• Wie is de Mol?
  • Opinie

Wie is de Mol? - ‘Eerlijkheid duurt nooit het langst in dit universum’

Veronica Superguide's social editor Marieke van Zoelen heeft drie keer vanaf aflevering 1 op de juiste Mol gezeten. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat drie keer toeval was. Met deze wekelijkse terugblikcolumn hoopt ze het spel van Wie is de Mol? beter te doorgronden.

Niets missen? Check hier onze Wie is de Mol?-overzichtspagina met het laatste nieuws én meer.

VSG Wie is de Mol? aflevering 3

Ik moet wat bekennen, vorige week was ik na het kijken van de aflevering bloedchagrijnig. Het afscheid van Sarah zat me meer dan dwars en de totale chaos in de foto-opdracht die volgde trapte me alleen maar dieper in de put. Nee, dan déze aflevering. Dit was ouderwets genieten! Er werd ons meer van Zuid-Afrika beloofd in Aflevering 4 én er waren Jokers. Eindelijk. Wie is de Mol? 2023 is nu echt van de start gegaan.

De duinen van Atlantis

Meedoen aan Wie is de Mol? is iets waar ik, en velen met mij, van droom. Niet dat ik de illusie heb dat ik ver zal komen, maar zoals Joshua twee jaar geleden ook al zei, de lasergame-opdracht moet ik in ieder geval halen. Daar wil ik nu graag nog een quadopdracht in de duinen aan toevoegen. Wat zag dat er fantastisch uit! Het leek buitenaards en had ook wel iets dystopisch, alsof het zand een geheime stad verborg. Niet voor niets heette het de duinen van Atlantis, bedenk ik me nu ik dit zit te tikken.

VSG Wie is de Mol? aflevering 3
© AVROTROS

Molafspraak

De tweede opdracht van deze aflevering was visueel minder spannend, maar ik vond het zo gezellig. Als bij een ouderwetse spelletjesavond moesten de kandidaten een Nederlandse vertaling bedenken voor een Zuid-Afrikaans woord. Je zag de groep eindelijk een beetje bonden met elkaar. Onderlinge rivaliteit zorgde ervoor dat de duo’s echte teams werden en tegelijkertijd zag je de bewondering voor de goed bedachte woorden én de Zuid-Afrikaanse taal. Ik ga voortaan ook nooit meer op een blind date, maar op een molafspraak.

Jokers

Maar bij die gezellige spelletjesavond was de inzet wel een stuk hoger dan bij een potje kwartetten. Keiharde Jokers waren er te verdienen! Dan rijst natuurlijk altijd de vraag: wanneer zet je die in? Je wilt niet die loser zijn die met een Joker (of nog erger een Vrijstelling) op zak naar huis moet. Van onterechte zelfverzekerdheid was er deze week geen spraken, iedereen zette zijn gewonnen joker(s) in. Dat scheelde mij weer een gefrustreerd potje roepen naar de tv. Dank daarvoor!

VSG Wie is de Mol? aflevering 3
© AVROTROS

Sander is te lief

Wat ik heb opgestoken van jaren kijken naar Wie is de Mol? is dat eerlijkheid in dit universum nooit het langst duurt. Waarom Sander (die ik trouwens al drie weken lang Rutger noem tegen anderen, sorry) in vredesnaam opbiecht dat hij en Nabil drie (!) Jokers kunnen krijgen en ze daarmee op een presenteerblaadje aanbieden aan de rest is mij een raadsel. En als je daarna nog zegt ‘Annick is te lief, die kan nooit de Mol zijn’, dan ben je gedoemd te falen. De grote vriendelijke reus is zélf veel te lief voor het spel.

Poule-advies

Net zoals de kandidaten spreid ik in de app nog lekker mijn kansen. En daar zitten Annick en Soy nog steeds tussen, maar iemand die ik ook in mijn vizier heb is Daniël. Ja, hij doet rete enthousiast mee – maar dat heel follow the money is ook niet waterdicht, want een Mol weet precies wanneer er nog geld gaat verdwijnen. En in de laatste opdracht zorgt-ie dat de eerlijk verdiende 2000 euro wordt omgezet in Jokers. Die hij echt niet nodig heeft, want de Mol gaat nooit naar huis.