Oscars: Nomadland beste film, verrassing voor Anthony Hopkins

Regisseur Chloé Zhao bij de Oscars

Vannacht werden in Los Angeles voor de 93ste keer de Academy Awards uitgereikt. De grootste verrassing was de Oscar voor Anthony Hopkins, die een dementerende vader speelt in The Father.

2020 was een bizar jaar, en de uitreiking van de Oscars verliep daarom ook anders dan normaal. De ceremonie was een stuk soberder dan we gewend zijn, maar de feestvreugde was toch een beetje aanwezig.

Zo werden de gouden beeldjes verdeeld!

Beste Film

Nomadland

Deze dramafilm met Frances McDormand werd al gezien als één van de favorieten voor de Oscars en stelde niet teleur. Als Fern weduwe wordt verkoopt ze haar huis en begint ze rond te trekken door de Verenigde Staten. Ze ontmoet op haar reizen allerlei paradijsvogels, terwijl ze voor een hongerloontje werkt om haar camper te onderhouden.

Nomadland is een ode aan de onafhankelijke Amerikaanse spirit, maar óók een aanklacht tegen de verborgen armoede in het land. Vanaf 30 april staat de film trouwens meteen op Disney+!

Beste Regisseur

Chloé Zhao

Chloé Zhao regisseerde Nomadland, en haar winst voor Beste Regisseur betekende toch een soort primeur. Zhao is de tweede vrouw ooit die deze Award won en de eerste vrouw van Aziatische komaf. Haar volgende film is meteen heel wat anders: ze regisseerde de nieuwe Marvel-film The Eternals die hopelijk dit jaar verschijnt.

Beste Actrice

Frances McDormand

Nomadland had een bijzonder goede avond, want ook hoofdrolspeelster Frances McDormand ging met de Oscar voor Beste Actrice aan de haal.

Voor McDormand was het alweer de derde keer dat ze de prijs won. Eerder won ze met Fargo en Three Billboards Outside Ebbing, Missourri.

Beste Acteur

Anthony Hopkins

Filmkenners verwachtten eigenlijk dat Chadwick Boseman de Oscar voor Beste Acteur zou winnen. Boseman maakte enorm veel indruk in het postuum verschenen Ma Rainey’s Black Bottom. Dat Anthony Hopkins de prijs uiteindelijk won was best verrassend.

In The Father speelt Hopkins een oude man die langzaam aan het dementeren is. Hij weigert alle hulp en zijn dochter (Olivia Colman) zit met de handen in het haar als haar vader steeds onhandelbaarder wordt.

Anthony Hopkins was niet aanwezig bij de uitreiking en de 83-jarige acteur was óók niet opgebleven om live te reageren.

Beste Acteur in een Bijrol

Daniel Kaluuya

Daniel Kaluuya (Get Out) won voor zijn rol in Judas and the Black Messiah de Oscar voor Beste Bijrol. Kaluuya speelt Black Panther-kopstuk Fred Hampton die door de FBI te grazen wordt genomen.

De acteur moedigde iedereen aan om zoveel mogelijk van het leven te genieten, in een hilarisch moment. “Ik leef! Mijn vader, mijn moeder; ze ontmoetten elkaar en hadden seks! Het is geweldig!” Kaluuya’s moeder moest de uitspraak éven verwerken: “Hoorde ik dit nou echt?”

Beste Actrice in een Bijrol

Yuh-Jung Youn

De Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol ging naar actrice Yuh-Jung Youn, voor haar rol in het drama Minari. Ze speelt de Koreaanse oma Soon-Ja, die met haar kinderen meeverhuist naar de Verenigde Staten. Ze begrijpt maar weinig van haar nieuwe omgeving, en de veranderingen die de emigratie binnen de familie bewerkstelligt.

Beste Animatiefilm

Soul

Pixar flikte het voor de zoveelste keer (de elfde, om precies te zijn!) en won maar weer eens de Oscar voor Beste Animatiefilm. Terecht ook, want Soul is een film om enorm trots op te zijn. Het was de eerste keer dat Pixar twee keer genomineerd was in hetzelfde Oscar-jaar: Onward maakte ook kans op de prijs.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Deze films wonnen óók een Oscar

Beste Documentaire

My Octopus Teacher

Beste Korte Documentaire

Collette

Beste Buitenlandse Film

Another Round

Beste Korte Film

Two Distant Strangers

Beste Korte Animatiefilm

If Anything Happens I Love You

Beste Originele Script

Promising Young Woman

Best Bewerkt Script

The Father

Beste Muziek

Soul

Beste Filmlied

Fight For You

Beste Makeup

Ma Rainey’s Black Bottom

Beste Kostuums

Ma Rainey’s Black Bottom

Beste Cinematografie

Mank

Beste Montage

Sound of Metal

Beste Productiedesign

Mank

Beste Geluid

Sound of Metal

Beste Visuele Effecten

Tenet