Jack van Gelder betrokken bij twee incidenten grensoverschrijdend gedrag NOS Sport

Een tijd geleden kwamen er diverse meldingen van grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport binnen. Ondertussen zijn de meldingen enorm toegenomen en is er een extern onderzoek gestart. Minstens twee van die meldingen gaan over Jack van Gelder. De oud-presentator van NOS Sport geeft het zelf toe in HLF8: "Een opmerkelijk verhaal."

Jack van Gelder

Er zijn verschillende meldingen gedaan over Jack van Gelder bij externe vertrouwenspersonen van NOS. De presentator (die eerder nog enorm schrok van de incidenten) komt er nu zelf mee naar buiten, omdat de meldingen ook terugkomen in een onthullend Volkskrant-artikel. De krant zoekt alle incidenten rondom NOS Sport uit. 

In bad

Het eerste incident ging volgens hem over collega-presentatrice die Jack telefonisch vroeg of hij haar mentor wilde zijn terwijl hijzelf in bad zat: "Een opmerkelijk verhaal. Zij vroeg toen of ik haar mentor wilde zijn. En toen zou ik de opmerking hebben gemaakt: 'Als je bij me in bad komt zitten, prima'. Nou, dat is voor mij een grap, alleen is dat bij haar behoorlijk hard aangekomen." Hij heeft het zelf nooit gezien als grensoverschrijdend gedrag. "Het was misschien een misplaatste grap", vertelt Jack aan tafel bij HLF8. Hoewel de Volkskrant de presentatrice bij haar volledige naam zal noemen, wil hij dat op dit moment niet doen. 

Felle discussie

Bij het vermeende tweede incident zou Jack een collega 'hoer' of iets in die trant hebben genoemd. Dat zou volgens hem zijn gebeurd in een felle discussie over het EK in 2012. "We zeggen allemaal wel eens wat in een opwelling", zegt de presentator daarover. Tot slot vertelt Jack dat hij het nogal gek vindt dat hij zelf nog niet is benaderd door die vertrouwenspersonen: "Maar hoe ik het nu vertel, zo is het gegaan. En ik zal dat ook niet anders vertellen."

'Kleine honderd meldingen'

Het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport is inmiddels in volle gang. De externe vertrouwenspersonen hebben in totaal 'een kleine honderd' meldingen binnen gekregen. Op NPO Radio 1 vertelt NOS-directeur Gerard Timmer dat deze meldingen afkomstig zijn van collega's, maar ook oud-collega's en medewerkers van bedrijven waar de redactie mee werkt. 

HLF8 is iedere werkdag om 19:30 te zien op SBS6.