Tenet

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Tenet

Hoeveel geld heeft de filmindustrie al verloren tijdens de coronacrisis?

|
|

Laatste update:

Bond’s No Time To Die die werd uitgesteld, Nolan’s Tenet liet even op zich wachten en de live-action Mulan sloeg de bioscoop over en belandde op Disney +. Kort gezegd; het was geen succesvol jaar voor de wereldwijde bioscoopindustrie. Hoeveel geld heeft zij eigenlijk verloren als gevolg van de coronacrisis? Wij zetten de ontwikkelen voor je op een rijtje.

Februari

In China gingen veel bioscopen al een aantal weken eerder dicht dan in Nederland. De kaartverkoop in de vakantie rondom het Chinese Nieuwjaar, van 24 januari tot 23 februari, bedroeg slechts $4,2 miljoen (€3,5 miljoen), vergeleken met $1,76 MILJARD (€1,49 miljard) in dezelfde periode in 2019. Dit onderzocht adviesbureau Artisan Gateway.

Het adviesbureau geloofden in maart dat COVID-19 al zou kunnen leiden tot een verlies van minstens $5 miljard (€4,2 miljard), onder andere door het gemis aan inkomsten.

Maart

Het virus kwam begin dit jaar naar Nederland. In maart kondigde onze premier Mark Rutte aan dat dit gevolgen ging hebben voor de filmindustrie; alle bioscopen moesten op zondag 15 maart per direct dicht.

RTL Z rekende uit dat Pathé bij 15,5 miljoen bezoekers per jaar gemiddeld €13,50 aan een bezoeker verdient, inclusief de opbrengsten van advertenties die voor de film vertoond worden en de verkoop van eten en drinken.

Een bezoeker kost gemiddeld echter €11,70, onder meer aan personeelskosten, huur van het pand en inkoopkosten van de film. Het gaat om cijfers van voor de coronacrisis. Stel dat alle kosten gelijk blijven, maar het bezoekersaantal daalt. Dan zou Pathé per bezoeker bijna €47 kwijt zijn.

Hoeveel geld heeft de filmindustrie al verloren tijdens de coronacrisis?

5 jaar

Volgens onderzoeksbureau Ampere Analysis zal de wereldwijde film- en televisie-industrie, dus naast de bioscopen ook de zenders, de komende 5 jaar naar verwachting maar liefst $160 miljard (€135 miljard) aan groei verliezen.

"Hoewel de grootste impact zal worden gevoeld in 2020 en in 2021, zal de groei elk jaar worden verminderd de komende 5 jaar", aldus researchbedrijf Ampere Analysis in een interview met The Hollywood Reporter.

“De theaters gaan hard getroffen worden, zij zullen de komende 5 jaar $24,4 miljard (20 miljard) verliezen”.

Streaming

“De steamingdiensten zijn de grote winnaar”, concludeerde Ampere. “De laatste prognoses suggereren dat streaming over de periode van 5 jaar 12 procent extra omzetgroei zal opleveren.”

Record

In 2019 haalde de internationale box office een record, met een wereldwijde opbrengst van $42,5 miljard (€36 miljoen). Dat gaat ‘m in 2020 niet worden… toch is er positief nieuws! Sinds 1 juni zijn de bioscopen weer openen.

De zalen mogen nog niet vol zitten. De Nederlandse bioscopen kunnen winst dus wel op hun buik schrijven. Gelukkig draait Tenet sinds gisteren in de bioscoop. Wil je weten wat wij van deze Nolan-film vonden? Je leest onze recensie hier.

Lees verder