Waarom wordt Chris Pratt online zo geháát?

Chris Pratt in Guardians of the Galaxy 2

Chris Pratt werd een wereldster door zijn rol als Star-Lord in Guardians of the Galaxy en Owen Grady in Jurassic World. Na een paar jaar waarin hij ongelooflijk populair was, krijgt de acteur online tegenwoordig veel haat te verduren. Wat is er precies aan de hand?

De kritiek (en soms zelfs haat) die Pratt oproept komt de laatste jaren vanuit verschillende hoeken. Er zijn meerder aanleidingen, maar ze hangen bijna allemaal samen met de kerk die de acteur regelmatig bezoekt. De ‘Zoe Church’ in Los Angeles heeft de naam om nogal homo-onvriendelijk te zijn, en zelfs controversiële praktijken als ‘homogenezing’ te steunen.

Pratt verdedigde de kerk en zei ‘dat iedereen welkom is in de Zoe Church’ en dat de kritiek onjuist is. Pratt is verder niet zo politiek actief, maar door de schaduw van de Zoe Church ligt hij behoorlijk onder een vergrootglas. Hij sprong niet in de bres voor de Amerikaanse president Joe Biden, waardoor er gefluisterd werd dat hij misschien wel ‘pro Donald Trump’ was. Dat Pratt wél president Obama steunde wordt een beetje over het hoofd gezien.

Cowboy Chris

Pratt houdt daarnaast van jagen en bezit tientallen vuurwapens: over het algemeen zijn dat hobby’s die in Amerika als nogal rechts gezien worden. Er is geen direct bewijs dat Pratt een homo-hatende dierenbeul is, maar zijn haters wijzen voortdurend op zijn hobby’s én dubieuze kerkgenootschap.

Een andere reden is dat Pratt zijn eerste vrouw Anna Faris volgens criticasters beledigd zou hebben. Tegenwoordig is Pratt samen met Katherine Schwarzenegger (de dochter van!), en in 2021 kregen ze samen een dochter. Chris meldde op Instagram dat hij ‘enorm blij was met zijn gezonde dochter’, en dat werd geïnterpreteerd als een sneer naar zijn ex-vrouw. Als je ergens kwaad in wíl zien, dan is dat vaak niet zo moeilijk.

Pratt en Faris kregen samen een zoon, die bij zijn geboorte níet zo gezond was. Jack (inmiddels 9) werd veel te vroeg geboren en kreeg daardoor een paar hersenbloedingen, waaraan hij uiteindelijk een paar (lichte) lichamelijke beperkingen overhield. 

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Chris keert terug naar God

Pratt meldde meteen dat hij dat absoluut niet zo bedoeld had, en dat hij er een rotgevoel aan overhield. Hoe loste hij dat op? Door naar christelijke muziek te luisteren, en ‘aan God te denken’. Bij wat voor kerk zat Chris Pratt ook alweer? En zo is de online haatcirkel weer rond.

Je ziet Chris Pratt nú in Jurassic World Dominion, en vanaf 6 juli in Thor: Love and Thunder.