Roxane Knetemann in Vandaag Inside

Veronica Superguide logo
Roxane Knetemann in Vandaag Inside
BN'ersVI

Roxane Knetemann: ‘BN’er-wereld is niets voor mij’

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Ze is al lang niet meer alleen ‘de dochter van’. Roxane Knetemann is niet meer weg te denken bij het vrouwenwielrennen van Studio Sport. Ook in Vandaag Inside speelt ze als sidekick een steeds grotere rol. Hoe kwam de ex-wielrenster toch aan die baantjes? 

“Ik dacht op een dag: ik ga bij Studio Sport solliciteren. Het was in 2019, in mijn laatste jaar als profwielrenner, en het vrouwenwielrennen zat behoorlijk in de lift. Ik dacht: misschien hebben ze wel iemand nodig als co-commentator. Geen idee of ik dat kon, maar het leek me leuk. Toen heb ik Joost de Vries, een van de chefs van NOS Sport, een brief geschreven. Zijn antwoord kwam snel: ‘Nee, helaas.’ Ze waren al voorzien. Twee maanden later belde hij me op, of ik toch een keer naar Hilversum wilde komen. Weer twee weken later begon het EK wegwielrennen in Alkmaar. Ik kon meteen beginnen, ben er zo in gerold.”

Avondetappe 

“Vorig jaar was ik een paar keer te gast in De Avondetappe bij Dione (de Graaff, red.) en ik werd vrij snel gevraagd om een analyse te doen na een Tour-etappe. Dat vind ik supertof. Het is niet zo dat ik denk: goed dat ze het mij laten doen, want er moeten meer vrouwen zichtbaar zijn. Ik vind het wel heel leuk om iets toe te voegen wat er nog niet is. Als ik die eerste uitzending terugluister, vind ik wel dat ik te veel praat.”

“Ik kan zo enthousiast worden van wielrennen en wil de kijker dan meetrekken in mijn beleving, dat is een gevaar. Ik heb geleerd dat je niet altijd hoeft te zenden en ook de beelden voor zich kunt laten spreken, je kunt beperken tot wat achtergrondinformatie. Wat dat betreft is er al veel veranderd. Als ik ga stuiteren, dan weet ik me tegenwoordig te beheersen. Daar heeft de NOS me echt mee geholpen.”

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Leermeester

“Ik heb veel gesprekken gehad met Joost de Vries, en Dione is goud. Zo fijn dat ik dit jaar weer een paar keer bij haar aan tafel mag aanschuiven. En ik doe bij het vrouwenwielrennen vaak het commentaar met Danny Nelissen. Ik vraag hem vaak om feedback en eerst stuurde hij vier A4’tjes. Nu zijn dat nog maar een paar opmerkingen. Tegen Herman van der Zandt, bij wie ik dit jaar weer een paar keer aan de finish sta, zei ik: ‘Waar ga ik het nog over hebben als ik elke dag tweeënhalf uur commentaar moet geven?’ Nou, dan doet-ie wat suggesties zonder te zeggen wat ik móét doen. Ja, het zijn fijne mensen om mee te werken. Ik heb ook veel respect voor Maarten Ducrot, Stef Clement en Joris van den Berg, die soms zes of acht uur moeten volpraten. Pure topsport.”

Succes bij Vandaag Inside

“Ik werd gebeld door de redactie, of ik een nabeschouwing van Omloop Het Nieuwsblad wilde doen, de start van het wielerseizoen. Blijkbaar beviel ik, want ik werd vaker gevraagd. Natuurlijk ging ik er met knikkende knieën heen, want ik ken de reputatie van het programma en lees ook het geschreeuw van kijkers op Twitter. Ze kunnen je met de grond gelijk maken, die mannen. Maar tegen mij zijn ze heel vriendelijk en ik voel me er enorm welkom.”

“Weet je, de tv-wereld is supermooi, maar ik voel me er soms niet op mijn plek. Dan heb ik het niet over de NOS of VI, maar in talkshows met BN’ers. Ik ben super ‘down to earth’ en stiekem best introvert. Dan zie ik die BN’ers met hun kolossale gedrag… Het is mijn wereld niet. Ik zeg niet dat ze nep zijn, maar het is toch wel veel uiterlijk vertoon. Zien en gezien worden, daar heb ik echt niets mee. En dat is best gek, want ik word ook bekeken door heel veel mensen. Intussen word ik echt gehypet. Door het programma, maar ook door de kijkers. Ik had 9.000 volgers op Instagram, nu, zes weken na mijn debuut bij VI: 17.000. Dat is niet normaal. En in de supermarkt word ik herkend. Best gek voor iemand die af en toe over fietsen praat.”

Achternaam

“Natuurlijk heeft mijn achternaam geholpen. Ik vond het heel vervelend als mensen refereerden aan die naam toen ik wielrenner was, want het trappen ging er echt niet makkelijker door. In de media werkt het anders en ik heb veel te danken aan wie mijn vader (wereldkampioen en veelvuldig Tour-deelnemer Gerrie, red.) was. Toch moet ik het allemaal zelf doen. En de NOS heeft mij ook niet benaderd omdat ik Knetemann heet, ik heb hén benaderd. VI is pas gekomen nadat ik al twee jaar op tv te zien was. Maar het heeft zeker voordelen, die naam. Ik draag hem met trots.”

Tour de France 2022

De Tour en de NOS: what’s new? Om te beginnen: er is nu ook een Tour voor vrouwen. Van 24 juli (de dag dat de mannen in Parijs aankomen) tot 31 juli gaan Annemiek van Vleuten cs. op jacht naar het felbegeerde gele trui. Op de slotdag komen de rensters aan op La Planche des Belles Filles, de 'plank van de mooie meisjes’. Tijdens de Tour voor de mannen (1-24 juli) is zowel De Avondetappe als Herman van der Zandt – die bij de finish zal staan – weer op locatie aanwezig. Ook zal in Hilversum in het Instituut voor Beeld en Geluid het Tour-Café worden geopend, van waaruit Radio Tour de France live wordt uitgezonden. Iedereen is welkom en je mag zelfs je racefiets binnen neerzetten.

Lees verder