de 5 mooiste zwaardgevechten in films

Veronica Superguide logo
de 5 mooiste zwaardgevechten in films

En garde! 5 fantastische zwaardgevechten in films

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Sommige mensen houden van karate-films, andere van psychologische thrillers, Maar wat ons betreft hoef je je niet te schamen als je liefhebber bent van een ouderwets potje zwaardvechten. Het gekletter van de degens, dat is op zijn tijd heel rustgevend nietwaar? En als het zwaardgevecht ook nog een mooi uitgedachte choreografie heeft, en lekker veel onderliggende spanningen... Smullen maar.

Goed gelukt

Een zwaarvecht-scène is zo simpel nog niet. Je hebt de choreografie die de acteurs perfect moeten kennen, het tempo moet er goed inblijven, de teksten moeten er nog een beetje naturel uitkomen en ook moet je zorgen dat er niemand per ongeluk een paar vingers verliest. Want zelfs een bot zwaard, daar kan je jezelf nog aardig mee verwonden. Dat alles in beschouwing nemende... Kijk eens naar deze vijf toppers van zwaargevechten, waar mening regisseur nog een puntje aan kan zuigen! (pun intended)

The Princess Bride (Westley vs. Inigo)

Laten we beginnen bij een gouden oude. Een klassieke zwaardvecht-scène uit de Zorro-serie Wat vooral knap is, is het tempo. Die zwaarden tikketakken achter elkaar door. Kun je je voorstellen hoe je twee acteurs zo ver krijgt dat ze dit tempo volhouden, en ook nog acteren tegelijk?

Absoluut vakwerk van de acteurs en trainers. Wist je trouwens dat Tarantino een film gaat maken waarin Zorro opnieuw voorkomt? 

Raiders of the Lost Ark (Indy vs. The Swordsman)

Mogen we dit, technisch gezien, een zwaardgevecht noemen? Eh, nee. Maar hoe briljant! Het verhaal achter deze komische scène in Raiders of the Lost Arc is dat Harrison Ford een buikgriep had en Spielberg vroeg of dat zwaardgevecht misschien even wat korter kon. Of hij die man anders niet gewoon kon neerschieten. 

Of het waar is…? We vragen het ons ten zeerste af. Maar dat maakt de scène niet minder.

Kill Bill (The Bride vs. The Crazy 88’s)

Uiteraard heeft Quentin Tarantino een ijzersterke zwaardvecht-scène die in dit rijtje hoort. The Bride (Uma Thurman) neemt het aan het einde van Kill Bill op tegen de Crazy 88’s in een nachtclub. Het resultaat in Kill Bill is een slacht-extravaganza van jewelste. Bloed spuit, oogballen knallen, ledematen vliegen door de lucht.

Het geheel is bizar, over de top en zeer, zeer vermakelijk. Bovendien is het zwaardvechten technisch gezien erg sterk. Bra-vo. Niet voor niets gaven wij Kill Bill 5 sterren

Troy (Hector vs. Achilles)

Over de kwaliteit van Troy als film kan je discussiëren, maar de vechtscène tussen de held Hector (Eric Bana) en de verwende Achilles (Brad Pitt) is episch. De heren hebben een serieus appeltje met elkaar te schillen in deze klassiek opgezette zwaardvechtscène. Het achtergrondgeluid is een zachte drum, mooi ingetogen en zonder al te veel drama. 

Drama is ook niet nodig, want dat is er al genoeg. Als kijker weet je dat de geweldige Hector geen kans heeft tegen de briljante vechtmachine Achilles. En het gevecht doet gewoon pijn aan je ogen.

CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON (YU SHU LIEN VS. JEN YU)

In het jaar 2000 kwam de film Crouching Tiger, Hidden Dragon uit, en hoewel het klonk als een pijnlijke yoga-pose was het een enorm succes. Omdat het een briljante film was. En dat kwam grotendeels door de fantastische actiescènes. Dat een Kung Fu film er nog fris en indrukwekkend uit kon zien was een godswonder.

Zelfs humor had een plekje in deze film. De mooiste scène is tussen Yu Shu Lien (Michelle Yeoh) en Jen Yu (Ziyi Zhang). De snelheid en gaafheid van de bewegingen is om te janken zo goed. 

Lees verder