Mission: Possible - Het bizarre leven van Tom Cruise

Tom Cruise op de première van Top Gun: Maverick

Hij mag dan in juli 60 worden, Tom Cruise doet het geen fractie rustiger aan. Leeftijd, blessures, schandalen: alles lijkt van ‘Teflon Tom’ af te glijden.

De jonge honden van Top Gun: Maverick roepen het stuk voor stuk: ze moeten het afleggen tegen Tom Cruise, die fysiek nog altijd op de toppen van zijn kunnen is. Cruise heeft bijna de pensioengerechtigde leeftijd, maar doet bijna al zijn stunts zelf én speelt prominente actiehoofdrollen.

Het publiek is onverminderd enthousiast: de laatste Mission: Impossible was de best scorende ooit. En dat terwijl Cruise écht wel wat schandalen achter de rug heeft. Door welke magie blijft hij ook bijna veertig jaar na zijn grote doorbraak zo kwiek en relevant?

Vulkanen, ruimtewezens, saunacircuits…

Af en toe een reeksje saunadagen van vijf uur per stuk, volgepompt met een cocktail van vitamines en mineralen om het lijf schoon te spoelen van gifstoffen. Het is hoe topleden van het Scientology-geloof jong, ‘spiritueel gezond’ en fit schijnen te blijven. Schijnen ja, want de omstreden celebritykerk vol verhalen over vulkanen en ruimtewezens is bijzonder geheimzinnig over wat zich er achter gesloten deuren allemaal afspeelt. Hooggeplaatste leden, en dat is Cruise zeker als BFF van kerkleider David Miscavige, zouden zelfs genezende krachten hebben. En eerlijk is eerlijk: als je Tom Cruise in Top Gun: Maverick ziet, zou je het bijna geloven.

Cruise is trouwens wel iets terughoudender over de rol van zijn geloof in zijn carrière. Ik hoor al dertig jaar bij de kerk, zei hij er in 2016 over. “Zonder zou ik niet zijn waar ik ben: het heeft me ontzettend geholpen in mijn leven.” Tegelijkertijd is het naïef om te denken dat Tom Cruise zover is gekomen door een saunacircuitje hier, een bizar geloof daar, en een beetje grootheidswaan.

Rommelig en schandalig

Cruise heeft best wat te verduren gekregen in de afgelopen veertig jaar. Jarenlang werd er haast meer over Toms privéleven dan over zijn werk gesproken. Zo waren er zijn huwelijken met Nicole Kidman en Katie Holmes, met wie hij zijn al net zo veelbesproken dochter Suri (inmiddels 16) kreeg. Nadat Holmes bij hem wegging te midden van nare Scientology-verhalen (ze zou een contract hebben getekend: zij de voogdij over Suri, hij de verzekering dat ze nooit uit de school zou klappen over wat ze wist) waren er geruchten over ‘auditierondes’ voor een nieuwe vriendin of vrouw. Onvergetelijk is ook zijn optreden bij Oprah Winfrey, toen hij als een halve wilde op de bank stond te springen.

Holmes vertrok alweer tien jaar geleden, en sindsdien is er eigenlijk nog maar zelden rumoer geweest rondom Toms liefdesleven. De consensus is dat Tom zelf ook wel inzag dat zijn privéleven zó rommelig en schandalig werd, dat zijn films eronder begonnen te lijden. Dat was niet de bedoeling van Tom, die qua klussen het heft in eigen hand nam.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Eigen baas

Want Tom Cruise is feitelijk eigen baas, op een voor Hollywood vrij unieke manier. Hij produceert zijn eigen films, maar zet altijd nét een paar stappen extra. Dat bleek wel toen een woede-uitbarsting van hem uitlekte op de set van MI7. Iemand had zich niet aan het pandemieprotocol gehouden en Tom was razend. Wisten ze wel hoeveel geld en banen er op het spel stonden? Tom weet het exact: hij werkt samen met de studio aan al zijn films, zeker de Mission: Impossibles. Cruise gaat over het budget, de casting, de stunts én de verzekeringen (die voor de waaghals enorm in de papieren lopen). Hoewel er altijd verhalen rondgaan over boze studiobazen als Tom weer een nieuw idee heeft, trekken ze graag de portemonnee. Hij weet wat zijn publiek wil, en dat is onbetaalbaar.

Magische lefgozer

Cruise zet alles op alles voor de kijker. Hij beklimt het hoogste gebouw ter wereld, hangt aan opstijgende vliegtuigen en stort zich op een motor van kliffen in Noorwegen. Hij gebruikt zo min mogelijk special effects: de magie bestaat grotendeels uit zijn eigen lef.

Voor al die toewijding krijgt hij natuurlijk ook vorstelijk betaald: Cruise zou de enige acteur op aarde zijn die meer verdient aan zijn films dan de studio voor wie hij ze maakt, zo kopte The Hollywood Reporter onlangs. Zijn monsterdeal: hij krijgt een percentage van de totale opbrengst van de film. Zonder dat daar eerst de gemaakte kosten van af worden getrokken.

Tien miljard aan tickets

Hij is het waard, trouwens. De man is ‘box office gold’, met in zijn carrière meer dan tien miljard dollar aan verkochte bioscoopkaartjes. Daar kunnen een paar skeletten in zijn kast duidelijk niet tegenop. Volgend jaar komt Mission: Impossible 7 uit, een jaar later volgt nummertje 8. Naar verluidt zullen het zijn twee laatste missies zijn, al weet je het met Cruise natuurlijk nooit…

Collega Simon Pegg, die al sinds Mission: Impossible III samenwerkt met de acteur, begint er zo langzamerhand voor te duimen dat hij inderdaad een keer van stoppen weet. Al is het maar voor de gemoedsrust van zijn collega’s. Pegg: “Als je de film kijkt en Tom al die stunts ziet doen, is het natuurlijk vreselijk spannend. Maar je weet als kijker ook dat hij het overleefd heeft. Als wij hem die stunt zien doen, hebben we geen idee of hij het gaat overleven. Dan rijdt hij gewoon met een motor van een klif af en moeten we wachten tot het verlossende woord komt. Doodeng vind ik dat.”

Top Gun: Maverick draait nú in de bioscoop

 

Tekst: Claudia Witteveen

Dit verhaal is afkomstig uit Veronica Superguide nummer 22. Niets missen? Sluit dan voordelig een abonnement af!