Samantha Steenwijk in De Verraders

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Samantha Steenwijk in De Verraders

Samantha Steenwijk enorm verbaasd na Verraders-kritiek

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

De Verraders-winnares Samantha Steenwijk - die in de tweede helft van RTL 4's kijkcijferhit een van de verraders was - kwam van een koude kermis thuis. Ze kreeg enorm veel kritiek van boze kijkers, maar zelf was ze ervan overtuigd dat ze een held was.

Lees hier ook ons interview met de andere Verraders-winnares, Chatilla."Ik heb het totaal niet zien aankomen", vertelt Samantha wanneer we haar bellen om na te praten over die zinderende finale en de bak ellende die over haar werd uitgestort op social media. "Ik wist niet wat ik meemaakte. Het kwam voor mij als een totale verrassing dat de verraders van het eerste uur zoveel sympathie kregen."

'Robin Hood'

De zangeres zag zichzelf juist als een soort 'Robin Hood'. Ze sloot van begin af aan een bondje met enkele dames, waaronder Chatilla van Grinsven, met wie ze uiteindelijk zelfs de finale won. "Ik ben de held van het spel, dacht ik tijdens de opnames. Omdat ik mijn bondje van dag één niet in de steek heb gelaten."

Samantha Steenwijk enorm verbaasd na Verraders-kritiek

Doodsbedreigingen

Dat pakte...  anders uit. Veel kijkers haalden uit naar Samantha, die de 'getrouwen' meehielp de verraders eruit te gooien, terwijl ze zelf een verrader was. Ze kreeg zelfs doodsbedreigingen. "Dat voelde heel benauwend. Ik kon me eigenlijk niet echt verweren omdat je over het verdere verloop van het spel natuurlijk niets mag zeggen. Ik stond met mijn rug tegen de muur."Maar nee, zo geeft ze toe: "Ik ben niet een of andere moordmachine". Dat beeld zou je misschien wel krijgen, zo beaamt Samantha. "Het geeft in die zin wel een vertekend beeld. In werkelijkheid ben ik best vaak gebroken, tot tranen toe. Maar dat lieten ze niet zien. Snap ik ook wel: je hebt natuurlijk ook een 'bad guy' nodig. Dat is simpelweg spannender voor de kijker. Maar als die momenten er wel in hadden gezeten, was er misschien voor mij ook wat meer sympathie gekomen."

Samantha Steenwijk enorm verbaasd na Verraders-kritiek

Nazorg

Tijdens het spel loog Samantha zelfs tegen haar eigen vrouw Daisy. "Ik wilde haar niet in de positie brengen om per ongeluk iets te verklappen als ik met haar stond te bellen waar andere kandidaten bij stonden, bijvoorbeeld. Dus heb ik haar niet verteld dat ik op een gegeven moment Verrader was." Dit ging haar allemaal niet in de koude kleren zitten."Ik kan eerlijk zeggen dat ik een goed mens ben, haha. Liegen in het echte leven kan ik niet, dus dit was best tegennatuurlijk." Gelukkig stond er na afloop een heel team klaar om haar op te vangen, ook in de periode van de doodsbedreigingen. "Tot op de dag van vandaag krijg ik hulp, ook van een psycholoog", legt Samantha uit. "Dus alle credits naar RTL; die hebben dat echt goed begeleid."

Niet eens met kritiek op de finale

De nodige kijkers vonden de finale van gisteren een anticlimax. Een verrader en een getrouwe die samen wonnen; een beetje gek, sneerden ze. De rol van de verrader kreeg niet echt een betekenis in het eindspel, vonden ze. En een verrader die uiteindelijk niet voor het 'ultieme verraad' koos? Ook raar. Volgens Samantha slaat die kritiek echter nergens op.

De Verraders is geen Wie is de Mol?

"Ik snap dat mensen een soort verwachtingspatroon hadden. De Verraders werd vooraf nogal vergeleken met Wie is de Mol?." Onterecht, zo vindt Samantha. "De spelregels waren van begin af aan hartstikke duidelijk. En kijkers moeten zich ook realiseren dat het niet alleen 'verraders' tegen 'getrouwen' was. Het is één groot spel en mensen kunnen daar binnenin ook nog verschillende rollen aannemen."

Dus: een verrader die haar bondje met een getrouwe tot aan de finale volhoudt? "Dat is ook gewoon het spel", concludeert Samantha. En hoe zit het met de zilverschat? Die hebben Chatilla en Samantha uiteindelijk ook deels aan verliezend finalist Loiza gegeven. Want: "Samen uit, samen thuis."

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder