Wolfgang Petersen

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Wolfgang Petersen
Hollywood

Regisseur Wolfgang Petersen (The NeverEnding Story) overleden

|
|

Laatste update:

De Duitse regisseur Wolfgang Petersen is op 81-jarige leeftijd overleden. Petersen maakte in 1981 Das Boot: één van de beste (anti-)oorlogsfilms ooit gemaakt. De regisseur vergaarde verder roem met hits als Troy (2006), The NeverEnding Story (1984), In the Line of Fire (1993) en Airforce One (1997).

Petersen maakte in de jaren 70 al verschillende kunstzinnige films, en kreeg daarna het roer van de beroemde duikboot U-96 in handen. Destijds was de oorlogsfilm Das Boot de duurste Duitse film ooit. De beklemmende thriller was niet direct een hit, maar nadat de film zes keer genomineerd werd voor een Oscar trokken Amerikanen massaal naar de bioscoop om de film alsnog te zien.

Een paar jaar later had Petersen wéér succes, met de fantasyfilm NeverEnding Story. In de jaren 80 beschadigde dit avontuur heel wat tere kinderzieltjes, en recent kwam de film weer even helemaal terug omdat de titelsong een belangrijke rol had in de Netflix-hit Stranger Things.

Cultklassiekers en megahits

In de jaren 90 werkte Petersen vooral aan grimmige thrillers als In The Line of Fire (met Clint Eastwood), Outbreak (met Dustin Hoffman en Morgan Freeman) én de kolderieke actiefilm Airforce One. Na succesvolle, maar minder hoog aangeslagen films als The Perfect Storm en Troy was Petersen de laatste jaren bijna niet meer actief als regisseur.

Vandaag maakte een vertegenwoordiger van Wolfgang Petersen dat hij op 12 augustus overleed aan alvleesklierkanker. De gevierde regisseur is 81 jaar geworden.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder