• Stranger Things
  • Brandende Vraag

Het einde van Stranger Things seizoen 4 uitgelegd

Millie Bobby Brown

We hebben er drie jaar op moeten wachten, maar seizoen 4 van Netflix' hitserie Stranger Things is er absoluut weer eentje voor in de boeken. Met de bizarre lengtes van de afleveringen wordt het lange wachten dubbel en dwars beloond. En hoe! Wij nemen het einde van Stranger Things 4 met je door. Let op: spoilers!

Volume 2 van het vierde seizoen kwam vrijdag 1 juli dan eindelijk op Netflix. De eerste zeven afleveringen konden we op 27 mei al bewonderen, maar de streamingdienst voegt er nog twee afleveringen aan toe om het verhaal af te maken (gevolgd door een storing bij Netflix). En met een extra tijd van bijna 4 uur (!) is er ook weer genoeg gebeurd. 

Vecna

Waar waren we? We maakten kennis met Vecna (001/Henry Creel); de monsterlijke schurk in dit seizoen. Hij was net zoals Eleven een product van Dr. Brenners experimenten. El maakte korte metten met zijn bizarre krachten en wist One te verbannen naar de Upside Down. Plottwist: hiermee maakte de jonge griet meteen de poort naar deze alternatieve wereld open, zoals we in seizoen 1 al zien. 

De Hawkins-groep is dit seizoen opgedeeld in vier verhaallijnen. Jim zit in Rusland met Joyce en Murray, Mike, Will en Jonathan in sunny California, Steve is weer aan het babysitten samen met Nancy en Robin, en we zien hoe Eleven weer terug is in een lab ergens in de woestijn met de enge Papa. Ondertussen moordt de meedogenloze Vecna erop los in Hawkins om zijn eigen poorten naar de Upside Down te openen. Max is er daar eentje van, hoewel Kate Bush haar gelukkig wist te redden in Volume 1

 

Max

De Hawkins-groep heeft een plan om Vecna met de grond gelijk te maken en betreden daarom de Upside Down. Max probeert het monster af te leiden door zich aan te bieden als aas, terwijl de rest het plan kan uitvoeren (met hulp van Eleven vanuit een vrieskist in Cali en Hopper die vecht met Demogorgons vanuit de gevangenis in Rusland). 

Dat gaat niet al te best. Max wordt meegezogen in de alternatieve werkelijkheid van Vecna en komt daar bijna niet meer uit. De roodharige tiener breekt al haar botten en verliest haar zicht, om vervolgens maar nét aan de dood te ontsnappen. Nu Max in coma ligt, is het nog maar de vraag of ze wakker gaat worden voor seizoen vijf. 

Eddie

Na het verlies van Barb in seizoen 1, de geliefde Bob in seizoen 2 en de lieve Rus Alexei (of Smirnoff, hoe Jim Hopper hem noemde) in seizoen 3, moeten we ook dit seizoen weer afscheid nemen van een spraakmakende favoriet. We maakten kennis met de excentrieke Eddie Munson als leider van de Hellfire Club, maar hoewel de naam anders doet vermoeden, is Eddie toch wel echt 'n lieverdje.

De makers van Stranger Things lijken veel plezier te halen uit het doden van onze favorieten, want ook Eddie moest in een heroïsche strijd afscheid nemen van Hawkins. Ook Dr. Brenner (Papa van Eleven) overleeft dit seizoen niet en wordt neergeschoten tijdens de ontsnapping uit het lab. 

Poorten

Hoewel Vecna vier succesvolle moorden nodig had om een eeuwige poort van de Upside Down naar Hawkins te openen, leek de hartstilstand van Max (samen met drie andere meedogenloze moorden) daar genoeg voor te zijn. We zien Hawkins in puin (voor het 'gewone publiek' is bekend dat het stadje is getroffen door een heftige aardbeving, maar wij weten wel beter) en een hereniging van alle personages in de laatste scène.

Een ding is zeker: ze zijn absoluut nog niet klaar met de monsterlijke wereld. Want ook blijft nog onduidelijk of Vecna de aanval van Steve, Robin en Nancy heeft overleefd. Volgens Will leeft Vecna nog, want zoals in de eerdere seizoenen kan hij de aanwezigheid van de schurk voelen in elke zenuw van zijn lichaam. Dat is niet al te best en de ondergang van het rustige stadje Hawkins lijkt nu dichterbij dan ooit. Wat een cliffhanger!

Seizoen 5

Genoeg voer voor het vijfde seizoen die waarschijnlijk nog even op zich laat wachten. Helaas voor ons is dat ook meteen het einde van de succesvolle serie op Netflix en moeten we echt afscheid nemen van onze geliefde personages. Jammer, want we hadden nog zeker wat meer willen zien van de Hawkins-groep die het opneemt tegen enge Demodogs of verschrikkelijke Demobats. Toch gaat Stranger Things na seizoen 5 richting de Upside Down, om nooit meer terug te keren...

 

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.