Jack van Gelder sneert in HLF8 naar oud-collega’s NOS Sport

Voor het eerst sinds het NOS Sport-schandaal was Jack van Gelder weer te zien op tv. De presentator nam in HLF8 bepaald geen blad voor de mond over de giftige werksfeer op de redactie en zijn vermeende rol hierin.

Jack van Gelder in HLF8
© SBS

Wanneer Hélène Hendriks vraagt waarom Jack er vorige week niet (en nu weer wel) zit, legt Jack uit dat hij even rust wilde. "Ik moest het allemaal even verwerken, ik heb goed nagedacht." De afgelopen week is 'zwaar' geweest voor hem, vertelt hij. 

Foto in de krant

“Dat je opeens een foto van jezelf ziet in de krant met iets wat heel breed speelt met een voorbeeld wat daar niet bij past.” Jack doelt op de aantijging dat hij een collega ‘hoer’ zou hebben genoemd en een ander in bad zou hebben uitgenodigd. Volgens hem passen deze 'incidenten' niet binnen het bredere verhaal over de giftige werksfeer. 

Tom Egbers

Met Tom Egbers heeft hij geen contact. Wel zag hij hoe zijn oud-collega bij Khalid uitgebreid vertelde over zijn affaire. Hélène vroeg zich af wat Jack daarvan vond. “Dat hou ik voor mezelf, ik vond het moedig dat hij daar is gaan zitten, maar ik geef er geen waardeoordeel over.”

'Absoluut niet'

Wanneer Hélène een fragment laat zien waarin Tom aan Khalid uitlegt hoe giftig die sfeer op de redactie is geweest, laat Jack duidelijk blijken dat dit voor hem geen ‘herkenning’ oplevert. “Absoluut niet. Ik was nooit op de redactie, ik had niet eens een eigen bureau. Ik begrijp wel dat er heel veel is gebeurd, dus ik ben benieuwd of men dan verder komt dan anonieme bronnen.”

Geen gehoor

Over de hoofdredactie van NOS Sport is Jack niet te spreken. “Als zij ooit goed hadden ingegrepen en in de incidenten waren gedoken dan hadden we hier niet hoeven zitten.” Dat is volgens Jack de realiteit. “Er had veel voorkomen kunnen worden, er hebben mensen aangeklopt maar daar is geen gehoor aan gegeven.”

Reacties

Jack laat weten heel veel reacties te hebben gekregen. “Ook van mensen waar je het niet van verwacht, van alle lagen van de samenleving." Zelf heeft hij ook contact opgenomen met een van zijn 'slachtoffers' en zijn excuses aangeboden. Daar wil hij het bij laten.  

HLF8 is iedere werkdag om 19:30 uur te zien op SBS6.