• Opinie
  • Wie is de Mol?

Wie is de Mol? - ‘Ik hoop zo dat er een doordacht plan achter zit’

Veronica Superguide's social editor Marieke van Zoelen heeft drie keer vanaf aflevering 1 op de juiste Mol gezeten. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat drie keer toeval was. Met deze wekelijkse terugblikcolumn hoopt ze het spel van Wie is de Mol? beter te doorgronden.

Niets missen? Check hier onze Wie is de Mol?-overzichtspagina met het laatste nieuws én meer.

WIDM 23 - aflevering 2

Vorige week eindigde de eerste aflevering van Wie is de Mol? met de onthulling dat Sarah zich kon terug spelen in het spel, ten koste van de pot. Daar heb ik heel de week over na zitten denken. Want wat zou het betekenen als ze daadwerkelijk weer in het spel zou komen? Kon ze dan toch nog de Mol zijn – want die gaat nooit naar huis? Maar als Sarah ‘slechts’ een kandidaat was, dan zou ze de komende afleveringen toch 1-0 achterstaan? Want ook al moet je er rekening mee houden dat ze tóch de Mol is, ik denk dat de andere kandidaten nooit meer vol op haar zouden gaan zitten. En dan heb je het dus extra zwaar tijdens de proef.

WIDM 2 - aflevering 2
© AVROTROS

Dooie mus

Die eindeloze theorieën heb ik voor niks zitten uitdenken. Sarah moest met behulp van een enorme zenuwspiraal minimaal 1500 euro uit de pot snoepen, maar dat mislukte (omdat de kandidaten überhaupt geen 1500 ekkies binnenhaalden). En dat terwijl Sarah die zenuwspiraal aan het killen was. Ze kwam in 45 minuten zo ver dat ze 90% van het geld dat de kandidaten verdienden uit de pot haalde. En ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar ik was vroeg echt méga slecht in zo’n spiraal. De moed zou me bij voorbaat al in de schoenen zijn gezakt, maar Sarah gaat met een enorme controle dat ding te lijf. Maar dat was voor niks en dus moeten we voor een tweede keer afscheid nemen. Wij – Sarah en ik – zijn blij gemaakt met een dooie mus.

WIDM 23 - aflevering 2
© AVROTROS

Tijd voor bondjes

‘s Avonds wordt het eerste bondje gesmeed tussen Daniël en Anke. Die bondjes vind ik altijd mega interessant. Maak je een bondje met iemand die je aardig vindt of waar je wat aan hebt? Het is handig als je iemand vertrouwt, maar dat vertrouwen wordt toch áltijd geschaad – dus dat kun eigenlijk wel loslaten. Dit bondje tussen de twee journalisten klinkt lekker praktisch en ik ben benieuwd hoe lang het stand gaat houden. Volgens mij ben je eerder geneigd mensen in vertrouwen te nemen die je mag, dan wanneer het alleen verstandig is.

De beste stuurlui

De tweede opdracht van deze aflevering vroeg heel veel van me. Ik zat binnen no time zwaar geïrriteerd op de bank met mijn ogen te rollen. Nee, natuurlijk is een reclamebord met een onduidelijke olifant erop en daarnaast een gele brievenbus niet duidelijk! Echt niemand herkent daarin de muurtekening van drie olifanten, waar je na drie keer kijken pas het woord postbox tussen ziet staan. En godsallemachtig, hoezo denk je niet even verder na en neem je als mogelijkheid mee dat je de foto ook een kwartslag kunt draaien? Naja, de beste stuurlui staan aan wal zeggen ze altijd.

Geen tweede kans voor Froukje

Op het moment dat Froukje aan de beurt is voor de executie denk ik; haar neem ik volgende week sowieso níet mee met het verdelen van de punten. De spanning op haar gezicht kon niet gespeeld zijn. Twee seconden later werd dat inderdaad bevestigd met een rood scherm. Maar het lijkt erop dat van Froukje wel écht afscheid wordt genomen door Rick. Hoezo krijgt zij geen tweede kans? Waarom introduceren de makers die mogelijkheid in de eerste aflevering, om het direct daarna te laten liggen? Ik hoop zo dat dit nog later duidelijk wordt en dat er een doordacht plan achter zit.

Poule-advies

Dit was de eerste keer dat de punten vóór de uitzendingen verdeeld moesten worden. Maar waarom is me niet helemaal duidelijk. Ik zat me te verheugen op een plottwist die het op zou helderen, maar die kwam niet. Volgende week zet ik in ieder geval punten in op Soy. Hij liet zich twee keer pakken door de drone en stuurde wel heel gemakkelijk overduidelijke foute muurtekeningen de groepsapp in. Ik heb je wel door!