Meike Lubbers en Nienke Wijnhoven

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Meike Lubbers en Nienke Wijnhoven

TVOH: Advocaat komt terug op blunder bij BEAU

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Oud-The Voice of Holland-finaliste Nienke Wijnhoven deed gisteren heel dapper haar schokkende verhaal in talkshow Beau: ze claimt dat de inmiddels opgestapte Voice-bandleider Jeroen Rietbergen aan haar "voelde". Beau vroeg meteen aan advocate Meike Lubbers of dit aanranding betreft, maar ze komt nu toch terug op uitspraken die ze daarover deed.

Meike zat aan tafel om juridische context te geven waar nodig. "Het ligt heel erg aan de situatie, hè?", reageerde ze op Beau's vraag. "We hebben op dit moment wetgeving dat er sprake moet zijn van geweld of een andere feitelijkheid. Het klinkt heel vaag. Het is niet zomaar aanranding. Als er niet sprake is van een dwang op een bepaalde manier…" Ze benadrukte dat "echt wel duidelijk moet zijn dat óf je bent tegengehouden óf er is geweld gebruikt, dat is niet gebeurd". Collega's spraken haar op Twitter aan op deze uitspraken en Meike blijkt toch wel een beetje geblunderd te hebben. Nienke en haar schokkende verhaal:

Andere advocaat grijpt in

Onder anderen advocaat Christian Flokstra sprak Meike aan op haar misser. "Voordat mensen na het zien van Beau denken dat het onverhoeds grijpen in/aan geslachtsdelen of aan borsten/billen een grijs gebied is, het is in de regel gewoon feitelijke aanranding (246 Sr) en strafbaar”, legt hij uit. “Daar is geen dwang of geweld voor nodig, laat staan wetgeving. (…) Ter toelichting: door het onverhoeds grijpen (feitelijkheid) dwing je de ander ontuchtige handelingen te dulden."

Meike Lubbers erkent fout

Het kan een verkeerd signaal afgeven aan andere vermeende slachtoffers die naar Beau keken en nu denken dat ze misschien wel geen aangifte moeten doen. Veel kijkers zullen ook nog eens niet juridisch geschoold zijn en varen dan haast blind op de uitleg van Meike. Gelukkig kwam ze in een reactie terug op haar woorden. "Terecht punt van Flokstra en dit had ik moeten noemen. (…) Zoals Christian Flokstra en Bart Swier zeer terecht opmerken levert een onverhoedse aanraking dwang op en kan sprake zijn van aanranding. Dat had ik duidelijk moeten noemen en ik ben blij dat ik daarop word aangevuld. Dank."

Inmiddels is er een meldpunt voor slachtoffers van The Voice of Holland.Beau is elke werkdag rond 22:00 uur te zien op RTL 4. Komende vrijdag is Beau al om 21:30 uur te zien in verband met het schrappen van The Voice of Holland uit de RTL-programmering.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder