Hoe Star Wars zich al 45 jaar opnieuw uitvindt

Science-fiction is niet voor iedereen weggelegd, maar Star Wars? Dat kennen we wel! Al 45 jaar lang zijn de films en series een groot succes. Hoe komt dat toch? Redacteur Peter Koelewijn is groot fan van de serie en deelt het geheim.

Star Wars Darth Vader

2022 is bijna ten einde en Disney kan tevreden de 45 kaarsjes van hun Star Wars-taart blazen. De franchise staat er goed voor met een paar prima series die dit jaar op Disney+ verschenen: The Book of Boba Fett en Obi-Wan Kenobi om precies te zijn. Star Wars sloot zelfs uitstekend af met de onverwachte hit Andor. Die kreeg hoge cijfers van critici én heeft zelfs nominaties voor de beste serie van het jaar. Wat is er veranderd?

Eenvoudig verhaal

Disney kocht in 2012 de Star Wars-franchise voor het oren klapperende bedrag van 4,05 miljard dollar. George Lucas, de bedenker en maker van de eerste films, was er wel klaar mee. Zijn laatste drie Star Wars-films (bekend als de ‘prequel-trilogie’) werden neergesabeld door een groot deel van de fans. Ze vonden de personages saai, het verhaal verwarrend en waarom werd er zoveel over politiek gepraat? Waarom kon het niet een tof verhaal zijn over een simpele held (Luke Skywalker) die superkrachten krijgt (The Force) en de schurk verslaat (Darth Vader)?

The Mandalorian
© Disney

Te veel nostalgie

Disney ging door de kritische fans volledig op de nostalgietoer met z’n eerste Star Wars-films. Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher en nog veel meer oude bekenden keerden terug om de nieuwe generatie helden te helpen in The Force Awakens. Toch miste er iets. De hoofdpersonages leken wel heel erg veel op hun oudere tegenhangers. Er was een Darth Vader-achtig figuur (Kylo Ren) en er moest een nóg grotere Death Star worden vernietigd.

Star Wars op Disney+

Na tegenvallende resultaten van de laatste Star Wars-films (de spin-off film Solo: A Star Wars Story was zelfs een regelrechte flop!) ging Disney terug naar het tekenbord. Daaruit kwam onder andere The Mandalorian: een western-achtig avontuur voor Disney+, over een huurmoordenaar (gespeeld door Pedro Pascal) die de kleine groene alien Grogu moet beschermen. Uitstekend en heel anders dan de films!

De Star Wars-prequels gered?

The Book of Boba Fett borduurt daarop voort, terwijl Obi-Wan Kenobi juist teruggrijpt naar de Star Wars-prequels, over hoe Anakin Skywalker Darth Vader werd. Klinkt uitgekauwd maar met bijna chirurgische precisie brengt het wat hoognodige diepte in de oude jedi Obi-Wan en zijn gevallen leerling Anakin. Een vaak gehoord kritiekpunt van Star Wars-fans was dat de personages in de prequelfilms geen reet aan zijn, maar acteurs Ewan McGegor en Hayden Christensen krijgen een tweede kans, en bewijzen voor eens en voor altijd dat ze Obi-Wan en Anakin prima kunnen spelen.

Andor de verrassing

Tot slot vloog Andor bijna onder de radar. Waarschijnlijk omdat de Disney+ serie weinig grote namen heeft en gaat over Cassian Andor, een bijpersonage uit de spin-off film Star Wars: Rogue One. Dat schreeuwt ‘alleen voor de fans’, maar eigenlijk is Andor een spionagethriller voor een breed publiek! Het gaat over het ontstaan van een verzetsbeweging onder het fascistische juk van The Empire, en hoe dat zowel de rebellen als de inwoners van het keizerrijk verandert. Een beetje wat George Lucas al met zijn prequelfilms wilde doen, maar dan 100 keer genuanceerder!

Andor
© Disney

Het geheim van Star Wars’ succes

Dat staat erg ver van het kinderlijk eenvoudige verhaal waarmee Star Wars 45 jaar geleden doorbrak. Disney heeft voor 2023 The Mandalorian seizoen 3 op de planning staan er komen ook meer Star Wars-films en animatieseries aan. En het tweede seizoen van Andor is ook al bevestigd. Diversiteit, dat is het geheim achter Star Wars. Nostalgie is best leuk maar op de juiste momenten durft Star Wars zichzelf opnieuw uit te vinden en nieuwe verhalen te vertellen. Vaak met succes. Ga zo door Disney!