John de Bever is één van de weinige gay voetballers

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
John de Bever is één van de weinige gay voetballers

‘Gay eredivisiespelers blijven in de kast’

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Volgens Johan Derksen moeten homoseksuele voetballers gewoon uit de kast komen, maar in de praktijk is dat nog niet zo eenvoudig. Oud-voetballer John de Bever en podcastmaker Jeroen Gortworst reageren in Veronica Superguide op Coming out Colton. Deze Netflix-reeks gaat over de football-speler Colton Underwood, die publiekelijk uit de kast komt.

In Nederland is American football niet zo’n grote sport, maar ook bij het voetballen rust er een flink taboe op homoseksualiteit. In het damesvoetbal kijkt niemand op van lesbische speelsters, maar mannelijke gay voetballers zijn bijna niet te vinden.

Zanger John de Bever was jaren geleden één van de weinige homoseksuele voetballers die er gewoon voor uit kwam. “In mijn tijd wist iedereen dat ik op mannen val, ik heb dat nooit hoeven vertellen. Ik krijg liever ‘homo’ dan ‘je moeder is een hoer’ naar m’n hoofd gesmeten.”

‘Gay voetballers zijn bang voor twee dingen’

John ziet best een Nederlandse versie van Coming out Colton voor zich. “Als er nu een eredivisiespeler uit de kast komt, is dat misschien even wereldnieuws en heb je een paar schreeuwlelijken, maar daarna gaan we weer over tot de orde van de dag.”

Jeroen Gortworst, presentator van de podcast De Schaduwspits, denkt dat een Nederlandse versie van Coming out Colton er voorlopig niet in zit. Volgens Gortworst zíjn er wel gay profvoetballers, maar komen zij hier liever voor uit. ‘Ze blijven in de kast uit angst voor twee dingen: spreekkoren en het missen van carrièrekansen. Ik kan dat begrijpen, maar eigenlijk is het volstrekt belachelijk.’

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Coming out Colton is momenteel te zien op Netflix.

In de Veronica Superguide van deze week vertelt Bobbi Eden over de vooroordelen die ze als ex-pornoactrice tegenkomt: “Een journalist was ooit verbaasd dat ik boeken las.”

Tatum Dagelet werd helemaal ‘paranoïde’ door haar deelname aan Hunted VIPS. Columnist Rob Goossens vraagt zich af waarom Dionne Stax géén ‘gun-factor’ heeft.

De nieuwe Veronica Superguide ligt vanaf vandaag in de winkel.

Lees verder