Tom Egbers over affaire bij Khalid & Sophie: ‘We zoenden alleen’

Tom Egbers schoof aan bij Khalid & Sophie om zijn kant van het verhaal over de misstanden bij NOS Sport te vertellen. Hij vertelt over zijn affaire, waarbij het volgens hem alleen bij zoenen bleef.

tom egbers Khalid en Sophie

Tom Egbers slaapt niet

Tom schoof zopas echter toch aan bij Khalid & Sophie. Hij vertelt dat hij niet slaapt en ‘verteerd wordt door verdriet over wat er nu gebeurt’. Het klopt dat Tom thuiszat met de gordijnen dicht, omdat hij zich schaamt. “Als je afgeschilderd wordt, zoals ik word afgeschilderd; ik hoop toch dat ik die man niet ben. Ik durf wel de verzekering te geven dat ik die man niet ben, maar het is heel moeilijk om mensen onder ogen te komen. Je weet wat mensen denken, kunnen denken.

'Duistere periodes'

Tom vertelt ‘duistere periodes’ gekend te hebben, waarin hij ‘zichzelf niet was en ongelukkig was’. In die periodes heeft hij inderdaad een aantal affaires gehad, ook met de bewuste stagiaire. “Ze was goed, ze was leuk, ze was geestig”, zo blikt Tom terug. Omdat de jonge vrouw vlak bij Tom woonde, bracht hij haar vaak thuis. De twee klikten goed, ze waren gelijkgestemden. Het was echter geen ‘seksuele relatie’, de twee zoenden alleen.

Tom verbreekt de affaire

Na drie jaar verbrak Tom de relatie vanwege schuldgevoel naar zijn gezin. “Dat heeft zij niet kunnen accepteren”, stelt hij. “Zij bleef mij toch berichten sturen.” Daarna ontdekte Toms vrouw de relatie. Janke besloot de stagiaire te confronteren, waarna de situatie escaleerde. Volgens Tom heeft de stagiaire toen ‘explosieve en onjuiste’ dingen gezegd. “En toen ontplofte ik. (…) Toen heb ik gezegd: ‘Ik ga nooit meer een onderwerp met jou maken.’

Doodsbedreiging

Tom geeft toe de stagiaire uit woede inderdaad uitgescholden te hebben. Hij had dat echter nooit in het bijzijn van anderen mogen doen. De doodsbedreiging ontkent hij echter, ook heeft hij haar nooit lastiggevallen. “Waarom zou ik dat doen? Ik heb de relatie beëindigd.” Tom vertelt naar zijn bazen te zijn gestapt om hen in te lichten over de ‘onwerkbare’ situatie. Hij kreeg te horen dat de twee het samen op moesten lossen.

'Er is al veel verbeterd'

Tom heeft daarna nooit weer een relatie op de werkvloer gehad. Hij vond het ook niet leuk om te lezen dat de hoofdredactie vrouwelijke medewerkers voor hem waarschuwden. Bij navraag door Tom konden zij zich dat voorval met Aïcha Marghadi echter niet herinneren. Hij herkent het geschetste beeld over de cultuur sowieso niet. Wel geeft hij toe dat de cultuur vroeger anders was. Hij spreekt over ‘cowboys’. “Er werken nu heel veel meer vrouwen. (…) Er is al veel verbeterd.

Tom wil in gesprek

Tom hekelt het artikel in de Volkskrant, dat volgens hem te diep in ‘privékwesties’ duikt en ‘niet fair’ is. Volgens hem draagt het stuk niet bij aan een veilige werksfeer. Wel erkent hij dat er dingen beter moeten bij NOS Sport. "Mochten er mensen zijn die zich door mij onveilig hebben gevoeld (…), dan wil ik desgewenst graag met die mensen in gesprek. Maar na vier decennia bij het grofvuil gezet worden, dat laat ik niet zomaar gebeuren."

Khalid & Sophie zie je elke werkdag om 19.00 uur op NPO 1.