Waarom zijn huizenprogramma's zo populair in Nederland?

Wekelijks stemmen we met minimaal een miljoen af op Kopen Zonder Kijken en ook andere huizenprogramma's scoren enorm goed. Renovaties, verbouwingen en aankopen van droomhuizen zijn enorm populair, maar waarom eigenlijk? 

Succes verklaard over huizenprogramma's
© RTL

Het was mooie televisie afgelopen week in Kopen Zonder Kijken: Paul en Kim verdienden écht hun droomhuis en ook makelaar Alex deed extra zijn best voor dit stel, waar de kijkers dan weer van smulden. Maar waarom zijn huizenprogramma's eigenlijk zo populair? Al twintig jaar zijn woonprogramma's succesvol in heel Europa, Amerika én Australië, schrijft kijkcijferfluisteraar Tina Nijkamp in haar column voor Veronica Superguide. En daar is een reden voor. "Huis en haard het belangrijkst is in ons leven. Het is leuk om je te laten inspireren, te verwonderen en soms te ergeren aan ‘slechte smaak."

Make-overs zijn populair 

Wat is een voorwaarde voor succes bij woonprogramma's als Kopen Zonder Kijken, Droomhuis gezocht en BinnensteBuiten? "Het programma moet om woonhuizen gaan én er moet een make-over van de woonkamer in zitten", legt Tina uit. "Dus bijvoorbeeld niet alleen de slaapkamer. Ook moeten de bewoners op het einde het resultaat komen bekijken, dat vinden kijkers vaak het leukst." Een programma als The Interior Project VIPS met Leco van Zadelhoff en Edson da Graça is volgens Tina een voorbeeld van een slecht scorend woonprogramma. "Het gaat niet over woonhuizen, maar over kantoren, museumzalen en vakantiewoningen. Tja, daar kan een kijker niks mee qua inspiratie."

Niets missen? Blijf op de hoogte van al het Kopen Zonder Kijken-nieuws via onze overzichtspagina!