Feeling lucky: de 7 beste rollen van Clint Eastwood

Door Redactie
Feeling lucky: de 7 beste rollen van Clint Eastwood

Deze week gaat The Mule in première, een nieuw misdaaddrama van en met Clint Eastwood. Wij blikken terug op de beste rollen van deze Hollywood-legende!

7. Absolute Power (1997)

In Absolute Power speelt Clint Eastwood een juwelendief die tijdens een kraak ongewild getuige is van de moord op een minnares van de president. Tot overmaat van ramp wordt de inbreker verdacht van de misdaad. Absolute Power is een puike thriller, die nog eens extra glans krijgt door de uitstekende cast. Eastwood wordt namelijk bijgestaan door acteerkanonnen als Gene Hackman en Ed Harris.

6. Gran Torino (2008)

Ook in Gran Torino tekende Clint voor de regie én de hoofdrol. In dit aangrijpende drama ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen de knorrige oorlogsveteraan Walt en een tiener die zijn geliefde auto, de Gran Torino uit de titel, probeert te stelen. Leuk weetje: de retriever van Walt is in het echt de hond van Eastwood!

Feeling lucky: de 7 beste rollen van Clint Eastwood

5. In the Line of Fire (1993)

In deze uitstekende actiethriller van Wolfgang Petersen (Das Boot) speelt de viervoudig Oscarwinnaar een veiligheidsagent, die een aanslag op de president door een sluwe scherpschutter moet zien te voorkomen. Eastwood is prima op dreef in de hoofdrol, maar het is John Malkovich als doorgedraaide terrorist die de show steelt! Deze acteur werd dan ook beloond met een Oscarnominatie voor zijn schurkenrol!

4. Escape from Alcatraz

Clint Eastwood werkte vijf keer samen met regisseur Don Siegel en dat leverde een paar van zijn beste films op! Zo ook het op ware gebeurtenissen gebaseerde gevangenisdrama Escape from Alcatraz. Hierin speelt Clint een gedetineerde die een van de spectaculairste ontsnappingen uit de geschiedenis beraamt. Tegenwoordig is Alcatraz is toeristische attractie en een van de meest gestelde vragen tijdens de rondleidingen is nog altijd: ‘Waar is de cel van Clint Eastwood?’

Feeling lucky: de 7 beste rollen van Clint Eastwood

3. Dirty Harry (1971)

De politieman die niet volgens de regels speelt is inmiddels een van de grootste filmclichés in Hollywood. Maar Clint Eastwood legde de basis voor dit personage in zijn rol als ‘Dirty’ Harry Callahan, een politie-inspecteur die dezelfde gewelddadige middelen inzet als de criminelen die hij opjaagt. Dirty Harry was meteen een hit en er verschenen vier prima vervolgen met Eastwood in de rol van de losgeslagen agent!

2. Unforgiven (1992)

In Unforgiven keert de Hollywood-legende terug naar zijn cowboyroots. In deze stijlvolle western speelt Eastwood een gepensioneerde revolverheld die nog in de herfst van zijn leven nog één keer in actie moet komen. Eastwood werd bekroond met een Oscar voor beste film en beste regie. De Oscar-nominatie voor beste mannelijke hoofdrolspeler werd helaas niet verzilverd.

1. The Good, the Bad and the Ugly (1966)

Hier hadden meer spaghettiwesterns uit die periode kunnen staan, maar zijn rol als Blondie in The Good, The Bad and the Ugly is wel zijn meest iconische personage. In deze grimmige western gaan drie cowboys op zoek naar een goudschat die ergens in de woestijn begraven zou liggen. De reden waarom Clint altijd zo smerig kijkt in deze westerns? Hij had naar verluidt een bloedhekel aan de sigaren die hij moest roken in deze rollen!

Feeling lucky: de 7 beste rollen van Clint Eastwood

The Mule draait vanaf komende donderdag in de bioscopen.