TV met Tina: 'ergernis slechte smaak kandidaten verklaart succes huizenprogramma's'

Tina Nijkamp is onze Nationale Kijkcijferfluisteraar. Hilversum siddert als zij ’s ochtends op Instagram haar analyse van de cijfers van de avond ervoor deelt. De oud-zenderbaas van SBS6, tegenwoordig consultant bij 3Rivers, is messcherp en altijd rechtdoorzee. In Veronica Superguide beantwoordt ze de TV-vragen van nu.

Tina Nijkamp
© Mark Uyl

Alles Is Muziek is, na slechte kijkcijfers, aangepast. Avastars mocht eerder gewoon door en soms besluit een zender het programma ook onmiddellijk van de buis te halen.

1. Wat is het beste? Van de buis halen of laten staan?

Van de buis halen heeft bijna nooit de voorkeur omdat een programma vaak al is opgenomen, dus de kosten zijn al gemaakt. Stop je ermee, dan ben je dat geld kwijt EN moet je er ook nog iets voor in de plaats zetten. Kost ook geld en je weet ook niet of dat dan beter scoort.

Avastars ging internationaal

Als een programma het zo slecht doet als Avastars (slechts 100.000 kijkers) wordt normaliter wel de stekker eruit getrokken. Het kost dan zoveel aan niet binnen te halen reclamegelden dat het te veel schade berokkent. In het geval van Avastars is John de Mol de bedenker en de eigenaar van de zender en hij kan zich financieel wel wat permitteren. Waarschijnlijk gingen ze er mee door vanwege de internationale verkoop. Als John tegen potentiële kopers moet zeggen dat het programma voortijdig van de buis is gehaald, wordt het sowieso niet meer verkocht.

Kritiek voor presentator

Inkorten, zoals bij Alles Is Muziek, kan een goed idee zijn bij een programma dat later op de avond begint. Vaak krijgt het betere cijfers als je het inkort, want vanaf 22 uur gaan al veel mensen slapen. Het kan dan een manier zijn om te kijken of het dan wel goed scoort. In het geval van Alles Is Muziek valt ook dat reuze tegen, maar in de commerciële doelgroep was het marktaandeel te doen. En dus zullen ze het waarschijnlijk nu zo ingekort laten staan.

Een van de redenen om een programma wel van de buis te halen kan imago zijn.  Als een programma zoveel kritiek krijgt, kan dat zeer schadelijk zijn voor de zender en/of presentator.

2. Waarom zijn huizenprogramma’s zo populair in Nederland?

Woonprogramma’s zijn eigenlijk in heel Europa en ook Amerika en Australië erg populair. Al twintig jaar. Van TV Makelaar tot Droomhuis Gezocht, van Extreme Make Over Home Edition tot Kopen zonder Kijken; eigenlijk zijn het altijd kijkcijferhits. Waarom? Omdat huis en haard het belangrijkst is in ons leven. Het is leuk om je te laten inspireren, te verwonderen en soms te ergeren aan ‘slechte smaak'.

Inspiratie opdoen

Een voorwaarde voor succes is dat het om woonhuizen gaat én dat er een make-over van de woonkamer in zit, dus niet bijvoorbeeld alleen de slaapkamer. Daarnaast moeten de bewoners op het einde het resultaat komen bekijken, dat vinden kijkers vaak het leukst. The Interior Project VIPS met Leco van Zadelhoff en Edson da Graça is een voorbeeld van een slecht scorend woonprogramma. Waarom? Het gaat niet over woonhuizen, maar over kantoren, museumzalen en vakantiewoningen. Tja, daar kan een kijker niks mee qua inspiratie.

3. Waarom is Jeroen van Koningsbrugge zo vaak op tv?

Is hij de populairste BN’er?Jeroen van Koningsbrugge is inderdaad populair en veelzijdig en bijna elk programma waaraan hij meedoet, scoort. Jeroen kan acteren, presenteren en heeft humor. Daarom willen zenders hem heel graag. Zo is hij nu te zien in Alles Is Muziek, Draadstaal, de herhaling van de politieserie Smeris en bijna ook weer in het wat serieuzere Kamp van Koningsbrugge. Hij zit ook nog heel vaak in panelshows, want hij is grappig en adrem en hij lijkt met iedereen goed te kunnen opschieten. En bovenal: hij scoort dus vrijwel altijd goede kijkcijfers. De kijkers vinden hem leuk.

Stop met panelshows

Jeroen moet nu mijns inziens wel even panelshows links laten liggen. Hij heeft zijn eerste grote panelflop Alles Is Muziek te pakken en was vlak daarvoor nog teamcaptain bij DNA Singers. En dan werd ook Ik Hou van Holland onlangs nog herhaald omdat Nix Factor naar de randen van de nacht was verschoven. Zo werd het bij elkaar wel heel veel Jeroen. Nog even en mensen gaan zeggen: daar heb je weer zo’n Jeroen van Koningsbrugge-panelshow.

Volg Tina Nijkamp op Instagram @tinanijkamp