Rechtbank kent Patricia Paay schadevergoeding toe inzake ‘showergate’

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Rechtbank kent Patricia Paay schadevergoeding toe inzake ‘showergate’

Rechtbank kent Patricia Paay schadevergoeding toe inzake ‘showergate’

|
|

Laatste update:

Geenstijl en een ondeugende twitteraar moeten Patricia Paay 30.000 euro betalen. De rechtbank in Amsterdam oordeelde zojuist dat hun verspreiding van een seksfilmpje, begin 2017, onrechtmatig was.

Wasn’t me

Geenstijl beweerde dat het de video niet zelf openbaar maakte (dat deed een twitteraar met de bijnaam ‘Eendevanger’), maar het bestaande filmpje op de site ‘embedde’. Kortom: iedereen die het filmpje wilde bekijken, kon het al vinden. Daarnaast haalde Geenstijl de link snel weer weg, en zou Paay de video zelf gedeeld hebben met andere mensen. Dit argument veegde de rechtbank van tafel. Paay mag beelden van haar… hobby’s delen met wie ze maar wil, zonder dat iemand anders ze het internet opgooit.

Volgens de rechtbank had Geenstijl, met haar grote bereik, de seksvideo niet mogen faciliteren en aanjagen. Of de site de video daadwerkelijk openbaar maakte was voor de rechtbank niet belangrijk.

Schade

De rechter veroordeelde ‘Eendevanger’ (die het filmpje twitterde) en Geenstijl tot een immateriële schadevergoeding van 30.000 euro. De rechter was het niet eens met Paays claim op materiële schade, waarvoor ze in totaal 4,5 ton eiste. De diva was zó kapot van het uitlekken van het seksfilmpje, dat de lust tot leven haar zowat ontging.

Paays advocaat Johan Langelaar meldde aan het Algemeen Dagblad ‘blij én teleurgesteld te zijn’. Happy omdat de rechter Paay in het gelijk stelde, ontevreden omdat de schadevergoeding te laag zou zijn. Paay en Langelaar overwegen nog of ze in beroep willen gaan, om een hogere vergoeding te eisen.

Lees verder