Jurassic Park

Veronica Superguide logo
Jurassic Park

15 dingen die je nog niet wist over Jurassic Park

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Alie Sierkstra

Ondanks dat de film inmiddels alweer 28 (!) jaar oud is, zijn er toch nog zat verborgen partyfeitjes over Jurassic Park te vinden. Geloof je ons niet? Wij zetten er als bewijsvoering graag 15 voor je op een rijtje!

1. Zonder ER geen Jurassic Park

Regisseur Steven Spielberg en auteur Michael Crichton werkten samen aan een scenario dat uiteindelijk de televisieserie ER zou worden. Tijdens die samenwerking vroeg Spielberg de schrijver naar de plannen voor zijn volgende boek. Crichton vertelde hem over Jurassic Park. Spielberg besloot meteen naar Universal te stappen om de filmrechten te kopen. Dat gebeurde in mei 1990, zelfs nog voordat het boek überhaupt in de schappen lag!

15 dingen die je nog niet wist over Jurassic Park

2. Richard Attenborough was met acteerpensioen

Richard Attenborough, die InGen-CEO John Hammond speelt, was eigenlijk al bijna 15 jaar gestopt met acteren. Of nou ja, hij hield eigenlijk een lange pauze, waarin hij zich liever bezig hield met regisseren. En niet onverdienstelijk! Zo wist zijn film Gandhi grappig genoeg Spielbergs E.T. te verslaan bij de Oscars. Dat Attenborough zich tijdens zijn acteerpensioen toch liet strikken voor een rol in Jurassic Park kwam omdat Spielberg naar zijn zeggen "de charme van de duivel" had (via Mentalfloss).

15 dingen die je nog niet wist over Jurassic Park

3. Tijgers, alligators en olifanten

Om de brul van de iconische Tyrannosaurus rex vorm te geven, besloten de sounddesigners verschillende geluiden te combineren. Zo is het gebrul van de koning der dinosaurussen samengesteld uit geluiden van babyolifanten, leeuwen en krokodillen! Voor de Velociraptor werden walrussen en dolfijnen gemixt. En dan nog de Dilophosaurus, waarvan het gebrul bestaat uit brulapen, haviken, ratelslangen en zwanen.

4. 15 minuten aan dino’s

Jurassic Park duurt twee uur en zeven minuten. In die twee uur en zeven minuten zijn er echter slechts 15 minuten dino's in beeld te zien! De film is er echter niet minder spannend om. Een truc waar Spielberg groot in is: kijk bijvoorbeeld ook maar eens naar zijn Jaws! Juist door de tijd in beeld te verkorten, is de impact van de dino’s wanneer je ze wél ziet des te groter.

15 dingen die je nog niet wist over Jurassic Park

5. Earth, Wind & Fire

Het idee voor de rimpelingen in het glas water als de T. rex eraan komt stampen, ontstond toen Spielberg lekker naar Earth, Wind & Fire aan het luisteren was in zijn auto. Hij zag zijn koffie toen dezelfde rimpels vertonen. Om het effect op de set te bereiken, werd er onder de auto aan een gitaarsnaar geplukt!

15 dingen die je nog niet wist over Jurassic Park

6. Kinderen vs. T. rex

Herinner je je de scène waarin de T. rex de kinderen Lex (Ariana Richards) en Tim (Joe Mazzello) probeert op te vreten in de jeep? Op een gegeven moment zit er slechts nog een stuk plexiglas tussen de kinderen en de T. rex! Mazzello vertelde Entertainment Weekly dat de scène helemaal niet zo had moeten verlopen. De T. rex kwam blijkbaar verder naar beneden dan verwacht. Zodoende is het gegil van de kinderen ook helemaal echt!

7. Een afscheidscadeau

Aww... Toen het filmen van Jurassic Park erop zat, kregen de castleden een groot, gesigneerd Velociraptor-model cadeau van Spielberg. 

8. De verkeerde mug

De mug die gevangen zit in het barnsteen is een olifantmug. En laat dat nou net de enige mug zijn die geen bloed zuigt! Dat betekent dat zijn bloed helemaal geen dino-dna kon bevatten. Oepsie...

15 dingen die je nog niet wist over Jurassic Park

We hebben een podcast met kijktips!

9. De heldhaftige Jeff Goldblum

Op een gegeven moment probeert Dr. Ian Malcolm (Jeff Goldblum) de Tyrannosaurus Rex weg te lokken van de kinderen. Hij doet dat in navolging van Alan Grant (Sam Neill) met een fakkel. Dat geweldige moment hebben we aan Goldblum zelf te danken! In het originele script (en in het boek) rent Malcolm namelijk weg, net zoals advocaat Donald Gennaro (Martin Ferrero) dat eerder ook al deed. Het leek Goldblum echter beter als zijn karakter iets heldhaftiger zou zijn. En dat was Spielberg blijkbaar helemaal met hem eens!

15 dingen die je nog niet wist over Jurassic Park

10. Met uitsterven bedreigd

Spielberg wilde eerst enkel gebruikmaken van zogenoemde go-motion-animatie, dat we bijvoorbeeld kennen uit de oude King Kong-films. Toen hij echter zag wat er mogelijk was met CGI bedacht de regisseur zich! Grootmeester Phil Tippett (Star Wars) was alleen al ingehuurd om de go-motion te doen... Hij grapte zodoende dat hij op het punt stond om uit te sterven. In het kader van dino’s natuurlijk een enorm toepasselijke opmerking, die Spielberg ook nog eens inspireerde bij het perfectioneren van het script. De zin komt namelijk voorbij in het gesprek tussen Malcolm en Grant over hoe levende dinosaurussen een einde zouden maken aan paleontologie als wetenschap.

11. De grote ruil tussen Tim en Lex

Mensen die het boek ook hebben gelezen, weten ongetwijfeld dat Spielberg de leeftijden van Lex en Tim omgedraaid heeft. In het boek is Tim namelijk de oudste. Die verandering heeft alles te maken met een belofte die Spielberg deed aan Mazzello. Hij werd te jong gevonden voor een rol in Hook. Spielberg zei daarna (via Cinemablend) tegen hem: "Maak je geen zorgen, Joey. Ik ga je deze zomer in een film krijgen." Driemaal raden om welke film het ging.

12. Jeff Goldblum and Laura Dern als setje

Goldblum en Laura Dern (Ellie Sattler) werden stapelverliefd op elkaar tijdens het filmen van Jurassic Park. Het stel was zelfs een poosje verloofd! Helaas kwam er na twee jaar een einde aan de relatie…

15 dingen die je nog niet wist over Jurassic Park

13. Een verwijzing naar Jaws

Tijd voor een toffe easter egg! Op het moment dat Dennis Nedry (Wayne Knight) ruzie maakt met Hammond, zie je dat hij onder werktijd stiekem Jaws aan het kijken is op zijn pc. 

15 dingen die je nog niet wist over Jurassic Park

14. Velocimensen?

Tijdens de scène in de keuken worden de kinderen achterna gezeten door hongerige Velociraptors. Om deze scène te filmen, werden er levensgrote kostuums gemaakt. Om deze te bedienen, moest de crew zich in behoorlijk gekke bochten wringen… Kijk maar:

15. Een teleurgestelde Samuel L. Jackson

Tijdens de opnames werd de filmlocatie geteisterd door een zware orkaan. Het gevolg was dat er wat aanpassingen aan het script gemaakt moesten worden. Zo kon Samuel L. Jackson bijvoorbeeld toch niet naar de locatie vliegen om zijn sterfscène op te nemen… Je ziet hem zodoende jammer genoeg niet achterna gezeten worden door dino’s! Een gemiste kans.

Meer lezen over Jurassic Park? We rankten laatst alle uitgebrachte films in de franchise voor je. Onze nummer één zal je niets verbazen! Dat gezegd hebbende, kijken we natuurlijk ook enorm uit naar het zesde deel in de franchise. Jurassic World: Dominion staat gepland voor 21 juni 2021. Leuk genoeg keren Sam Neill, Laura Dern en Ian Malcolm allemaal terug voor deze film! Ook belooft Dominion het startschot te geven voor nog veel meer dinofilms.

Lees verder