop echt dat de makers nog met opdrachten komen die zich midden in een bloedmooie omgeving afspeelt, zoals toen met de schilderopdracht in Tsjechië.

VSG WIDM - Aflevering 4
© AVROTROS

Als Jason Bourne

Dan de uitleg van die eerste opdracht. Iets met een doolhof, geld en je kon gepakt worden. Maar die knoppen waarop gedrukt moest worden en dat niet iedereen evenveel tijd had, had ik compleet gemist. Er werd zoveel info over me uitgestort. Ik zat nog steeds te denken aan wat Rik over de volgende afvaller, een pokerface en de pot stond te vertellen. Maar goed, dat doolhof. Met dit soort opdrachten hoop ik altijd dat ik als een soort Jason Bourne dat geld verzamel, koeltjes het mannetje ontwijk en doelgericht naar de uitgang stap. Jammer is dat ik links en rechts nog steeds door elkaar haal, dus dat ik in werkelijkheid meer als een kip zonder kop door dat doolhof zou rennen. Een beetje als Daniël dus. Met de portofoons ging het ook niet helemaal lekker. Met de etherdiscipline zat het wel snor, er werd weinig door elkaar gepraat. Maar wíe had de porto van Nabil nou uitgezet?

Etherdiscipline

Bij de tweede opdracht kroop mijn IQ een flink stuk omhoog. Dit snap ik! dacht ik enthousiast vanaf de bank. Niet dat ik dacht dat de boel enige kans van slagen had. Dat de groep die die badeend op incapabele wielen de berg moest opduwen überhaupt doorhad dat er een telefoonnummer onder de vleugels geschreven stond, vond ik al een klein wonder. De etherdiscipline ging hier over de telefoon wat minder. Annick probeerde met wat rust voor duidelijkheid te zorgen, maar ze had beter keihard kunnen gillen. Dan had ze de urgentie waarschijnlijk wat beter over kunnen brengen.

VSG WIDM - Aflevering 4
© AVROTROS

De pot

En toen was daar ein-de-lijk het geld! In de derde opdracht stond het allemaal verzameld in meerdere doorzichtige koffertjes. Er moest onderhandeld worden, dat was van tevoren uitgelegd in een mooie montage. Maar toen de onderhandeling begon, nadat de kandidaten hun beste pokerfaces hadden opgezet bij het zien van hun schermen, was ik al snel kwijt wat de inzet ook alweer was. De kandidaten leken wel allemaal te weten wat een handige strategie was, waardoor bij mij de vraag rees: krijgen zij de opdrachten nog een keer uitgelegd? Dat moet toch haast wel? Of ben ik echt mega traag van begrip? Ik vraag me soms af of de makers het zelf wel snappen als ze aan de tekentafel die bizarre opdrachten bedenken.

Poule-advies

Ik ben blij dat ik me in de eerste column heb ingedekt, want er zijn bij mij deze week 266 punten verdwenen na het rode scherm voor Annick. Terwijl ik bij het zien van deze aflevering ook weer de nodige molacties van haar voorbij zag komen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Ik ga voor de volgende keer punten op Ranomi zetten. Zoals Nabil ook riep, ze houdt zich lekker op de achtergrond. En een mol zie je ook niet, want die zit meestal onder de grond. En die eenden. Ook Ranomi weet zich goed te redden in het water. We gaan het volgende week meemaken…