Tom Egbers voorlopig weg bij NOS Sport, hoofdredactie ook vertrokken

Na het onthullende artikel over het grensoverschrijdende gedrag bij NOS Sport, zal Tom Egbers voor onbepaalde tijd niet meer op tv verschijnen. Zijn echtgenote Janke Dekker, voorzitter van het meldpunt voor dergelijk gedrag, legt per direct haar functie neer. En ook de veel bekritiseerde hoofdredactie stapt per direct op, in plaats van 'op termijn'.

Tom Egbers met echtgenote Janke Dekker

Een gezellig weekend zal het niet geweest zijn bij de familie Egbers-Dekker. Na de onthullingen in De Volkskrant over diverse vermeende gevallen van grensoverschrijdend gedrag door onder andere Jack van Gelder en Tom Egbers ontstond er weer een flinke mediastorm. In eerste instantie zou de hoofdredactie 'op termijn' vertrekken, wat dat dan ook moge betekenen. Dat leidde tot veel kritiek, waarna de hoofdredactie zojuist bekend maakte alsnog direct te zullen opstappen. Voor Tom Egbers en zijn echtgenote Janke Dekker heeft het artikel ook flinke consequenties.

MORES leren

Een situatie waarin iemand wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag is voor een gezin altijd moeilijk. Maar als de echtgenote van de persoon die beschuldigd wordt ook nog voorzitter is van een meldpunt (MORES) van dergelijk gedrag, wordt het wel heel erg lastig. Nadat het artikel in De Volkskrant verscheen, verzette met name Toms echtgenote Janke Dekker zich tegen de inhoud daarvan. Er zouden allerlei details niet kloppen, waarop de schrijvers van het stuk vervolgens niet reageerden.

Toch gevolgen

Maar incorrect of niet, het koppel verbindt nu toch gevolgen aan de inhoud van het artikel en de daarop volgende ophef. Van Tom Egbers was al duidelijk dat hij vanavond niet te zien zou zijn als presentator van NOS Sport. Maar dat wordt verlengd voor onbepaalde tijd. In een mail aan collega's van NOS Sport meldde hij dat hij voorlopig niet meer op de redactie zal verschijnen. Collega Gert van 't Hof vervangt hem in de uitzending van vanavond.

Onhoudbaar

Janke Dekker was sinds 2018 voorzitter van MORES, een meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de podiumkunsten-, televisie- en filmsector. Precies het meldpunt waar de klachten over Tom dus binnen zouden komen. Dat voorzitterschap legt zij nu dus neer. Over de reden zegt ze later deze week neer. In haar verklaring liet ze wel weten nog altijd kritisch te zijn op het artikel in De Volkskrant.

Onvolledig

In het artikel kwam Janke Dekker ook ter sprake en was te lezen dat zij niet had willen reageren op het artikel. Dat is volgens Dekker "onvolledig en daardoor niet juist." Naar eigen zeggen had ze geprobeerd een afspraak geprobeerd te maken met de journalisten achter het artikel, maar dat werd door hun geannuleerd. "Het oneigenlijke argument waarmee zij deze afspraak met mijn advocaat annuleerden heeft mij mede doen besluiten om hun vragen die ze op vrijdag per mail hadden gestuurd niet te beantwoorden."

Familiebedrijf

De dochter van Tom en Janke heeft tien jaar lang bij NOS Sport gewerkt en wilde per brief ook reageren op de beschuldigingen. "Alles wat in die brief stond is uit het artikel van de Volkskrant gehouden. Hiermee is wezenlijke informatie bewust uit het artikel gehouden", aldus Janke Dekker. Daarbij is de vraag natuurlijk hoe betrouwbaar en daardoor nuttig die verklaring is als die afkomstig is van de dochter van de beschuldigde.

Gezondheidsklachten

In de verklaring vertelt Janke ook dat er nog andere gevolgen zijn van de hele toestand. "Mijn man en ons gezin raakt dit allemaal zeer, zowel mentaal als fysiek. Ik wil mij op dit moment hard maken voor mijn gezin en man". De affaire was vijftien jaar geleden al verwerkt, schrijft Janke, dat het nu weer wordt opgerakeld vindt ze dan ook "heel erg". Tom Egbers was al eerder enige tijd afwezig bij NOS Sport ten gevolge van een hartaanval.

Bron: ANP / Veronica Superguide